StoryEditorOCM
DalmacijaZa križen

Plenković stigao na Hvar, sudjelovat će u čuvenoj procesiji: Ovo je prekrasna tradicija, treći put sam tu otkako sam premijer

19. travnja 2019. - 00:55
jelsa_zakrizem1-180419

Danas je, na Veliki četvrtak krenula čuvena hvarska procesija Za Križen, koja je od 2009. pod zaštitom UNESCO-a, iz župne crkve Uznesenja Marijina u Jelsi na "Žalovanje Gospi" u svetište Majke Božje na Račiću. Potom se na polazišno mjesto vratila kroz Banski dolac, gdje je predvečer (18 sati) održana misa Gospodnje večere, s pranjem nogu dvanaestorici "apostola" iz križonošine pratnje. Žalost što je Krist ubijen popraćena je psalmom "Bože moj, Bože moj zašto si me ostavio", no otpraćaj Križa na put dug gotovo 25 kilometara (22 sata) uslijedio je nakon što se tri puta po jelšanskim kalama "škrabutanicom" pozivalo"Ko će hodit neka gre, naš Križ partije!".

Inače, ove godine u Jelsi Križ nosi Petar Bunčuga, u Pitvama Krišto Barbić, u Vrisniku Božen Grgičević, u Svirčima Frane Carić, u Vrbanju Josip Bojanić, a u Vrboskoj Robert Čagalj. Dakle, riječ je o šest povorki koje se, prema neprekinutoj tradiciji dužoj više od pet stoljeća, kreću pravcem kazaljke sata, da nigdje ne staju, niti se susreću. Križevi su teški od 10 do 18 kilograma, a za njima pješače tisuće vjernika moleći se Bogu, pohodeći mjesne crkve i pjevajući arhaičn korizmene napjeve. Procesija je ustvari 'laička' pokornička pobožnost, što znači da je ne vodi župnik ili svećenik, nego oni u pravilu povorke dočekuju u svojim crkvama, kao i na povratku na Veliki petak ujutro (oko 7 sati) s ostalim vjernicima koji iz raznih razloga u njima nisu sudjelovali.

Naravno, sve se to odvija u sferi negdašnjih crkvenih skazanja, razvijenog sudjelovanja vjernika u liturgiji, osjetljivosti u vjerskoj tradiciji... A koliko se drži do onoga što su u tom području njegovali i njihovi preci ne samo na središnjem dijelu škoja, nego općenito na čitavom otoku Hvaru, svjedoči i to da je na vrijeme u procesiju stigao i hrvatski premijer Andrej Plenković, svirčanskih korijena.

On se tijekom poslijepodneva na prepunoj jelšanskoj Pjaci nakratko družio sa svojim otočanima i gostima iz Splita, koje je predvodio župan Blaženko Boban, da bi navečer krenuo za procesijom svoga mjesta u kojem ove godine Raspelo obavijeno crnim velom nosi upravo najmlađi ovogodišnji križonoša Frane Carić (1994.).

- Ovdje sam već treći put zaredom od kada sam predsjednik Vlade i to zbog procesije u kojoj više od 500 godina sudjeluje šest otočnih mjesta. A to je zaista jedna prekrasna tradicija, tradicija koja okuplja vjernike otoka Hvara iz generacije u generaciju. Stoga ovu prigodu, povodom najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa, svakako trebamo iskoristiti za promišljanja da vidimo što još možemo učiniti bolje, naravno u duhu nade, u duhu vjere i svega onoga što ova naša zajednička baština znači za nas Hvarane i čitavo čovječanstvo – kazao je Plenković prije polaska u velebnu procesiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 19:27