StoryEditorOCM
Dalmacijašaka u oko

Turistička atrakcija iz 13. stoljeća dobila 'ukras', šokirani Omišani nude 'patent' Kinezima: kanalizacijska cijev spušta se 200 metara niz povijesne zidine, na samo dva metra od kuća!

4. travnja 2019. - 10:28

Tvrđava Mirabela, jedna od najpoznatijih omiških turističkih atrakcija, dobila je novu vizuru, nimalo u skladu s njezinom arhitekturom, posebice ne sa stijenskom vizurom prepoznatljivom za ovaj grad na ušću Cetine.

Proteklih dana Peovica, kako još nazivaju Mirabelu, dobila je neugledan dodatak u obliku cijevi koje se vidljivo spuštaju s visine od nekih 200 metara prema kućama u Starom gradu. Ogorčeni stanari odmah su nam dojavili za ovu "šaku u oko" pitajući nadležne odakle im samo ova "inovativna" ideja.

"Čelnici grada Omiša su nam velikodušno omogućili da u moderno doba živimo tik ispod kanalizacijskih cijevi. Da bi se napravio WC na tvrđavi Mirabela, cijevi se spuštaju na samo dva metra od nastanjenih obiteljskih kuća. Kako smo čuli, cijevi neće biti uopće obložene izolacijom, tek ukrašene umjetnim bršljanom da svim stanarima život postane mirisan i higijenski obogaćen. Tko zna, možda nam ovakav patent bude prilika za dobar i glasan turistički glas u svijetu, ako Kinezi odluče istu instalaciju napraviti i na svom zidu", ironično su napisali Omišani u svom mailu koji su nam poslali.

I zaista, priložene fotografije opravdavaju njihovo negodovanje. Cijevi zaista nakaradno djeluju podno inače prekrasne tvrđave iz 13. stoljeća, s čijeg vidikovca se pruža pogled na Omiš i cijeli Brački kanal.

Nazvali smo Grad Omiš kako bismo dobili objašnjenje za ovu "instalaciju", gdje su se složili kako cijevima definitivno tu nije mjesto, te će ih ukloniti po hitnom postupku.

– Vezano uz veliki broja posjetitelja tvrđave Mirabela i uz činjenicu da se taj broj povećava iz godine u godinu te da bi postojanje sanitarnog čvora povećalo standard turističke usluge, donesena je odluka da se kao privremeno rješenje uredi sanitarni čvor na ulaznom podestu u tvrđavu isključivo za potrebe posjetitelja. Rješenje je trebalo biti privremeno jer Grad Omiš priprema cjeloviti projekt sanacije i uređenja tvrđave pod paskom Konzervatorskog odjela iz Splita. Radi navedenog, Konzervatorski odjel iz Splita izdao je prethodnu suglasnost za radove nužne za uređenje privremenog sanitarnog čvora. No, odmah nakon završetka radova postali smo svjesni da je ipak narušen izgled prostora oko tvrđave te smo donijeli odluku o demontaži postavljenih cijevi i to prije nego smo zaprimili prve primjedbe građana. Radovi na demontaži bit će završeni tijekom ove srijede – odgovor je privremene pročelnice Komunalnog odjela Zore Lelas-Ković.

I zaista, tvrđava iz godine u godinu bilježi porast turističkih posjeta. Samo lani ju je obišlo 70 tisuća posjetitelja. Grad Omiš uprihodio je od naplate ulaznica na tvrđavu i korištenja teleskopa gotovo 1,6 milijuna kuna.

Nema sumnje, Mirabela je isplativa investicija za grad, no treba li baš uvijek podilaziti turističkom bumu jer do tvrđave se može doći za desetak minuta lagane šetnjice iz Starog grada.

S obzirom da grupe ne borave gore čitav dan, nego vrlo kratko, pretpostavljamo da se fiziološke potrebe mogu kontrolirati u tom kratkom vremenu osim ako baš nemate upalu mjehura.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 13:33