StoryEditorOCM
Dalmacijasastanak u županiji

Brodari iz Krila Jesenica zadovoljni, riješit će se 'zavrzlama' oko namjene Bajnica: umjesto jedne, gradit će se dvije luke

3. travnja 2019. - 14:47

Tko će livo, a tko desno, tko će istok, a tko zapad? – pitanje je na koje će se pokušati dobiti odgovor na još jednom, dodatnom sastanku između predstavnika regionalne i lokalne vlasti s jedne strane te brodara iz Krila Jesenica s druge strane.

Radni sastanak koji je održan u utorak u sjedištu Splitsko-dalmatinske županije tek je otvorio "priču" o budućem izgledu luke Bajnice, dijela općine Dugi Rat, budući da su svojim prosvjedom uoči skupštine SDŽ u veljači mali brodari, njih četrdesetak, izborili povlačenje s dnevnog reda točke o davanju koncesije na 20 godina tvrtki "Blue pearl", koja bi u zapadnom dijelu Bajnica izgradila marinu s 200 vezova.

Tom gradnjom onemogućili bi ulazak u luku turističkim brodovima po kojima su Kriljani poznati, a unatoč brojnosti plovila i uspješnosti tog biznisa, nemaju gdje vezati svoje mini kruzere.

Sve je to, naravno, rezultiralo i već spomenutim radnim sastankom, na kojemu se pronašlo rješenje koje bi trebalo zadovoljiti obje strane – investitore za gradnju luke nautičkog turizma i male brodare, koji traže luku otvorenu za javni promet, gdje bi tako ishodili i vezove za svoje brodove.

– Umjesto da se, kako stoji u Prostornom planu općine Dugi Rat, u Bajnicama zapadno nalazi marina, a lijevo sportska lučica, dogovor je da će se izgraditi samo jedna luka. Ili luka nautičkog turizma, odnosno marina, ili luka otvorena za javni promet, odnosno za nas brodare. A na dodatnom, novom prostoru, zapadno, prema Splitu, sutra bi bila jedna od tih dviju opcija – marina ili vezovi za brodare. Znači, mi brodari sada se moramo dogovoriti hoćemo li istočnu ili zapadnu luku, pa ćemo odluku usuglasiti s investitorom i tražiteljem koncesije na 20 godina za gradnju i upravljanje marinom. Županija i Općina obećale su sve ovo što žurnije provesti kroz prostorne planove, dok će Županijska lučka uprava raditi na dokumentaciji i osiguravanju sredstava za gradnju luke otvorene za javni promet, odnosno luke za našu flotu – u jednom nam je dahu, zadovoljan postignutim dogovorom, no i dalje sumnjičav u pogledu roka provedbe, rekao Jurica Rakuljić, mali brodar iz Udruge "Porat Krilo-Bajnice", koji je uz Srećka Vukovića bio njihov predstavnik na tom sastanku važnom za njihovu daljnju sudbinu.

Naime, brodarska tradicija u Krilu Jesenicama duga je 130 godina. Nekad su im brodovi služili za vađenje i prijevoz pijeska, no procvatom turizma Kriljani su se okrenuli tjednim đitama na mini kruzerima i sada se mogu pohvaliti impresivnom flotom od 158 brodova.

Godišnje "izbace" 10-12 novogradnji, a trenutno imaju u "papirima" još dodatnih 55 planiranih novogradnji dužine 50 metara, prosječne vrijednosti dva milijuna eura, za prihvat 36-40 gostiju. O gostima će se brinuti posada od 8 do 10 ljudi, uz minimalnu podršku još troje, četvero zaposlenih na kopnu.

Sve je to "hrvatski proizvod", čije kredite sa po dva posto financiraju i resorno ministarstvo i Splitsko-dalmatinska županija, a podaci govore da ovaj mali morski "pogon" iz Krila zapošljava čak 30 posto zaposlenih u županiji u tom sektoru.

A hoće li uskoro imati i luku gdje će moći sutra obavljati ukrcaj i iskrcaj gostiju, te eventualno servisirati brodove, ostaje tek vidjeti.

Radni sastanak

Uz župana Blaženka Bobana, sastanku su prisustvovali njegov zamjenik Ante Šošić, pročelnik za pomorstvo i turizam Stipe Čogelja, ravnatelj Županijske lučke uprave Domagoj Maroević, te načelnik općine Dugi Rat Jerko Roglić i općinski vijećnik Bernard Petrić. Bio je i arhitekt Jurica Jelavić, a brodare su predstavljali Jurica Rakuljić i Srećko Vuković, te njihov odvjetnik Krunoslav Peronja. Predstavnici investitora bili su Draženko Vuletić i Ante Ivan Kapić, te Antonieta Trgo i Kornedija Restović, predstavnice građanske inicijative "Krilo, probudi se".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 20:59