StoryEditorOCM
Dalmacijaiskusni varalica

Otkrivena mračna prošlost lažnog profesora s Brača: čovjek je jednostavno prevarant, evo kakvim se sve muljažama bavio; Kako se uopće uspio zaposliti s tri optužnice na leđima?!

11. ožujka 2019. - 16:08
prevarant

Prije nego je zaposlen na radnom mjestu profesora informatike i računarstva u Srednjoj školi Bol na Braču, 30-godišnji glavni junak ove naše priče već je na Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu imao podignute tri optužnice protiv sebe za puno prizemnija djela nego što je krivotovorenje diplome.

Naime, čovjek je jednostavno prevarant i u tom "poslu" je vrlo aktivan od 2014. godine, kada je od Osječanina N.P. naručio osam LED-televizora marke Samsung koja su koštala 12.400 kuna.

Koja je priroda ovog posla i zašto su televizori bili toliko jeftini, nemoguće je doznati iz kaznene prijave, samo se zna da budući lažni profesor te televizore nikada nije platio.

Dvije godine poslije oštetio je i "HG spot Informatiku d.o.o Split" od kojih je preko svoje informatičke firme naručio tri prijenosna računala marke Lenovo koje također nije platio.

Od firme "Svijet medija" iz Sesveta je naručio pet mobitela marke Apple iPhone 7, vrijednih 26.695 kuna, koje nikad nije platio nego ih je preko svog obrta prodao trećim osobama.

Muljajući tako uzduž i poprijeko došao je naš junak u situaciju da je kao vlasnik obrta u blokadi morao 2014. i 2015. godine poslovati preko tekućeg računa u Poštanskoj banci koji je otvoren na žensku osobu koja nosi njegovo prezime.

Na taj je način uspio naplatiti neka svoja potraživanje u visini od 260 tisuća kuna, čime je oštetio i državni proračun za 31.638 kuna.

Znači, u trenutku zapošljavanja, kada je trebao izvaditi i potvrdu da nije osuđivan, naš junak je već imao tri optužnice na leđima.

I to jednu od 8. studenog 2016. za prijevaru u gospodarskom poslovanju na štetu "HG spota", drugu od 23. svibnja 2017. za prijevaru tvrtke "Svijet medija" i optužnicu od 25. rujna te iste godine za pogodovanje vjerovniku, kada je poslovao preko tuđeg tekućeg računa.

U bolskoj školi mogu reći da su vjerovali u vjerodostojnost dokumenata koje je lažni profesor dostavio, ali ipak ostaje pitanje: je li baš moguće da netko u malom mjestu radi četiri godine ovakve prevare, posluje preko tuđeg računa, naručuje i ne plaća ništa, a da se o tome ama baš ništa nije znalo?


 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 05:15