StoryEditorOCM
Dalmacijapuno dobrih kapljica

Velika vinska fešta u Kaštelima: odabrana najbolja vina nastala u konobama grada podno Kozjaka, pobjednik otkrio u čemu je tajna njegovog moćnog crljenka

8. ožujka 2019. - 12:34
vina kaštela

Brojni kaštelanski vinari, vinogradari, enolozi i ljubitelji dobre kapljice vina, okupili su se 16. godinu zaredom na Večeri kaštelanskih vina, na kojoj su se nagradila najbolja vina nastala u konobama grada podno Kozjaka, a prema mišljenju stručnog suda najbolje vino ove je godine je odležano crno vino proizvedeno u konobi Vlade Perišina u Kaštel Kambelovcu, a radi se o kaštelanskom crljenku iz 2017. godine.

Osim šampionske titule za odležano crno vino, Vladi Perišinu pripalo je i prvo mjesto u kategoriji bijelih vina, berba 2018. godine, dok je najbolji opolo proizveden iste godine u konobi Mladena Kuzmanića, a najbolje crno vino u konobi Ante Grujice.

- Pobjeda u kategoriji bijelih vina stigla mi je za maraštinu, koja je ove godine bila baš posebna pa mogu reći i iznenađujuća.

A odležano crno, odnosno crljenak iz 2017. godine, kojem je pripala šampionska titula, vino je nastalo u vinogradu koji se nalazi na približno 350 metara nadmorske visine, na padinama Kozjaka, kojeg obrađujem onako na starinski način, s konjem i ralom.

U tom vinogradu grožđe je uvijek odlične kvalitete. Crljenku, za što bolju kvalitetu, treba malo vremena i da odleži, prođe bačvu, drvo i da se vino malo ozrači i sazrije – kazao nam je nakon proglašenja najboljih vina, Perišin.

O kvaliteti vina ove je godine odlučivao stručni sud u sastavu Goran Zdunić, Irena Budić Leto, Ana Mucalo i Stipe Ivić s Instituta za jadranske kulture te enolozi savjetnici Viktor Zdilar, Marina Radović i Dragana Šulentić.

Pred suce je pristiglo 65 uzoraka vina i to 16 bijelih vina, 14 opola, 28 crnih vina, svi berba 2017. godine te sedam odležanih crnih vina, a sucima je trebalo oko četiri sata da ocijene kvalitetu uzoraka. Prema ovogodišnjim ocjenama, kaštelanska vina su iz godine u godinu sve bolja.

- Ove je godine Večer kaštelanskih vina, koja je ustvari jedno natjecanje vinara amatera, okupila vinare čija vina nisu u prodaji s markicama. No, ovo natjecanje je odskočna daska da bi se napravio taj sljedeći korak, a to je stavljanje vina u promet te kategorizacija vina u smislu radi li se o stolnom, kvalitetnom ili vrhunskom vinu – kazao je Emil Novak iz udruge Kaštelanski crljenak, koja zajedno s društvom Bijaći organizira ovo događanje.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 07:53