StoryEditorOCM
DalmacijaJe li moguće?

'Mislila san da ću umrit, a da to neću dočekat. Ali, privarila san se': u 21. stoljeću žitelji ove općine raduju se dolasku vode u špine

Piše Jakov Žarko
NIKOLA VILIĆ/HANZA MEDIA
3. ožujka 2019. - 22:53

"Ukida se zabrana korištenja vode za piće na cijelom području općine Marina, uključujući i područje koje se snabdijeva iz izvorišta Dolac, a to su naselja Dolac, Svinca i Podorljak", izvijestili su iz splitskog "Vodovoda i kanalizacije".

Najnoviji podaci, ističu u "Vodovodu", pokazuju da su kloridi iznad maksimalno propisanih vrijednosti te da voda nije ispravna po svim parametrima koje propisuje Zakon o vodi za ljudsku potrošnju.

Ovakvim "crnim" vijestima, ako je vjerovati obećanju Ante Mamuta Batine, načelnika općine Marina, napokon bi trebao doći kraj.

– Svi građani naše općine za dvije godine bit će spojeni na "gradsku" vodu – tvrdi prvi čovjek najzapadnije općine u našoj županiji s kojim je naša reporterska ekipa obišla gradilišta u zagorskim naseljima, ali i lokacije uz more gdje bageri kopaju na sve strane.

Zdravu i "neslanu" vodu u špinama očekuju građani koji se većinom bave turizmom i poljoprivredom.

– Ma, da mi je doživit da poteče iz špine, pa onda mogu i umrit – kroz smijeh će Božidar Lovrić iz Sevida.

– Lako je za mene, ja san doša blizu 70 godina života i snać ću se. Ali ovi mladi šta ostaju živit na didovini, šta će oni. Liti ne moš ništa zasadit, ako posadin dvi-tri pome – dobro je. Voda se poteže samo u zahodu, i to štedljivo. Pustiš da isteče po' vodokotlića, pa vraćaj ručicu nazad. Oko 16 "kubika" vode liti nan traje oko 20 dana i to se više ne može podnosit – kaže Lovrić.

Baka Ivka Smoljić iz Blizne kaže nam kako je mislila da će "otić na oni svit, a da vodu dočekat neće".

– Privarila san se! Evo vidiš, kopa se na sve strane. Radi se, i dobit ćemo vodu pa ja više neću morat izlazit iz kuće i zavaćat iz bunara. Vidiš, dite moje, kako donosin vodu za pit, moran izać vanka i uzet sić. A štaš, biće nan bolje kad dođe ova gradska. Bit će bolje i našoj dici i mladima. Na njima svit ostaje – dodaje naša sugovornica.

I srećemo dva Ivana. Jedan veli kako će napokon isprid kuće moći "usadit više verdure", jer dok se opskrbljuje cisternom, ne može ništa. Drugi Ivan jasno ističe: bez vode nema života.

– Značit će nan puno, kako ne. Sad se uzdaš u ono šta ti Bog pošalje s neba ili plaćaj cisterne. A kad je dobijemo iz vodovoda, slavit ćemo danima – zaključuje naš sugovornik.

Načelnik Mamut kaže kako su vodoopskrbne investicije "teške" gotovo 30 milijuna kuna.

– Nakon što smo sredinom prošle godine u suradnji sa splitskim "Vodovodom" otvorili radove na izgradnji opskrbne mreže za Sevid (spoj na sustav iz Šibensko-kninske županije), vrijedne 6,8 milijuna kuna, za što je cjelokupan iznos osiguran iz nacionalnog Programa ruralnog razvoja, nismo stali. Ovim projektom izgradit će se nešto više od četiri kilometra vodovodne mreže i dograditi sustav koji će mještanima Sevida omogućiti pristup zdravoj, ispravnoj i kontroliranoj vodi za piće koja dolazi iz rijeke Krke. Radovi idu predviđenom dinamikom, pa se iduće godine očekuje dolazak vode – naglašava načelnik.
U tijeku je i izgradnja dvaju cjevovoda na dionicama Supljak – Kanica, dugoj oko 11 kilometara, i Dvornice – Salići, dugoj 1,6 kilometara.

– Do realizacije ovog projekta došlo je zahvaljujući šibenskoj tvrtki "Vodovod i odvodnja". Riječ je o projektu vrijednom 2,5 milijuna eura, odnosno oko 19 milijuna kuna. Sredstva su osigurana iz Europske banke za obnovu i razvoj, točnije 11 milijuna kuna su sredstva banke, a razliku od osam milijuna, pokrile su zajednički Općina Marina i Općina Rogoznica, svaka polovinu ukupnog iznosa – ističe Mamut.

Prema njegovim riječima, stanovnici mogu odahnuti, jer dolaskom vode s Krke problem s pitkom vodom trebao bi otići u zaborav. Mještani Marine, Vinišća, Sevida i Poljica imat će pitku vodu s Krke, time će se rasteretiti i Rimski bunar, a to onda znači i bolju vodu za zaobalje.

I u zaleđu općine, zahvaljujući suradnji sa šibenskim "Vodovodom", započeli su radovi na izgradnji vodoopskrbnog sustava, i to na drugoj fazi u Blizni Donjoj, a vrijednost im je 3 milijuna kuna. Općinari u ovom projektu očekuju pomoć i Županije.


30
milijuna kuna iznosi ukupna vrijednost aktualnih ulaganja u vodoopskrbu na području najzapadnije općine u našoj županiji

11
kilometara dug je cjevovod kojim će se priobalni dio općine spojiti na mrežu koja sa šibenske strane dovodi pitku vodu iz Krke

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 06:47