StoryEditorOCM
DalmacijaInspirirani crkvom

Prvi put se rugali svećenstvu, u maškaranoj povorci bili kardinal Pell s čuvarom, svećenici, biskupi, kardinali...

Piše i snimio Toni Paštar
2. ožujka 2019. - 22:02

U organizaciji Grada Sinja i TZ grada Sinja u alkarskom gradu u održana je 5. po redu smotra maškara cetinskoga kraja na kojoj je sudjelovalo 10 maškaranih družina iz potkamešja koji su još jednom prikazali svo bogatstvo tradicionalnih pokladnih običaja putem kojih, po drevnom vjerovanju, tjeraju zle duhove zime i najavljuju novi ciklus blagostanja i plodnosti.

Godišnji pokladni ophodi maškara potkamešničkih sela uvršteni su na listu zaštićene nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske. Običaji što ih njeguju u dolini Cetine jedinstveni su u Europi. Grad Sinj i njegova turistička zajednica prije pet godina odlučili su to bogatstvo tradicije predstaviti kroz utemeljenu smotru u kojoj se među maškaranim povorkama sudjelovanje smatra priznanjem i prestižom.

Gradonačelnica na čelu kolone

Svi sudionici smotre, kojih je bilo oko 470, okupili su se na hipodromu i u povorci stigli do Trga kralja Tomislava, popularne Pijace, gdje je održan mimohod s detaljnim predstavljanjem svake maškarane družine. Povorku su predvodili gradonačelnica Kristina Križanac koja je na zapećku imala istaknutu šerifovu zvijezdu, direktorica TZ grada Sinja Monika Vrgoč za koju se javno ustvrdilo da je ministrica turizma, uz opasku ako nije da će sigurno biti, a u njihovoj pratnji bio je australski kardinal Pell sa svojim vjernim čuvarom s leđa. Pell nije bio jedini svećenik. Nekoliko maškaranih družina imalo je svećenike, biskupe i kardinale koji su očito dobili na cijeni i među maškarama otkako je papa Frane javno prozvao i osudio spolno zlostavljanje djece i časnih sestara. Dosadašnjih godina svećenika se u maškaranim povorkama nije moglo vidjeti.

Defile na Pijaci promatralo je nekoliko tisuća Sinjana i Cetinjana. Najzastupljenije su bile maškare iz Trilja koje su zaradile dugotrajni pljesak jer se uglavnom radilo o najmlađima, djeci triljske osnovne škole. Maškare iz Karakašice izvele su performans na račun sinjskih komunalaca. Zapažen je bio nastup zajedničke maškarane družine iz Vrlike i Maovica. Većinom su svi prikazali stare običaje ili su se izrugali na račun anomalija koje su zapazili kroz proteklu godinu, a kojih nije manjkalo. Šećer na kraju stigao je kroz nastupe maškarane povorke iz Gale, a posebna poslastica bio je nastup "Dida s Kamešnice" iz Gljeva.

 

Popis
Na 5. smotri mačkara cetinskoga kraja nastupile su maškarane povorke iz Glavica, Bajagića, Karakašice, Vrpolja – Čačvine, Obrovca (sinjskog), Maovica – Vrlike, Gale, Gljeva, Trilja i OŠ Trilj.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 20:30