StoryEditorOCM
Dalmacijapostignut dogovor

U Runovićima će se graditi centar za bolesne ratne veterane: 'Neki naši suborci ostali su sami, ne mogu se brinuti o sebi i mi smo dužni skrbiti o njima'

5. veljače 2019. - 22:41

Koordinacija braniteljskih udruga Imotske krajine stoji iza projekta bolje i cjelovite skrbi za svoje suborce koji su bolesni ili nemaju adekvatan smještaj, a u skladu s postojećim Zakonom o skrbi branitelja koji je nedavno stupio na snagu.

Rečeno je to na zajedničkom sastanku predstavnika koordinacije imotskih branitelja Marka Gudelja i Marija Petričevića s načelnicima imotskih općina i gradonačelnikom Imotskog Ivanom Budalićem.

Takvi se smještajni kapaciteti, čulo se na sastanku, vežu uz postojeće domove za stare i nemoćne koji imaju svu potrebnu infrastrukturu, ali i iskustvo u brizi i radu s potrebitima, stoga je zajednički zaključak kako bi se upravu za tu namjenu trebala izgraditi depandansa postojećeg doma za stare i nemoćne u Runoviću.

Kako je istaknuo predsjednik Koordinacije Marko Gudelj, već je obavljen razgovor sa županom Blaženkom Bobanom koji je dao punu podršku projektu, a i pristanak svih jedinica lokalne samouprave Imotske krajine još brže će upotpuniti predradnje izgradnje takvog objekta.

- Neki naši suborci ostali su sami, ne mogu se brinuti o sebi i mi smo dužni skrbiti o njima. Sada nam i zakon ide na ruku i mislim da ćemo uskoro i realizirati cijeli projekt - izjavio je Marko Gudelj.

Veteranski centar, kako je i službeni naziv cijeloga projekta, bio bi, dakle, u Runovićima, za sada s 12 smještajnih jedinica. U budućnosti bi trebao imati i dnevni boravak, te po potrebi i ostale sadržaje.

Općina Runović daje punu podršku tome, ali traži i hitan razgovor s ravnateljicom sadašnjeg doma za stare i nemoćne. Kako projekt financira Ministarstvo branitelja uz sufinanciranje Županije i jedinica lokalne samouprave s područja Imotskog, pitanje je dana kada će se veteranski centar u Runovićima početi i realizirati.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 10:45