StoryEditorOCM
Dalmacijaovoga nema nigdje

Djeca od straha ne dolaze na treninge, a prvaci države priznaju: Ovo što nam rade nije normalno!; Teško se odlučiti je li veća sramota ili tuga, istražili smo tko je odgovoran

18. siječnja 2019. - 23:53

Bura koja na udare puše i preko 100 kilometara na sat, temperatura od maksimalnih šest stupnjeva Celzijevih i snijeg na Biokovu kojega hladi šestica ispod nule nisu ništa novo i neuobičajeno za makarsku zimu. A čini se da ništa neobično nema niti u gradskoj sportskoj dvorani koja se ni ove zime ne grije.

Ugodno je, istina, u dvorani prvih desetak minuta jer prije ulaska prođete kroz zagrijane hodnike naslonjene na susjedni bazen gdje treneri i vaterpolisti hodaju u kupaćim gaćicama i šlapama, dok vi sa sebe i ne pomišljate skinuti jaknu, kapu, rukavice..

To se, naravno, odnosi samo na promatrače u čijoj smo se ulozi i mi našli proteklog burovitog tjedna u večernjim satima kada smo stigli na trening MNK Novo vrijeme Apfel i ŽRK Hoteli Makarska, i to s termometrom u ruci kako bismo izmjerili temperaturu makarske ''snježne'' dvorane.

No, termometar nismo ni trebali ponijeti jer smo ga odmah ugledali kao najvažnije "oružje" na dijelu pored tribina, a "pokazivao" je 14 stupnjeva. Idealna temperatura za - pingvine. A da je tako, odmah smo vidjeli i prema igračima Novog vremena koji su se dobro "navukli" pa su trenirali odjeveni u dva para hlača i u dugim rukavima. I dok trče, dobro je, čim stanu, eto im leda u kostima.

Dodatan sloj odjeće na sebi imaju treneri, ali i sportski direktor kluba Borislav Vuković koji nam je s vrata kazao da hladna dvorana nije nikakva novina i to već godinama. Uostalom, i "Kronika" o ovom makarskom fenomenu uporo piše. I pisat će, sve dok se nešto ne promijeni.

- Svake godine govorimo isto, ali uzalud, dvorana se ne grije, igrači se smrzavaju. To je doista velika sramota i tuga. Uprava Javne ustanove Gradski sportski centar na neki svoj način vodi računa o zdravlju malonogometaša i svih ostalih sportaša. Evo, prije dva dana su čak bili uključili i ventilaciju pa je lijepo puhalo, vjerojatno se radilo o medicinskim istraživanjima nad mladim makarskim igračima - kaže nam Vuković.

Nitko, veli, ne traži bazensku temperaturu od 25 stupnjeva, no da je u dvorani barem 17 stupnjeva lakše bi se treniralo i igralo, ne bi bio ovakav osjet hladnoće.

Na zadnjoj utakmici, kada su mladim apfelovcima u goste došli Vrgorčani, bilo je posebno hladno, svi na terenu i uz teren su doslovce cvokotali. Momci iz hladnoga Vrgorca došli su s pretpostavkom da će se u makarskoj dvorani bar malo ugrijati, kad ono, mogu biti sretni što se nisu razboljeli. Zapravo, neki i nisu bili te sreće, dva su se igrača prehladila.

- Dvorana se ne grije treću godinu za redom unatoč razgovorima s voditeljem dvorane i predstavnicima bivše i sadašnje gradske vlasti. Bili su to razgovori kao između gluhog i nijemog, sve se svelo na vapaj žednoga u pustinji kojeg ne želi nitko čuti, tvrdoglavost je to koju nikako ne razumijem - kazuje Vuković.

Dodaje kako nitko ne traži višemjesečno grijanje, nego samo kad su najhladniji zimski dani. I pomoćni trener NV Apfela Armando Škorlić domeće kako se u ovakvim uvjetima teško zagrijati, hladno je i dok trčite po parketu, a opet, trenirati se mora.
A kako je igrati zimi u dvorani bez grijanja iz prve nam je ruke kazao malonogometaš Igor Osredkar, Slovenac na privremenom radu u Makarskoj.

- Jako je hladno, iako smo cijele vrijeme trenirali u tajicama i hlačama. U Sloveniji se svaka dvorana grije, a ovdje su uvjeti nenormalni. Treba nam više vremena za zagrijavanje što je opasno jer je veća mogućnost zadobivanja ozljeda. Dolazimo, uglavnom, prije treninga pa se grijemo trčeći - otkriva Osredkar.

Nakon treninga malonogometaša, dočekali smo i mlade rukometašice i trenericu ŽRK Hoteli Makarska Liljanu Gudelj, odjevenu u jaknu.

- Ovakvi uvjeti nisu normalni za treniranje, curama treba pola sata da se zagriju. Na jutarnjem treningu nam je bilo troje djece jer su ostala ili bolesna ili ih roditelji ne puštaju u dvoranu u ovakvim uvjetima, a ja na treningu, evo, stojim u jakni, ajde, barem skinem kapu. Uglavnom, ne možemo dijete od 14 godina natjerati da dođe na trening po orkanskoj buri i da ga odradi u hladnoj dvorani - zaključuje Gudelj.

A iz kojih razloga sportaši treniraju u hladnoj dvorani, pojasnio nam je ravnatelj JU GSC Joško Kosović koji kaže da zapravo nema potrebe za uključivanjem grijanja.

- Kada temperatura u dvorani dođe do 12 stupnjeva Celzijevih i padne ispod, odmah ćemo uključiti grijanje, a proteklog tjedna je iznosila oko 14 stupnjeva i naši djelatnici je svakodnevno mjere. Za sada nema potrebe za grijanjem jer je temperatura zadovoljavajuća za treninge sportašima, a hladno je očito onima koji ne treniraju - veli Kosović.

Dodaje kako se dvorana grije na lož ulje, a godišnje se za vodu i grijanje potroši 500 tisuća kuna što je, tvrdi, velik trošak.
- Nismo protiv uključenja grijanja jer smo čak u "spremi" pripremili novac, ali jednostavno se još nisu stekli uvjeti. Inače nam je u startu zbog vršnog opterećenja za uključivanje grijanja potrebno izdvojiti 15 tisuća kuna - objašnjava Kosović.

'Lani je bilo još hladnije, pa grijanje nismo uključivali'

Je li normalno da igrači treniraju u hladnoj dvorani, upitali smo Matka Pandžića, voditelja dvorane koji nam je, kao i ravnatelj Javne ustanove Joško Kosović, kazao kako temperaturu u dvorani mjere svaki dan u više navrata te da grijanje može uključiti jedino kada dobije nalog od Kosovića.

- Na prošlotjednim treninzima Novog vremena u dvorani je izmjereno 14,6 stupnjeva, a ja kao voditelj nemam nalog za uključiti grijanje, a koji izdaje ravnatelj Kosović i kada on kaže da ga uključim, uključit ću ga ako treba i na 30 stupnjeva.

Jedini razlog zbog kojeg ne uključujemo grijanje su financijska sredstva i ništa drugo, a prema našim podacima, ove zime temperatura zraka u dvorani nikada nije pala ispod 14 stupnjeva. Lani je bila veća hladnoća pa se grijanje nije uključivalo jer je sustav bio u kvaru i sada je popravljen - kaže nam Pandžić.

Upitali smo ga i iz kojih razloga je u dvorani proteklog tjedna dva dana bila uključena ventilacija, no Pandžić kaže kako to nije istina.

- Ventilacija nije hladila dvoranu, bila je uključena na razini ispod pa se samo čuo njezin zvuk - tvrdi Pandžić zaključujući kako je grijanje u dvorani vječna tema koju svatko gleda na svoj način.

'Valjda će uskoro zatopliti'

Miro Urlić, predsjednik Zajednice sportskih udruga grada Makarske, kaže da se dvorana mora grijati jer je za vrijeme treninga uslijed hladnoće veća mogućnost ozljeda igrača.

- Upoznat sam i s problemom oko velikih troškova za grijanje tako da nam jedino ostaje nada da će uskoro zatopliti, mada se sjećam da su se na temu grijanja dvorane prije dvije godine, kada su bile ekstremno niske temperature, s gradonačelnikom sastali predstavnici sportskih klubova i tada je grijanje i uključeno - kazao je Urlić.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 03:57