StoryEditorOCM
DalmacijaVelikodušnost za primjer

Ona je zaposlena mlada žena, no ovaj 'posao' njezina je prva ljubav: upoznajte Viktoriju velikog srca koja sav zarađeni novac donira za zaštitu životinja

Piše Dijana Turić/Makarska kronika
18. siječnja 2019. - 22:45

Ukoliko imate kućnog ljubimca, a čim čitate ovaj tekst velika je vjerojatnost da ga imate, i to po prilici psa, ne morate se brinuti što nemate vremena za svakodnevne šetnje jer Makarska odnedavno ima svoju šetačicu pasa.

No, nije riječ o poslu ili unosnom hobiju, već o čistoj ljubavi prema životinjama i uživanju u njihovu društvu jer 22-godišnja Viktorija Brzica sav zarađeni novac od šetnje pasa donira Udruzi "Šapama od srca".

I to nije sve jer cijena jednoipolsatne šetnje nije fiksna, već vlasnici plate koliko mogu izdvojiti, od 20 do 30 kuna.

Viktorija je djelatnica Crvenog križa Makarska, koordinatorica projekta "Zaželi", a prije toga je radila kao volonterka te ima dugogodišnje iskustvo sa životinjama, posebice psima.

Ima Viktorija doma dvije mačke, a prije joj je ljubimac bio pas, mješanac labradora i vučice, kojeg je uspjela izdresirati "kao papigu", a bile su tu i vodene i kopnene kornjače te ribice.

- Ma, nema životinje koju nisam imala jer sam ih od djetinjstva donosila doma i udomljavala. Oduvijek sam se htjela baviti nečim što je vezano za kućne ljubimce i tako mi je na pamet pala ideja da počnem šetati tuđe pse jer me životinje opuštaju. Htjela sam opet udomiti psa, međutim, teško prebolim kada ugine i više se ne želim vezati za njih pa mi je bolje družiti se s tuđim psima - kazuje Viktorija.

Hobi je počela razvijati šetnjom susjedova maltezera, a tko nije šetao tuđeg maltezera ne zna kakav je to izazov, i tako je zapravo i odlučila postati šetačica pasa pa je kontaktirala Udrugu "Šapama od srca" i obavijestila ih da će sav zarađeni novac od zimskih šetnji darovati njima jer su, objašnjava, humani i brinu o svim napuštenim životinjama s područja Makarske, Rivijere, Vrgorca i šire.

Kako kazuje, o cijeni šetnje pasa nije puno razmišljala jer joj u cijeloj priči novac nije važan, osim donacija "Šapama".

- Sat i pol šetnje za malog psa je oko 20, a za većeg 30 kuna, zapravo, koliko ljudi mogu izdvojiti jer mi cilj nije zarada, već uživanje sa životinjama koje me ispunjavaju i koje obožavam pa slobodno vrijeme želim provoditi s njima - kazuje Viktorija koja pretpostavlja da će joj se ljeti javiti i gosti koji sa svojim ljubimcima dođu u Makarsku.

Od početka ove godine javili su joj se brojni vlasnici pasa sa željom da im više puta šeće psa, a zapravo je riječ o sugrađanima koji su pola dana na poslu pa ne mogu šetati svog ljubimca ili pak o starijim osobama. No, kako stalno puše bura konkretni dogovori odgođeni su dok se vrijeme ne smiri.

- S većim psima, kojima treba više šetnje, planiram otići do Krvavice i natrag što je do dva i pol sata ili po šumi Osejave, Nugla i Cvitačke, zapravo gdje god vlasnici požele, a s manjima mogu šetati po plaži što ovisi o njihovoj dobi i kondiciji - veli Viktorija koja ima i radno vrijeme za šetnju, a koje započinje od 6 sati, prije negoli ode na svoj posao u Crvenom križu.

- Nije mi problem šetati psa rano ujutro prije posla jer radim od 8 sati, a svim vlasnicima stojim na raspolaganju i povjerenju od ponedjeljka do petka od 15 do 22.30 sati, a vikendom od 6 sati, mada je većina kazala da im više odgovara poslijepodnevna šetnja po suncu - kazuje Viktorija.

U šetnje četveronožnih ljubimaca ne ide bez grickalica i poslastica za pse jer ih tijekom igre nauči osnovama kao što su "sjedni, dođi, pusti, povuci".

- Boravci u prirodi i socijalizacija s drugim psima i ljudima za psa su nešto najvažnije, a motiviram ih za pojačano kretanje. Ukoliko im odgovara sporije zbog starosti, šećem ih lagano bez forsiranja - objašnjava Viktorija.

Veseli se svakom susretu s novom "strankom" te njihovim ljubimcem, a kontakt je moguće ostvariti posredstvom Facebook stranice doggy walk Makarska.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 22:25