StoryEditorOCM
DalmacijaHloverkina kronika

'Na vrhuncu sezone gripe, u Makarskoj nema ni rendgena, ni laboratorija. Treba nam samostalni Dom zdravlja, kao što ga imaju Ploče i Metković, ali tomu se protivi županijska vlast. Vrijeme je da županu kažemo: Dosta!'

Piše Hloverka Novak Srzić
10. siječnja 2019. - 10:00

Dnevna bolnica predstavlja (po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti) oblik organizacije i način pružanja zdravstvene zaštite izvanbolničkih bolesnika uz dnevni boravak bolesnika u bolnici. Dakle, u Zagvozdu se može otvoriti dnevna bolnica Kliničke bolnice Split, gdje bi rasporedili liječnike iz KBC Split koji bi pružali dijagnostičke i terapijske postupke uz dnevni boravak bolesnika u zgradi u Zagvozdu.

Dom zdravlja je zdravstvena ustanova za pružanje zdravstvene zaštite obavljanjem djelatnosti opće medicine, dentalne medicine, ginekološke zaštite, zaštite predškolske djece, medicine rada, laboratorijske, radiološke i druge dijagnostike, sanitetskog prijevoza, ljekarničke djelatnosti, fizikalne terapije i specijalističke djelatnosti.

Metković ima samostalni Dom zdravlja, kao i 24 kilometara udaljene Ploče. Imaju u sklopu Doma zdravlja, uz sve sadržaje, i rodilište. I nisu zadovoljni razinom zdravstvene zaštite. S pravom.

Makarska se hvali da je ostvarila 1,5 milijuna turističkih noćenja i nema niti razinu zdravstvene zaštite s kojom u Metkoviću nisu zadovoljni.

Turisti koji posjećuju Makarsku, kao i građani Makarske, nemaju po noći dežurnu ljekarnu. Danas, na vrhuncu sezone gripe u Makarskoj nema ni rendgena, ni laboratorija.

Makarska treba samostalni Dom zdravlja, kao što ga imaju Ploče i Metković i još preko 20 gradova u Hrvatskoj. Tomu se protivi župan i županijska vlast, pravdajući se da je Makarska prije 15 godina imala samostalni Dom zdravlja koji je poslovao s velikim gubitcima, pa da bi tako bilo i danas ako bi se uspostavio samostalni Dom zdravlja. Primjedba je dijelom točna, jer je uistinu bivši Dom zdravlja Makarska poslovao s gubitkom iz razloga pogrešne politike upravljanja i zapošljavanja prevelikog i nepotrebnog broja administrativnog osoblja.

Ako bimo pristupili izradi financijske analize, lako bismo utvrdili da ispravnim ustrojem novog Doma zdravlja u Makarskoj možemo imati zdravstvenu ustanovu koja ne bi proizvodila gubitke, a Grad Makarska bi u svako vrijeme imao potpuni uvid kako se troše sredstva koja bi se usmjeravala iz gradskog proračuna za zdravstvene sadržaje koji su potrebni građanima i turistima. Ovako imamo situaciju da se trenutačno na zgradi makarskog Doma zdravlja stotine tisuća kuna troše na mijenjanje niti desetak godina starih prozora, a taj novac se mogao uložiti u školovanje na primjer jednog liječnika radiologa koji nam već drugu godinu nedostaje.

Grad Makarska, kao i građani, mogu samo nijemo promatrati kako se svakodnevno urušava kvaliteta zdravstvene zaštite u Makarskoj.

Prijedlog rješenja problema zdravstvene zaštite u Makarskoj:

1. Izraditi organizacijsku i financijsku studiju poslovanja samostalnog Doma zdravlja Makarska (HZZO, Ministarstvo zdravstva, Grad Makarska).

2. Odrediti zdravstvene sadržaja koji bi se financirali iz proračuna Grada Makarske i općina makarskog primorja (Grad i općine)

3. Dogovoriti i definirati način sudjelovanja Grada i općina u sufinanciranju Doma zdravlja Makarska

4. Donijeti odluku o osnivanju Doma zdravlja Makarska (župan i Županijska skupština)

Hloverka Novak Srzić, predsjednica Gradskog odbora za zdravstvo

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 13:05