StoryEditorOCM
DalmacijaSPAŠAVANJE NAVOZA

Sindikalci 'Brodotrogira' najavljuju prosvjed: Končar je preuzeo tvrtke, a škveru ostavio dug od 58 milijuna kuna!

Piše Gordana Dragan
29. prosinca 2018. - 19:34
Brodograditelji sa zebnjom iščekuju što će im donijeti nova godina

Svi poslovni udjeli koje "Brodotrogir" ima u svojim novoosnovanim tvrtkama preneseni su na kompaniju "Kermas energija", u vlasništvu Danka Končara.

Zaključak je to izvanredne skupštine dioničara dosad središnje trogirske brodograđevne tvrtke koji nam je prenijela Ljiljana Geić, članica sindikalnog povjerenstva tvrtke "Hrvatska brodogradnja".

Time su na Končarovu tvrtku preneseni poslovni udjeli koje "Brodotrogir" ima u povezanim društvima "Hrvatska brodogradnja Trogir", "Servisni centar Trogir", "Brodotrogir Design", "Brodotrogir Outfit" i "Tekol Trogir".

– "Brodotrogir" ostaje samo sa stotinjak radnika, a posebno je važno istaknuti činjenicu da sva opterećenja spomenutih tvrtki ostaju njemu. Riječ je o iznosu od oko 58 milijuna kuna. Do jučer povezane tvrtke tako su "očišćene" od dugova prema svojim vjerovnicima, a značajan financijski teret ostaje "Brodotrogiru" – kazala je Geić, koja je ujedno i mala dioničarka središnje škverske kompanije.

Neobična osmrtnica usred Trogira privukla veliku pažnju građana: 'Ljuti i žalosni javljamo rodbini da se u 71. godini ugasio naš voljeni i vridni pokojnik...'

Ni naša sugovornica, a ni većina radnika škvera u Radovanovu gradu ne gledaju optimistično na takvu odluku.

– To znači da će nas Končar uništiti, ustvari da će odvesti brodogradilište u stečaj i ugasiti ga – dodala je sindikalna povjerenica.
Geić je naglasila da sada uistinu treba dobro pravno sagledati hoće li se dogoditi spomenuti crni scenarij, budući da je "Brodotrogir" ostao bez vlasništva u navedenim tvrtkama koje su otišle pod istu "kapu", onu "Kermas energije".

Na takav rasplet aludirala je i osmrtnica koja se pojavila po trogirskim pjacama i kaletama na dan održavanja izvanredne skupštine dioničara, a izazvala je veliki interes šire javnosti, što ne čudi s obzirom na to da je brodogradilište jedan od višedesetljetnih simbola ovoga grada.

– Nisam za pisanje osmrtnica i da nas se unaprijed pokapa. Vrijeme je da se izborimo i učinimo sve što je u našoj moći da škver opstane. Nije Končar kriv za sve ovo što se događa u našem brodogradilištu i općenito s hrvatskim navozima, nego zakoni i država koja mu to omogućava – zaključila je Geić i najavila prosvjed radnika koji će sindikat organizirati nakon Nove godine.

Škverski sindikalci kažu da će pomoć zatražiti i od gradonačelnika Ante Bilića, koji se otvoreno izjasnio da brodograđevnu djelatnost u Trogiru svakako treba sačuvati.

'Odluke su donesene jednoglasno'

Ivana Mitar iz "Brodotrogirove" Službe za odnose s javnošću potvrdila nam je da su članovi Skupštine jednoglasno podržali sve predložene odluke o prijenosu poslovnih udjela središnje škverske tvrtke u novoosnovanim društvima na kompaniju "Kermas energija".

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 13:50