StoryEditorOCM
Dalmacijaprebacivanje odgovornosti

Ministarstvo se očitovalo o devastaciji poluotoka u Makarskoj, investitor može nesmetano nastaviti radove na kafiću jer ga nema tko zaustaviti!?

Piše Ivona Ćirak/Makarska kronika
18. prosinca 2018. - 00:22

– Poluotok Sv. Petar u Makarskoj nije pod zaštitom koju propisuje Zakon o zaštiti prirode, a samo je more uz obalu poluotoka dio ekološke mreže Natura 2000. Stoga nema osnove za postupanjem inspekcije zaštite prirode – tako su nam odgovorili iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike na naš upit o postupanju vezano uz devastaciju Sv. Petra, o čemu smo pisali u prošlom broju.

Podsjetit ćemo kratko da osnovu za postupanjem nije našla ni policija, a iako su svoje odradili i komunalni redari i Upravni odjel za pomorstvo i turizam Splitsko-dalmatinske županije, naime, prijavu su proslijedili dalje, počinitelj je svoje nastavio raditi.

Može li tko zaustaviti gradnju: na licu mjesta bili su i policajci i komunalni redari, alarmirani su i lučki kapetan i inspektor, ali ilegalni kafić ide dalje

Očitovanje pomorskog inspektora Ivice Čikotića do zaključenja broja nismo dobili, a odgovor koji nam je stigao od Ministarstva vrlo je znakovit.

Ujedno i apsurdan jer, s jedne strane, nemaju razloga za postupanje s obzirom da Sv. Petar nema trajnozakonsku zaštitu, a s druge strane, što se vidi iz njihova (ne)očitovanja na prijedlog SOS Osejave iz travnja da se Sv. Petar zakonski zaštiti, jasno je da ništa ne čine da se ta zaštita provede. Iako je Inicijativa vrlo jasna i konkretna, a ozbiljnost namjere dopunili su i geodetskom podlogom koju su sami financirali.

Dok traju prijepori čija je nadležnost, taj sporni dio čestice iznad puta, a jedini zaključak je da to nije ničija briga, investitor može i dalje nesmetano napredovati u radovima na svojem kafiću jer ga nema tko zaustaviti. Možda i bi, ali ne mogu se dogovoriti na osnovi čega.

Nije kazneno djelo, policija s tim nema ništa. Nije ništa izgrađeno (još), pa nema posla ni za Ministarstvo graditeljstva. Nije pod trajnom zaštitom, nije u nadležnosti Ministarstva zaštite okoliša. Grad ima redare, ali redari ne znaju po čemu postupati, premda im Zakon o građevinskoj inspekciji čak i daje neke ovlasti. Pomorsko dobro, taj vrlo široki pojam, u ingerenciji je jednog čovjeka koji pokriva cijelu županiju i koji se još uvijek nije klonirao.

Što bi bilo kad bi bilo, odnosno kako bi Zakon o zaštiti prirode tretirao ovakvu ludost na Sv. Petru u slučaju da je poluotok u cijelosti zaštićen? Ministarstvo zaštite okoliša kaže sljedeće:

– Ako se radi o radovima za koje se ishode akti za građenje, upravno tijelo ili ovo ministarstvo ili nadležna javna ustanova izdalo bi uvjete zaštite prirode i/ili potvrdu, odnosno odbilo bi izdavanje uvjeta zaštite prirode i/ili potvrde. Ako se radi o radovima za koje se ne ishode akti za građenje, bilo bi potrebno ishoditi dopuštenje s uvjetima zaštite prirode ovog ministarstva ili upravnog tijela u županiji, ovisno o kategoriji zaštićenog područja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 19:43