StoryEditorOCM
Dalmacijanezadovoljni ratnici

Pomućeno slavlje ratnika elitne postrojbe HV-a: 72. bojna Vojne policije dobila ulicu u Sinju koja vodi na groblje!?

13. prosinca 2018. - 17:26

Pripadnici "Udruge branitelja veterana Vojne policije 72. bojne Split" u četvrtak su u Sinju obilježili 27. obljetnicu ustroja svoje slavne postrojbe.

Tim povodom odali su počast dvanaestorici svojih poginulih pripadnika, kao i svim poginulim braniteljima Domovinskog rata. Uz to službeno su otvorili Prolaz 72. bojne Vojne policije, a u gradskoj kinodvorani održali su svečanu akademiju. Više stotina okupljenih pripadnika 72. bojne VP i njihovih gostiju počelo je obilježavanje 27. obljetnice u Splitu polaganjem vijenca na spomen-obilježju postrojbe. Izaslanstvo je položilo vijenac i na groblju sv. Frane u Sinju. U crkvi Gospe Sinjske za sve poginule pripadnike 72. bojne slavila se sveta misa zadušnica koju je predvodio župnik fra Perica Maslać.

U nastavku su se svi sudionici svečanosti okupili na stepenicama koje od ulice Put Odrine vodi do Ulice fra Petra Markovića, prema sinjskom groblju, a koje prema nedavnoj odluci sinjskoga Gradskog vijeća nosi ime Prolaz 72. bojne Vojne policije. Prolaz su otvorili članovi obitelji poginulog pripadnika postrojbe Marinka Kuštre, supruga Silvana i kći Doris Radoš sa sinovima, Marinovim unucima, Pavlom i Marinom.

Zapovjednik sinjske satnije 72. bojne VP Ante Jenjić zahvalio je čelništvu udruge što 27. obljetnicu obilježavaju u Sinju. Iz njegovih riječi moglo se iščitati nezadovoljstvo što postrojba u alkarskom gradu nije dobila primjereniju ulicu ili trg

 – Možda se netko u Gradskom vijeću sjetio da je naša satnija u Sinju odradila veliki broj počasnih paljbi, pa su nam dali ovaj prolaz ovdje prema groblju da ispraćamo i sve naše umrle branitelje – kazao je Jenjić.

Na svečanoj akademiji predsjednik udruge Zlatko Čipčić ustvrdio je da su hrvatski ratnici jedini antifašisti u Hrvatskoj. Apelirao je na Vladu da zaustavi progon hrvatskih branitelja, da Vlada bude uz branitelje, poput ministara Medveda i Krstičevića. – Dok naši pripadnici prolaze golgotu zbog montiranih procesa, u isto vrijeme agresori slobodno šetaju Hrvatskom. Mi na to otvoreno ukazujemo jer se nikada nismo libili govoriti istinu – kazao je Čipčić.

Slavljenicima su prigodnim govorima 27. obljetnicu čestitali Kristina Križanac, gradonačelnica Sinja, Blaženko Boban, splitsko-dalmatinski župan, koji je pozvao branitelje da mladima pričaju o tome što je i kako je bilo u Domovinskom ratu, te izaslanici predsjednika Hrvatskog sabora, predsjednice RH i premijera.

Prigodni program na svečanoj akademiji izveli su Orkestar HRM-a i dječji zbor "Kaštela".

Povijest: od Paga do Prevlake

72. bojna VP elitna je postrojba OS RH i jedina je postrojba VP u sastavu HV-a koja je, uz vojno-policijske, u kontinuitetu odrađivala borbene zadaće, uz rame s gardijskim brigadama.

Kroz 72. bojnu prošlo je oko 2700 pripadnika, od kojih je 12 poginulo, a djelovali su od Paga do Prevlake, uvijek pod geslom "Za dom i slobodu hrvatskom narodu". Sinjska satnija nastala je od voda VP 126. brigade osnovanog polovinom studenoga 1991. godine, a ratni gubici su dvojica poginula i sedmorica ranjenih.

Povelja za hrabrost i požrtvovnost

Na svečanosti su dodijeljene jedna povelja i pet zahvalnica ove udruge. Povelju je dobio Nenad Mrkota za iskazanu hrabrost i požrtvovnost u Domovinskom ratu.

Povelju mu je uručio Boško Ramljak, aktualni alkarski vojvoda, kojega je Mrkota u dva navrata ranjenog izvlačio s bojišnice i tako mu spasio život, pri čemu je jednom i sam bio ranjen. Zahvalnice su dobili Mirko Budimir, Viktor Grancarić i Paško Rajčić, OŠ "Ravne njive" i tvrtka "Bljesak".

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 00:49