StoryEditorOCM
Dalmacijaraširile se lažne vijesti

Migranti navalili na Dalmaciju, upadaju u bungalove, vade noževe... Jeste li ih vidjeli? Niste? Nismo ni mi, ali sigurno su tu, već kad svi pričaju o tome... 

Piše Andrea Topić/Makarska kronika
9. studenog 2018. - 14:03

Informaciju da su migranti provalili vrata bungalova u Igranima može se proglasiti prvom lažnom viješću s Makarske rivijere. Kažemo prvom, jer svjetski je trend, a prati to i regija, da se stvaraju neistiniti zaključci o ratnim izbjeglicama. Neki nastaju nenamjerno. Od straha. Drugi - od čiste ljudske zlobe.

Sve da se dokaže kako su migranti provalili u ove bungalove, čovjek se zapita koliko ih je milijuna do sada mirno prošlo.
A policija je dugo češljala i bungalove i širu okolicu mjesta. Čak su, navodno, i specijalci bili uključeni, ali nikog nisu našli.

No, u Igranima svi pričaju. Kao da se igraju gluhog telefona, svatko doda nešto svoje. I svi su nešto čuli. Ali kakav peh - nitko te migrante zapravo nije vidio. I nitko ne želi pod imenom govoriti za novine. Ni da ih je vidio, ni da nije.

Tragajući za hrabrim volonterima koji bi nam posvjedočili ukazanje migranata, obratili smo se Igarki koja je, potvrđuju upućeni, prva objavila Facebook status sa šokantnom tezom da su migranti - zaista - provalili u bungalove. Uz malo standardne panike, ta informacija se proširila društvenim mrežama, izmigoljila i do medija, lokalnih, zatim i nacionalnih, pa smo gospođu pitali kako su migranti izgledali? Kuda su otišli? Može li nam reći malo više?

- Nisam ih vidjela nego sam čula na kavi ljude koji govore o tome – odgovorila nam je.

Nije htjela dati izjavu jer, kaže, nije spremna "izlaziti imenom i prezimenom na neprovjerene informacije".

Iako je isto to učinila na Facebooku.

Po tim pričama što ih je načula radilo se o muškarcima u ranim dvadesetima. No, ono što je sigurno – policija je nakon dojave o provalnicima nepoznata državljanstva, (dakle mogu biti i Hrvati), kvalitetno patrolirala:

- U petak tijekom večeri zaprimili smo dojavu o posrednim saznanjima da se u napuštenom odmaralištu u Igranima nalaze osobe koje nezakonito borave u Hrvatskoj. Policijski službenici izašli su na teren, pregledali objekt i šire područje, te ih nisu niti u objektu niti u okolici zatekli – poručili su nam iz Policijske uprave Splitsko-dalmatinske.

Dok su oni sastavljali odgovor na upit, u Igranima se razvila dodatna priča da su navodni migranti upali u bungalove u vlasništvu hotela "Sensimar", koji nisu napušteni, gdje ih je na nadzornim kamerama učio zaštitar. Priča se i da su mu prijetili, da su pred njim mahali nožem, eventualno ga i ozlijedili te da je on pozvao policiju. Iz MUP-a nam odgovaraju da "tijekom tog dana u Igranima nije zabilježen događaj vezan uz kazneno djelo prijetnje niti je evidentirano ozljeđivanje osoba".

Kako god, budući da se u okolici Mostara nalazi izbjeglički kamp, nije nemoguće da je zaista stvoren novi migrantski pravac preko Makarske rivijere. Ali ako će zbog toga netko sada svako razbojstvo olako pripisivati drugim nacijama onda je bolje da se usput javno deklarira kao rasist i fašist.

Update:
Zadnja vijest, baš pred zaključenje teksta čitatelji javljaju da su migranti viđeni kod Drašnica. Mislim, nisu ih baš oni vidjeli, ali tako su, vele, čuli, pa samo prenose. Zrakom, kao što se prenose mnoge opasne bolesti.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 20:22