StoryEditorOCM
DalmacijaSvjetski sajam putovanja

'Slobodna' u Londonu: Britanci 'poludjeli' za vilama u Dalmatinskoj zagori!

6. studenog 2018. - 10:33
U Londonu je službeno počeo World Travel Market (WTM), Svjetski sajam putovanja

Nikada veće konfuzije, više nepoznanica i pitanja bez odgovora oko planiranja putovanja za 2019. godinu nije bilo kao u ponedjeljak u Londonu, gdje je službeno počeo World Travel Market (WTM), Svjetski sajam putovanja.

Od samog početka se vidi kako će Brexit u najvećem dijelu obilježiti prvo okupljanje profesionalaca iz svjetskog turizma za iduću poslovnu godinu. Hoće li Britanci i nakon izlaska iz EU-a, krajem ožujka 2019., nastaviti putovati u Španjolsku, Francusku, Italiju i druge mediteranske zemlje ili će se okrenuti destinacijama izvan EU-a; hoće li EU zbog toga izgubiti, i koliko od oko 35 milijuna turista i više od 20 milijardi eura prihoda od Britanaca na odmoru?

Naime, nakon Brexita najavljuju se vize za Britance i njihovo plaćanje oko sedam funti, pad funte i poskupljenje u euro-zoni, problemi s avioprijevoznicima iz Britanije...

U očekivanju odgovora na ta pitanja, turistički čelnici i profesionalci iz 195 zemalja svijeta, koji izlažu i pokušavaju pridobiti naklonost partnera na WTM-u u poslovima za 2019. godinu, za sada su zabrinuti jer informacije kojima ih se dnevno zasipa stvaraju još veću konfuziju.

S jedne strane se govori i piše o značajnom padu funte i do 20 posto nakon Brexita, a s druge strane bankari u Velikoj Britaniji najavljuju rast vrijednosti njihove valute za 10 posto.

Ni jedno ni drugo za turizam nije dobro, kažu turistički stručnjaci, osobito u vrijeme kada u prosincu i siječnju Britanci vole rezervirati svoje odmore za proljeće, a sada nisu sigurni hoće li ranom rezervacijom uštedjeti ili izgubiti na vrijednosti onoga što uplate. Čak trećina Britanaca zbog toga odgađa svoju odluku o putovanjima, navode posljednja istraživanja objavljena na WTM-u.

Ni hrvatski turistički djelatnici, koji se predstavljaju na reprezentativnom štandu Hrvatske turističke zajednice na WTM-u, u tom pogledu nisu sasvim mirni, jer planirali su u idućoj godini ugostiti oko milijun britanskih gostiju, odnosno oko stotinu tisuća više nego ove godine, a sve okolnosti oko Brexita ne idu ni nama u prilog.

Ako funta oslabi, naše cijene turističkih usluga iskazane u eurima će se povećati, kažu domaći turistički radnici, što onda Britance može navesti da biraju druge destinacije. S druge strane, kako je Hrvatska povezana aviolinijama s Velikom Britanijom, to se Brexit, nakon kojega britanske kompanije moraju imati posebnu dozvolu za letove prema EU-u, može negativno odraziti na letove tih prijevoznika, prije svega Ryanaira i Easy Jeta, koji stotinama linija povezuju dvadesetak gradova Velike Britanije s Jadranom.

Iako su oni već počeli s prodajom karata za ljetnu sezonu 2019., malo tko zna u kakvim okolnostima i po kojim cijenama će se oni zaista realizirati. Upravo stoga, kako doznajemo u Londonu, Easy Jet je već registrirao tvrtku u Austriji i Švicarskoj, kao i avione, te tako riješio neizvjesnost vezanu uz letove unutar EU-a.

S druge strane, Ryanair, koji u Hrvatskoj leti prema Puli, Rijeci i Zadru, nije još definirao kako će poslovati. Budući da su oni irska kompanija, ako do sporazuma o zračnom prometu ne dođe prije Brexita, morat će i oni svih svojih 60 aviona prebaciti iz Velike Britanije u neku od zemalja EU-a.

– Mi nemamo nikakvih naznaka da bi moglo doći do poremećaja u turističkim dolascima iz Britanije u Hrvatsku iduće godine zbog Brexita i planiramo rast od tri do pet posto s tog tržišta. Ima još nedefiniranih pitanja, ali tu se radi o svim EU zemljama i Hrvatska je dio njih. Partneri iz avionske kompanije Jet2Com, koja je jedna od najvećih u Britaniji, jutros su nam kazali da planiraju rast dolazaka prema Hrvatskoj, da im prodaja ide odlično, a najviše im se traže vile u unutrašnjosti Istre i Dalmatinske zagore, koje su već prodane 20 posto za iduću godinu. Mi ćemo u 2019. godini dati ukupno oko 45 milijuna kuna za potpore avioprijevoznicima kako bismo što ranije u predsezoni počeli letjeti prema Hrvatskoj. Minusa za Hrvatsku u ovom trenutku nema iz Britanije – kazao nam je ministar turizma Gari Cappelli.

Inače, prve informacije o rezervacijama britanskih turista za 2019. pokazuju kako se oni ipak, u trenutačnoj neizvjesnosti oko Brexita, najradije odlučuju za putovanja prema zemljama izvan EU-a, odnosno značajno raste broj rezervacija za Tursku, Egipat, Rusiju, Arapske Emirate, Maroko, Jordan... Istina, riječ je o malim brojkama u odnosu na 19 milijuna Britanaca koliko ih je bilo ove godine u Španjolskoj, Francuskoj ili Italiji, no pokazuje trend.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 05:42