StoryEditorOCM
Dalmacijapremijer i ministar kod bobana

Ministar Božinović o tragediji kod bolnice na Firulama: Takvim vozačima treba doživotno oduzeti vozačku; Plenković: Za Split i županiju dva su temeljna problema

25. listopada 2018. - 17:44

Glavne smjernice razgovora gradskih i županijskih čelnika sa Andrejom Plenkovićem, predsjednikom Vlade Republike Hrvatske, i ovog puta su bile infrastrukturna ulaganja u grad Split i Splitsko-dalmatinsku županiju, poglavito otoke.

Naime, u četvrtak nakon sastanka u Banovini sa gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom, hrvatski premijer je stigao i u središte Splitsko-dalmatinske županije zajedno sa potpredsjednikom Vlade i ministrom obrane Damirom Krstičevićem i ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem.

Gdje ih je dočekao župan Blaženko Boban, predsjednik županijske Skupštine Petroslav Sapunar te županovi zamjenici Ante Šošić i Luka Brčić, uz ravnatelje Lučke uprave SDŽ Domagoja Maroevića i Ljekarne SDŽ Ante Mihanovića, te saborskog zastupnika Ante Bačića

- Za Split i županiju dva su temeljna problema, promet gdje se treba iznaći rješenje ceste iz pravca Mravinci prema Stobreču koji bi se rasteretile ljetne prometne gužve, te pravac Resnik prema Splitu, gdje bi se željeznicom povezala zračna sa trajektnom lukom. Drugi problem je rješavanje infrastrukture grada koje se odnose na gradnju zgrade sudstva, gradske uprave i policije. Uz zajednički problem gospodarenja otpadom – konkretan je bio premijer Plenković, najavljujući kako će se u ovim investicijama tražiti i usaglašavanje stavova sa građanima, jer sva ulaganja treba prilagoditi realnim potrebama Splićana.

Istaknuo je državni čelnik kako Ministarstvo prometa i Hrvatske ceste ubrzano rade na rješavanje prometne problematike, ujedno pohvaljujući sanaciju odlagališta otpada Karepovac te tražeći od gradonačelnika i župana da nastave s aktivnostima zbrinjavanja smeća, a trajno rješenje za otpad iznađu u izgradnji Centra u Lećevici.

- Hvala premijeru što će odrediti i koordinatora za praćenje ritma izvedbe planiranih investicija dogovorenih 4. svibnja na sjednici Vlade u Splitu, a radi se o 11 kapitalnih projekata – zahvalio se župan Boban, dok je poteštat Opara naveo:

- Ovo je inventura ciljeva dogovorenih u svibnju, od ulaganja u Tehnološki centar u Dračevcu koji će biti iskorak za Split ali i Dalmaciju, do konkretnog spoja zračne luke i trajekte luke, žili kucavici cijelog hrvatskog juga. Od Mediteranskih igara 1979. godine se nije ulagalo u Split i konačno je došlo vrijeme za promjenu.

Dobar vjetar očito će zapuhati i za otoke, budući je premijer Plenković najavio dvije ključne teme za današnju sjednicu Vlade u Hvaru: prva temeljita analiza ne rekordne turističke sezone već turističke godine koja je rezultirala sa 19,5 milijuna turista, 106 milijuna noćenja, 12 milijardi eura prihoda, te milijardu eura investicija u turizam, te druga novi Zakon o otocima.

- Što se turizma tiče pred nama je rad na održivost, podizanje kvalitete i usluge, a osobito osiguravanje dovoljno radnika. A za poboljšanje života na otocima imamo nakon 20 godina novi prijedlog Zakona o otocima baziran na projektu pametnih otoka, boljoj povezanosti i gospodarskom razvoju, sve za lakši život naših otočana. Inače godišnja ulaganja u sve hrvatske otoke je milijarda i 700 milijuna kuna godišnje.

Naglasio je Plenković kako je zadovoljan i investiranjem u lučke objekte, pa ga danas na Hvaru očekuje i potpisivanje određenih ugovora za nove projekte, a minulih 7-8 godina se skoro 100 milijuna eura uložilo u izgradnju lučke infarstrukture.

Trajno uzimanje vozačke

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović osvrnuo se i na recidiviste u prometu, izražavajući sućut obitelji poginule studentice iz Čapljine, koju je na splitskom pješačkom prijelazu usmrtila vozačica pod utjecajem alkohola:

- Pooštrene su mjere za recidiviste, od liječničkih pregleda te skupljanja kaznenih bodova gdje se oduzima vozačka dozvola. Nažalost policija je sve poduzela, no u ovom slučaju se radi o neodgovornoj osobi koja nije jedina na cesti. Prošli tjedan je u Hrvatskoj kroz pojačani nadzor na cestama detektirana čak 41 osoba, 41 recidivista upravo zbog alkohola. Osobno sam za doživotno oduzimanje prometne dozvole takvim vozačima.

Što se sigurnosti granice tiče, ministar je odrješit:

- Policajaca na graničnom prijelazu sa BiH Maljevac ima dovoljno. Noć je protekla mirno, u ovom trenutku je oko 150 migranata 200 metara od graničnog prijelaza, uz njih je nešto više od 50 pripadnika graničke policije BiH i nije bilo potrebne za djelovanjem naše policije. Nažalost ova situacija onemogućava da se otvori promet na graničnom prijelazu jer ne postoje uvjeti za jamstvo sigurnosti putnika preko granice.

- Granica je odgovornost MUP koji rade jako dobro posao, a Hrvatska vojska je sposobna i uvježbana, spremna uvijek pružiti potporu ako bude potrebe za tim, sada nema potrebe – u praćenju situacije sa migrantima je i ministar obrane Damir Krstičević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 01:13