StoryEditorOCM
Dalmacijanova odluka o komunalnom redu

Gradska vlast odlučila je stati na kraj uličnom vandalizmu, a mi smo provjerili učinke: 'Još nijedna kazna nije izrečena jer je pljuvače teško uočiti'

Piše Nina Glučina Ramadža/Makarska kronika
21. listopada 2018. - 00:40

Sedam mjeseci je prošlo otkad je makarska gradska vlast odlučila stati na kraj uličnom vandalizmu. Na sjednici Gradskog vijeća održanoj u ožujku donijela je, podsjetimo, novu odluku o komunalnom redu, koja između onih o otpadu sadrži i niz pravila i zabrana o ponašanju građana s popriličnim kaznama u slučaju prekršaja.

Određeno je tada bilo da se novčanom kaznom u iznosu od 300 do 1000 kuna može kazniti fizička osoba koja piše grafite, kupa se u gradskim fontanama ili iz njih uzima kovanice, ne čisti iza svog psa, uništava pločice i znakove, baca otpad izvan kanti, obavlja nuždu na javnim površinama, što jedno vrijeme nije bilo strano strancima, i za kraj najzanimljivije, pljuje na javnim površinama.

- Odluka o komunalnom redu se prvenstveno donijela u onom dijelu gdje se trebalo zadovoljiti odredbe novoga pravilnika o gospodarenju otpadom. Ove godine sam posebno zadovoljan jer se više radilo na postupanju s komunalnim otpadom. Nepropisno odlaganje komunalnog i glomaznog otpada se smanjilo, a komunalni redari su do 6. listopada izdali čak 83 obvezna prekršajna naloga fizičkim osobama, obrtnicima i pravnim osobama - kaže nam dogradonačelnik Dražen Nemčić.

Spominje i da je izdano 377 prekršajnih naloga vezanih za nepropisna parkiranja i nepropisnu vožnju motornih vozila. No, što se tiče pljuvanja po ulici, stanje je ipak nešto drukčije. Teško je, tvrdi Nemčić, komunalnom redaru dokazati tko je počinitelj, odnosno čija je pljuvačka.

Makarski dogradonačelnik priznaje da nijedna kazna za pljuvanje na ulici i ostale slične stavke iz novoga pravilnika poput obavljanja nužde na javnim mjestima i nesakupljanja nužde svog ljubimca do danas nije izrečena. Vjeruje, međutim, da su i potencijalne kazne imale utjecaja na to da se i Makarani i gosti malo više drže uličnog bontona.

- Pljuvanje na ulicama i slične situacije jako je teško uočiti te za njih izdati obvezni prekršajni nalog jer komunalni redar mora osobno svjedočiti događaju a nije baš da svatko pljuje na ulici kad redar prođe. Da bi izdao prekršajni nalog, redar mora vlastitim zapažanjem uočiti prekršaj ili eventualno mora biti zabilježen tehničkim uređajem kao što je fotoaparat ili kamera. Bitno je da odluka o zabrani pljuvanja i novčanoj kazni u slučaju prekršaja postoji jer možda su baš one utjecale na svijest građana i na to da oni koji su dotad pljuvali na ulici više to ne rade.

- Propisane odluke su sastavni dio nečijeg bontona, a komunalni red je jedan vid bontona na javnom mjestu tako da bolje da odluka u komunalnom redu postoji nego da dođe do situacije da je potrebna a nema je. S druge strane, sama izvjesnost kazne, odnosno da postoji mogućnost kažnjavanja, može djelovati destimulirajuće za počinjenje prekršaja - smatra drugi čovjek Makarske.

Dodaje da su, srećom, takva ponašanja jako rijetka na javnim mjestima.

- Siguran sam da ima još onih kojima takvo ponašanje na ulicama nije strano, ali nisu uočeni od komunalnih redara, i zbog toga je bolje da su ta i slične odluke uvrštene u komunalni red jer njima šaljemo sliku kako bi se građani trebali odnositi prema javnim površinama i tako na jedan način stvaramo identitet našeg grada. Stvar je edukacije naših sugrađana i turista te dobre prevencije - veli Nemčić.

Zato za sljedeću sezonu, u suradnji s Turističkom zajednicom grada Makarske, planiraju pripremiti i letke na različitim jezicima koji bi turistima trebali ukazati na ponašanja koja nisu dozvoljena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 23:14