StoryEditorOCM
Dalmacijaponovljeni natječaj

Kormilo jelšanskog turizma - bivšoj načelnikovoj djevojci: Želim raditi i ostati živjeti na otoku, a priče o dobivanju posla preko veze nemaju uporište

21. listopada 2018. - 18:14
'Da, bio sam u kraćoj vezi s gospođicom Marjan, ali upravo zbog toga sam se izuzeo od glasanja', kaže Peronja

Napokon, doduše poslije okončanja središnjeg dijela sezone, Jelšani su dobili i direktoricu Turističke zajednice (TZ), i to nakon dva objavljena natječaja.

Od 2. studenoga na novu dužnost u četverogodišnjem mandatu stupit će Marija Marjan, koja je i u ponovljenom nadmetanju ocijenjena najboljom među troje kandidata. Odluka je to Turističkog vijeća pred koje su stigle tri prijave, jedna s nedostatnom dokumentacijom, za drugu je navedeno da ima manje referencija za ovaj posao, pa je povjerenje za obavljanje te važne općinske funkcije dobila 33-godišnjakinja koja ima iskustva u turističkoj djelatnosti kao privatna iznajmljivačica.

Prijepori o izglasavanju glavnog "čovika" od jelšanskog turizma počeli su još proljetos kada je Ivo Duboković, tadašnji direktor TZ-a, otišao na roditeljski dopust. Počele su kaletama kolati priče da je to namjerno napravio jer je znao da više nema povjerenje lokalne vlasti.

Stoga je 13. lipnja objavljen prvi natječaj za turističkog čelnika koji se odlukom Ministarstva turizma morao ponoviti, što je učinjeno 22. kolovoza, ali ni tada većina Jelšana nije bila zadovoljna, budući da se povjerenje u oba slučaja dalo Mariji Marjan, koja je bivša djevojka općinskog načelnika Nikše Peronje.

Zbog čega Jelsa, kojoj upravo turizam ima veoma važno mjesto u mozaiku opstanka na otoku, tijekom glavnog dijela sezone nije imala čelnika turističkog ureda, upitali smo načelnika koji je ujedno i predsjednik TZ-a.

– Bivši direktor Duboković je obnašao funkciju direktora TZ-a nešto više od dvije godine. Obveza je svih direktora da do kraja veljače tekuće godine podnesu svoje izvješće o radu, a na sjednici Vijeća nije prihvaćeno Dubokovićevo izvješće za prethodnu godinu, čime je započeo postupak njegova razrješenja. Postupak je okončan u lipnju, a za njegovo razrješenje su glasali svi prisutni vijećnici na sjednici. Bivši direktor se žalio Ministarstvu turizma koje je uvidom u dokumentaciju zaključilo da je odluka zakonita te da je Vijeće TZ-a postupalo sukladno propisima – ističe Peronja i dodaje:

– Direktor je negdje u ožujku otvorio roditeljski dopust, što mu je zakon dopuštao, budući da ima suprugu koja je zaposlena. Napominjem da je Duboković razriješen samo funkcije direktora TZ-a. Nije se diralo u njegova prava iz radnog odnosa, jer je još uvijek zaposlenik TZ-a. Kad se vrati s dopusta, što očekujemo tijekom prosinca, onda će se sukladno zakonu razgovarati o njegovu statusu.

Prema načelnikovim riječima, Vijeće TZ-a je zbog jednoglasnog razrješenja direktora raspisalo prvi natječaj za to upražnjeno radno mjesto, koji je bio objavljen 13. lipnja.

– Početkom srpnja su za izbor novog direktora pristigle tri molbe, pa je nakon provedenog postupka, provjere dokumentacije i obavljenih razgovora izabrana kandidatkinja Marjan, koja je ispunila sve uvjete natječaja i bila najbolja na razgovoru. Vijeće ju je izabralo jednoglasno, samo sam se ja kao predsjednik TZ-a izuzeo iz glasanja budući da sam s gospođicom Marjan prije tri i pol godine, dakle davno, bio u kraćoj vezi. Danas smo u korektnim odnosima – naglašava Peronja.

Unatoč svemu, je li takav izbor sporan, ipak je riječ o ženi s kojom ste proveli dio života?

– Ne, jer gospođica Marjan niti zakonski se ne smije diskvalificirati zato što je nekad davno bila u vezi sa mnom. Ne pada mi na pamet radi te činjenice nekome rušiti ambicije i karijeru – tvrdi prvi čovjek Jelse.

Nakon prvog izbora Marije Marjan na važnu dužnost nadmetanje je - poništeno.

– Tijekom prošle godine Ministarstvo turizma je dvaput mijenjalo pravilnik o izboru direktora TZ-a, u ožujku i u srpnju, gdje je izmijenjen samo jedan manji stavak. Vijeće TZ-a je ustanovilo da je tehničkom omaškom službi raspisan natječaj po starijem pravilniku, pa budući da nismo htjeli ostaviti ikakva otvorena pitanja, članovi tog tijela su poništili natječaj i raspisali novi, koji je objavljen u Slobodnoj Dalmaciji, te na svim drugim predviđenim mjestima, po novijem pravilniku. Pristigle su tri molbe, jedna nevažeća, a od dvije preostale kandidature su članovi Vijeća ponovno dali povjerenje Mariji Marjan – kaže načelnik.
Peronja naglašava da su očekivanja od nove "šefice turizma" velike.

– Općina Jelsa ima veliki turistički potencijal, i teritorijalno zauzima više od polovine otoka Hvara. Trebat će veliko umijeće i znanje spojiti sve to u vrlo različit turistički proizvod.

Izabrana direktorica: Ćakule su neutemeljene

– Cilj mi je organizirati što više događanja, što bolju promociju Jelse kao destinacije, povezati mještane i obogatiti našu turističku ponudu – plan za svoj rad kada i službeno postane direktorica TZ-a iznosi Marija Marjan, diplomirana ekonomistkinja, koja je iskustva u turizmu stekla radeći u roditeljskoj kući u Zavali, te na rukovodećim funkcijama u odjelima prodaje u hotelima u Jelsi i Starom Gradu.

Upitali smo je kako komentira prozivke da je posao dobila zbog nekadašnje intimne veze s načelnikom:

– Želim raditi i ostati živjeti na otoku, a te priče nemaju uporište. I žao mi je što se natječaj ponavljao jer smo samo izgubili vrijeme za rad, sezona je prošla... Sada treba zasukati rukave i pripremiti se što bolje za novo ljeto.

Duboković bez odgovora

Dosadašnji prvi čovjek jelšanskog turističkog ureda Ivo Duboković svojedobno je radio kao predavač na VERN-u u Zagrebu, pa je bio ravnatelj Agencije za upravljanje Starogradskim poljem, a zatim je imenovan direktorom Turističke zajednice Jelsa. Njegovo viđenje trakavice zvane "direktor TZ-a" od njega nismo dobili, unatoč našim brojnim pozivima.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 22:07