StoryEditorOCM
Dalmacijaudar na baštinu

Nezapamćen vandalizam u Saloni: spomenik svjetske vrijednosti osvanuo išaran!

17. listopada 2018. - 16:21

Znameniti solinski amfiteatar, arheološki lokalitet u Saloni osvanuo je išaran. Spomenik svjetske vrijednosti, nažalost je na više mjesta ispisan crvenom bojom, vjerovatno sprejem, veli nam Ema Višić Ljubić, viša kustosica Arheološkog muzeja u Splitu koji skrbe o prostoru nekadašnje Salone.

Tome su danas nažalost svjedočili i turisti koji su krenuli u obilazak solinskih iskopina, kao i Solinjani koji su bili u šetnji.

- Strašno to izgleda, ima raznih natpisa, od naziva Svetog Kaja, Torcide, pa do nekih drugih znakova. Pozvali smo policiju na mjesto događaja da pokuša utvrditi počinitelje ovog groznog čina. Nadamo se da će se određenim kemijskim sredstvima, moramo još točno vidjeti s kojima, moći očistiti ti natpisi – govori kustosica pokazujući nam na išarane dijelove ovog antičkog zdanja koje je nekoć, u vrijeme slavne Salone, moglo primiti čak 17 tisuća gledatelja.

Iz muzeja se nadaju da će ove vandale otkriti policija, kako se ovakve stvari više ne bi događale. Nije prvi put da se u Saloni događaju slične devastacije, ali čovjeka svaki put zgrozi, taj udar na baštinu i onih koji nisu svjesni njezinog značenja.

Jest da je ovo nekoć bila navijačka arena, ali zar ni nakon dvije tisuće godina još nismo dalje odmakli!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. travanj 2024 18:36