StoryEditorOCM
Dalmacijafešta u Kotlenicama

Najstarija Hrvatica godinu je dana starija od Hajduka, promijenila je pet država i proživjela dva rata: Za dug život treba - dobra nevjesta!

15. listopada 2018. - 11:50
Nevjesta Iva i sin Vlado skrbe o baki Anđi

Najstarija stanovnica Splitsko-dalmatinske županije, Dalmacije i neslužbeno najstarija Hrvatica Anđa Perić iz dugopoljskog naselja Kotlenice proslavila je 108. rođendan.

Baka Anđa rođena je 13. listopada 1910. pa je u subotu na sami rođendan organizirano slavlje u krugu obitelji dok su dan kasnije stigli brojni čestitari među kojima župan Blaženko Boban, Perica Bosančić, načelnik Dugopolja zajedno s Joškom Čelanom, predsjednikom Općinskog vijeća, a došao je i bivši načelnik i župan Zlatko Ževrnja.

Slavljeničku tortu baka Anđa u subotu je rezala u krevetu. U nedjelju je goste dočekala sjedeći, dobrog raspoloženja i vedra i živahna za svoje godine. Baka Anđa rodila je troje djece, sina Vladu i kćerke Milu i Anu. Ima četiri unuka, tri praunuka i jednu praunuku.

Cijeli život provela je u Kotlenicama i kroz to vrijeme promijenila pet država i proživjela dva rata. Još do prije godinu dana bila je pokretna. Hodala je uz pomoć hodalice.

- Naglo je počela slabjeti otkako joj je prije 10 mjeseci u 96. godini umro brat. U životu je radila teške poslove, a cijeli je život bila dobrog zdravlja. Dobro je jela, voljela je meso, a svaki dan bi popila čašu domaćeg vina – kazala nam je Anđina nevjesta Iva koja za suprugom Vladom, Anđinim sinom, skrbi o baki.

- Ne mogu zaboraviti jedan događaj unatrag šest, sedam godina. Moju svekrvu je zaboljela glava. Potužila se da je puno boli. Ja joj kažem evo, majko, uzmi tabletu bit će ti lakše. A ona će meni na to, neću nevjesta, ne bih se htjela učiti na tablete – prisjetila se Iva.

U nedjelju smo bili kod slavljenice kada su joj stigli čestitari. Prvi joj je ulazak u 109. godinu života čestitao župan Boban darujući joj buket cvijeća, košaru sa slasticama i bijelu kuvertu sa sadržajem "da se nađe".

- Da je meni doživjeti bar 20 godina manje nego baka ima – kao za sebe kazao je župan Blaženko kojega je, zajedno s ostalima,

Anđa dočekala riječima:

- Svi ste došli. Neka, drago mi je. Nema meni do sina. A i nevjesta mi je dobra.

Na te riječi Boban je upitao baku Anđu može li mu otkriti recept za dug život.

- Za dugo živjeti treba imati dobru nevjestu – bez puno razmišljanja odgovorila je slavljenica, na što su nevjesti Ivi, koja se nalazila u blizini i to čula, potekle suze radosnice.

A baka je nastavila:

- Kad ti je svatko oko tebe dobar onda si i ti dobre volje i sve ti je lakše.

- Hajde pustimo baku da se malo odmori – pozvala je jedna od unuka.

- Nisam se ja umorila – uzvratila je baka Anđa kojoj je očito prijalo društvo.

- Vidimo li se dogodine, za 109. rođendan – upitao je Anđu župan Boban.

- Ako Bog da vidjet ćemo se. I nemojte mi zamjerit. Ja ponešto i zaboravim. Ponekad stanem pa se mislim. Ali znam da sam godinu starija od našega Hajduka i to pamtim – ispratila je goste najstarija Hrvatica.

- Baka Anđa nas je danas duhovno obogatila. Posvjedočila nam je i uputila nas da zajedništvo, ljubav i sloga, čime je ona okružena, čine čudo. To je očito formula za dugi i skladni život. Razumljivo je da, kako i sama priznaje, znade zaboraviti. Ali je interesantno kako se sjetila da je godinu starija od Hajduka. Nadam se da ćemo je susresti i dogodine uz želju da nastavi živjeti u ljubavi, slozi i zajedništvu sa svojom obitelji onoliko dugo koliko ona sama sebi želi – kazao je župan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 18:39