Dalmacija Split županija

izmamilo ih toplo vrijeme

Ako idete u prirodu, oprez: poskoci još uvijek haraju Biokovom, a na planini iznad Makarske rivijere pojavila se nova vrsta zmije!

izmamilo ih toplo vrijeme

Na Biokovu se pojavila nova vrsta zmije, ima sve karakteristike poskoka osim roščića na glavi, duga je metar i 15 centimetara, a inače obitava na jednom grčkom otoku

Ljubitelji prirode i planine Biokovo, oprez i to veliki oprez, jer ove godine je jako puno poskoka na Biokovu. S ovim upozorenjem upoznao nas je poznati ljubitelj te planine Ivica Buljubašić iz Zagvozda.

- Kako sam skoro pa svaki dan na Biokovu, a vrijeme je izuzetno lijepo i toplo, tako susrećem i mnoge ljubitelje planine u šetnji i planinarenju, i moram im skrenuti pozornost na jednu pojavu koja je i mene iznenadila - kazao nam je Ivica Buljubašić i obrazložio:

- Znam da se vrijeme mijenja, da to nije kao što je nekada bilo, pa se tako i životinje prilagođavaju tom vremenu. Vidite, skoro je polovica desetog mjeseca i umjesto da su zmije već u svojim podzemnim staništima, one su vrlo aktivne u prirodi, jer im je vrlo toplo.

Veliki je broj poskoka, to moram naglasiti, jer sam ih osobno vidio, ponajviše u grmovima divljega šipka, u niskom raslinju, ali i na stablima. Ono što mi je prije par dana rekao mladi bračni par, te mi kao dokaz poslao i fotografiju, je jedna nova vrsta zmije. Ima sve vanjske karakteristike poskoka, osim onoga poznatog roščića na glavi, ali je zato poprilično velika, sigurno nešto duža od 1 metar i 15 centimetara.

Proučavajući literaturu došao sam do saznanja da upravo takva vrsta obitava na jednom grčkom otoku. Ipak bih to ispitivanje prepustio struci. No, ono što želim istaknuti je upozoriti ljubitelje prirode, a posebno berače divljega šipka i ljekovitih trava, da budu vrlo oprezni, jer vjerujte, poskoka sam susreo i na visini većoj od 1600 metara, što je također nesvakidašnja pojava - riječi su Ivice Buljubašića, koji nam je i proslijedio fotografiju zmije.

 

Naslovnica Split županija