StoryEditorOCM
Dalmacijasutra u 'trokutu'

'Molo Longo Tutta Trieste' prvi stigao na cilj i odnio pobjedu u prvoj etapi 74. Viške regate krstaša

12. listopada 2018. - 18:58

Krstaš "Molo Longo Tutta Trieste" skipera Rajka Kujundžića kostrenskog kluba Galeb prvi je projedrio ciljnu liniji prve etape 74.

Viške regate krstaša, koja se jedrila na ruti Split-Vis, doduše zbog manjka vjetra na smanjenoj dionici. Rekordna flota od čak 172 broda koja se u petak ujutro našla na startnoj liniji podno splitskog Sustipana ipak je morala na "motore" stići do pomoćnog starta na južnoj strani otoka Šolte, pred uvalom Livka budući je splitskim akvatorijem u jutarnjim satima carevala bonaca. No kako se očekivalo da zapuše zapadnjak, start je dan u podne i 15 minuta, pa je "ostatak" 17 milja od ukupnih 28 nautičkih milja, koliko je ruta od Splita do Visa, prvi brod prošao za sat i 46 minuta.

- Odgovaraju nam ovi uvjeti, još kada je zapadnjak "digao" do 12 čvorova, naš brod je samo poletio i eto nas u Visu opet prvi, kao i lani – zadovoljno nam zbori kormilar Kujundžić, koji upravlja ovom jurilicom od 16,2 metara, ponosan na svoju posadu i to 13 veličanstvenih: vlasnik broda Daniel Pavlović, Joško Marochini, Jan Pećina, Nik Frlan, Joško Galović, Frane Grego, Paško Baričić, Fran Žarak, Pepi Jardan, Filip Baričević, te Marko Matić i Tonči Stipanović, uz "logističara" Alena Pavlovića.

Samo tri minuta kasnije ciljnu liniji na samom ulazu u višku luku, pred Češkom vilom, projedrio je brod iz kluba organizatora ove veoma među jedriličarima omiljene regate JK Labuda, krstaš "Polet Furioso" kormilara Nikole Deškovića.

Treće mjesto u jedrenom vremenu piše se "Marini Kaštela" kapetana Joška Berketa iz kluba "Marina Kaštela" koji su imali prolaz nakon 1:55,29 jedrenja, dok je četvrta posada "Bare V" skipera Ante Vanjake (JK Labud), ispred "Full pelta" Ante Antunovića (JK Split). Slijede "Dubrovnik" kormilara Denisa Vukasa iz JK Orsana-Dubrovnik, pa "Labudovi tići" Lea Lemešića iz JK Labuda, te posada "Overload" Siniše Kalinerne iz JK Split. Zatim brod "Barba Branko" sa Zlatanom Filipom Zoričićem iz JK Labuda u kokpitu, te"Fatamorgana 2" kormilara Mate Arapova iz splitskog Mornara. Ovo je prolaz kroz cilj, dok će se rezultati po grupama znati nakon što cijela flota i uplovi u Vis.

U subotu unutar viške luke jedri se regata u "trokutu" sa startom u 11 sati, a za nedjelju točno u 9 sati, zakazan je povratak u Split kada se jedri druga etapa ovogodišnje, po sudjelovanju, rekordne regate na kojoj jedri 172 posada sa preko 1200 jedriličara iz Slovenije, Austrije, Njemačke, Italije, Češke, Slovačke, Crne Gore, Rusije, Ukrajine i Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 02:05