StoryEditorOCM
Dalmacijadrugi kozjački satarluk

Eva i Golub satrali Kozjak i zaradili luk iz Ljubitovice

25. rujna 2018. - 13:49

Satarluk... What does it mean? - pita nas Britanac Alex Perkins, sav zajapuren, isprekidano dišući nakon što je prošao 10 zahtjevnih kilometara kružnom stazom od kliške tvrđave preko Kozjaka punog oštrih stijena, i to po jakom suncu.

Nije trebalo dugo da Alex shvati u kakvu avanturu se upustio iako se u Splitu zatekao tek turistički.

- Bila mi je želja otići u vaša brda koja sam gledao iz grada i stalno je nešto bilo, vrućine, zmije, grmljavina... Sad sam se popeo na Kozjak, ispustio sam dušu, ali nije mi žao. Bilo je... hm... satarluk, ali i uživanje. Čudno, ali tako je - kazao je gost s Otoka, nazdravljajući zasluženim pivom.

On je jedan od dvjestotinjak sudionika drugog “Kozjačkog satarluka”, trail utrke koju su Hrvatsko planinarsko društvo “Mosor” i Općina Klis organizirali po Kozjaku, kao i završnicu 10. kola Dalmatinske trail lige. Trebalo je imati hrabrosti, a i ludosti prijaviti se za veliku kategoriju, stazu dugu 34 kilometra, čiji je start bio ranom zorom iz Labina, pa preko planine Opor u kaštelanskom zaleđu i duž cijelog Kozjaka do cilja na kliškoj tvrđavi.

Svi oni koji su barem jednom bili na toj planini iznad Kaštela i Solina znaju o kakvom teškom terenu je riječ.

- Bilo je prevruće, uf. Bio sam petnaestak minuta sporiji nego lani. Popio sam cisternu vode putem i sebi govorio da moram proći krize. I išlo je - rekao je čuveni Omišanin Ante Pešić Golub (“Strka”, Planinarsko društvo “Imber”), dvostruki pobjednik “Satarluka”, kojem je ove godine trebalo 4 sata i 33 minute za “let” preko surovog Kozjaka. A kaže da nije ni trenirao... Nešto iza njega na cilj su utrčali Nikola Smolić (Atletski klub “Sljeme”) i Marko Herman (“Strka”).

Trkače je još jednom zadivila Slovenka Eva Tušar Suhadolc iz mosoraških “Sikira”, oboistica u splitskom Teatru, koja je nakon koncerta u Dubrovniku stigla na Klis i za 4 sata i 57 minuta otrčala dugu dionicu natjecanja, a time i potvrdila kako je najbrža žena Dalmatinske trail lige.

Sikire za anale

- Satrala sam se! Bilo je super označeno, pa se nisam izgubila, staze su super očišćene, ali dalmatinski krš je ubitačan. Kad je bilo najteže, šetala sam - kroz smijeh će Eva, iza koje su stigle trkačice Karmen Kostanić Jurić (ZG treking škola), Diana Vrdoljak (“Sikire”) i Dražena Berović (Atletski klub “Okit”).

- Najteži je bio uspon na Stubicu. Pratila me užasna kriza, pa sam razmišljao kako je onima iza mene još teže. Teren Kozjaka uopće nije trčljiv - priznao je Ivo Čupić iz “Sikira”, prvoplasirani na srednjoj utrci od 25 kilometara.

Iza njega slijedili su kolega mu Boris Koračak i penjač Ivan Lisica iz “Marulianusa”. Od cura najbrže na srednjoj utrci su bile Nives Šarić (Trail klub “Zadar”), Lucija Križanac (Aerobic studio “Sinj”) i Petra Baleta (“Sikire”).

Na maloj utrci dugoj 10 kilometara na cilj su najbrže stigli Roko Pribičević (PD “Imber”), Srđan Oršulić i Mirko Jukić, te od žena Jadranka Žilić (“Jesenice”), Tina Vrdoljak i Tena Filipović, obje članice HPD-a “Mosor”. Uz Slovenku Evu, pobjednik cijele lige je i Nenad Keč iz “Sikira”, ujedno umjetnički dizajner “Satarluka”, koji je i ovaj put na utrku poveo užu i širu obitelj.

- Nedostajala je samo punica - dodaje Nenad.

- Staze su pratile logičnu liniju kozjačke grede, a sve su jako izazovne, naročito srednja i velika, uz atraktivne poglede na okolna mjesta i otoke. Vjerujem da su svi ponosni na sebe, uz prelijepe prizore koje su doživjeti putem - komentirao je Daniel Krstulović Opara, organizator koji je priredio zabavu nakon utrke uz marendu i dodjelu nagrada - satare, vino i luk iz Ljubitovice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 12:35