StoryEditorOCM
Dalmacijauskoro stižu BAGERI?

Hvarske muke po makadamu: šest kilometara ceste grade devet godina, i još nije gotova

23. rujna 2018. - 01:15
Stipe Kolumbić još je 2009. svojim vozilom prvi prošao netom probijenom prometnicom koja do danas nije dobila asfalt

Županijska uprava za ceste (ŽUC) raspisala je natječaj za izvođenje radova izvanrednog održavanja donjeg stroja ceste Dubovica – Sveta Nedjelja s izmještanjem vodovoda.

Riječ je o investiciji na otoku Hvaru, vrijednoj oko 4,7 milijuna kuna. To je ista ona makadamska cesta zbog koje Svetonedijani godinama negoduju, a baš nedavno je tamošnji ugostitelj Jurica Milatić Biskup nju i tunel Pitve – Zavala označio kao glavne krivce što im je turistička sezona barem za trećinu lošija nego lani.

Prema njegovim riječima, mještani imaju dojam da žive u srednjem vijeku kada se škojem kretalo pješice ili na tovarima. Cesta je probijena još davne 2009. godine, pa nije teško zaključiti da cijeli projekt ide presporo, nikako da se privede kraju, a uređena i asfaltirana cesta, na potezu dugom 6,4 kilometra, riješila bi sve prometne probleme i spasila ljude na južnoj strani otoka Hvara.

– Do sada smo već uredili oko tri kilometra i na redu je, da tako kažem, srednja i najteža dionica od oko dva kilometra ceste, koja uključuje i prelokaciju vodovoda. Radovi bi trebali početi na jesen, tako da budu završeni do proljeća 2019. godine. Nakon toga ostaje još tih 1400 metara, asfaltiranje sa zaštitnim ogradama i zasebni projekt izgradnje raskrižja, odnosno odvojka za Svetu Nedjelju na državnoj cesti Sućuraj – Hvar – kazao je za naš list detalje o radovima Zlatko Čaljkušić, tehnički koordinator u ŽUC-u.

Predsjednik Mjesnog odbora Sveta Nedjelja Antun Plenković Čičak rekao nam je da slobodno napišemo da je "Plažanima" najavljeni nastavak radova došao kao melem na živu ranu. Istini za volju, raspisivanje natječaja bilo je predviđeno još u siječnju, ali uvijek se nešto iskomplicira, no koliko je vidio svetonediljski "glavar", ljudi u ŽUC-u su odgovorni i drže se ranije postignutih dogovora.

Cesta bi prema prethodnim najavama trebala biti potpuno završena do 2020. godine, a ako se posreći, možda i prije.

– Zadovoljni smo što će uskoro početi realizacija predzadnje faze uređenja ove prometnice, jer je to zaista važno za funkcioniranje Svete Nedjelje, mjesta koje teritorijalno pripada gradu Hvaru. Nadamo se da će ovaj postupak proći bez žalbe, što bi značilo da se bageri na trasi mogu pojaviti već sredinom listopada – naglasio je hvarski gradonačelnik Rikardo Novak.

Kvalitetnija rasvjeta tunelu Pitve-Zavala

– Što se tiče tunela Pitve – Zavala, ove smo godine, razumijevanjem ŽUC-a, napravili zaista veliki posao. Tijekom rekonstrukcije tunela, u kojem se promet jednosmjerno regulira semaforima, najprije su postavljene odvodne cijevi i kabel za električnu struju, da bi ove godine u cijelosti bio asflaltiran, a oličeni su mu i bočni zidovi. Dakle, promet se za sada na toj relaciji odvija bez teškoća, premda idemo za tim da nabavimo i kvalitetnu rasvjetu. Izgradnja dvosmjernog tunela bi tamo, po mojim saznanjima, zahtijevala investiciju veću od 50 milijuna kuna, stoga u ovom trenutku o tome ni ne razmišljamo, pogotovo što se očekuje da će za godinu ili najviše dvije biti okončani radovi na cesti Dubovica – Sveta Nedjelja – ustvrdio je Nikša Peronja, načelnik općine Jelsa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 01:40