StoryEditorOCM
Dalmacijanikako naprijed

Policija spriječila okršaj sinjskih vijećnika: Žarko Delić napao Ivanu Šabić, prijetio joj i unosio se u lice

6. rujna 2018. - 12:32
Jahači u Sinju za sada su ostali bez odgovarajućeg zatvorenog prostora

Gradsko vijeće Sinja je u ponedjeljak navečer na izvanrednoj tematskoj sjednici većinom glasova usvojilo zaključak kojim traži pomoć od nadležnih državnih tijela u raščišćavanju sporne javne nabave.

Spor je nastao pri izboru izvođača radova za izgradnju "Interpretacijsko edukacijskog centra Sinjska alka s parkiralištem" za koji je osigurano financiranje iz EU fondova.

Međutim, dok se u Gradskoj vijećnici vodila rasprava, ispred vijećnice je vijećnik Žarko Delić napao vijećnicu Ivanu Šabić pa je uredovala i policija. Vijećnica Šabić među prvima je upozorila na, po njenom mišljenju, preveliku ulogu Ankice Panze u sinjskoj gradskoj vlasti, a progovorila je i o angažmanu članova njene uže obitelji i napustila je NL dr. Jadrijevića na kojoj je izabrana.

Na njezine riječi na neprimjeren način reagirao je vijećnik Delić kojemu je, poslije višestrukih opomena, predsjedavajući Anđelko Bilandžić oduzeo riječ. Kada se u jednom trenutku ispred Gradske vijećnice našla vijećnica Šabić, uz još dva-tri druga vijećnika, Delić ju je napao verbalno, navodno ju je vrijeđao, prijetio joj i unosio se u lice pa je jedan od vijećnika zaštitio Šabić stajući između nje i Delića.

Netko je pozvao policiju čiji su djelatnici ubrzo stigli na lice mjesta. Kasnije, poslije završetka sjednice, najmanje tri vijećnika pozvani su u policijsku postaju radi davanja iskaza u ulozi svjedoka.

Poslije četverosatne rasprave vođene u dvorani, usvojen je zaključak u kojemu se, uz ostalo, navodi: "Gradsko vijeće smatra da je provedeni postupak javne nabave bio netransparentan i nepravilan te protivan samoj dokumentaciji o nabavi kao i Zakonu o javnoj nabavi i podzakonskim propisima utemeljenim na tom zakonu".

Stoga "Gradsko vijeće traži da središnje tijelo državne uprave za politiku javne nabave provede nadzor zakonitosti nad provedbom otvorenog postupka javne nabave za izgradnju Interpretacijsko-edukacijskog centra Sinjska alka s parkiralištem te nakon provedenog nadzora o svom nalazu izvijesti Gradsko vijeće grada Sinja. Ujedno se poziva i nadležno državno odvjetništvo da u okviru svojih ovlasti utvrdi eventualno postojanje kaznenih djela u predmetnom postupku".

Podsjetimo, Sinjani su za ovaj projekt formirali natječajno povjerenstvo od 5 članova koje je provelo javno savjetovanje, a potom i objavilo natječaj za izbor najpovoljnijeg ponuđača. Na natječaj su pristigle četiri ponude. Po ocjeni povjerenstva sve četiri tvrtke udovoljile su natječajnim uvjetima, ali je kao ekonomski najpovoljnija izabrana tvrtka koja je za 10 milijuna kuna bila skuplja od najjeftinije.

Pokazalo se, međutim, da je tijekom trajanja natječajnog postupka netko još uvijek nepoznat mijenjao uvjete prilagođavajući ih referencijama najskupljeg ponuđača. Naknadno je otkriveno da su dvije ponude s najvećim cijenama bile nepotpune i trebale su biti eliminirane iz postupka izbora...

Sinjska izvršna vlast koja je sve vodila i bila odgovorna te vijećnici NL dr. Jadrijevića iz koje izvršna vlast dolazi uporno su branili postupak javno optužujući vijećnike koji su ukazivali na nepravilnosti da koče razvoj Sinja, neosnovano uzbunjuju javnost te da se natječaj ruši politički. "Zavjet šutnje", kako je skrivanje informacija o tijeku u međuvremenu poništenog postupka javne nabave nazvao jedan vijećnik, počeo je pucati.

Poslije prve izvanredne sjednice na ovu temu, održane u svibnju, vladajuću NL dr. Jadrijevića napustio je vijećnik Zvonko Maras, a u međuvremenu i predsjednik NL dr. Stipislav Jadrijević više nije, kao ranije, bezuvjetno podržavao članove povjerenstva koje je gradonačelnica uskoro smijenila i imenovala nove za ponovljeni postupak javne nabave.

Zasjedanje Gradskog vijeća sazvano je u ponedjeljak uz potpis 20 gradskih vijećnika, među kojima i dr. Stipislava Jadrijevića. Među potpisnicima nije bio samo vijećnik Žarko Delić, izabran s liste dr. Jadrijevića. Ovom zasjedanju nije nazočila gradonačelnica Kristina Križanac. Ona je neposredno prije sjednice javno poručila da na sjednicu neće doći ni ona ni članovi stručnog povjerenstva koji su također bili pozvani.

Križanac je izvanredno zasjedanje vijećnika nazvala "nepotreban politički pritisak na moj rad", dodajući: "Ne smatram potrebnim da niti ja niti stručna povjerenstva budemo nazočni sjednici Gradskog vijeća na kojoj se opetovano raspravlja o temi o kojoj je sve rečeno."

Oko cijele priče posebno zanimljiv bio je istup vijećnika dr. Jadrijevića. On je ustvrdio da je ovaj postupak bruka cijelom Sinju. Ističući da nije ništa znao o tijeku sporne javne nabave, posebno ne o promjeni kriterija, Jadrijević je kazao da je Ankica Panza smijenjena jer je izgubio u nju povjerenje.

Iz svega što je rečeno Panza bi, zapravo, mogla ispasti žrtveno janje jer ispada da nitko osim nje nije ništa znao, što je teško povjerovati. Ako se sva krivnja nastavi pripisivati Panzi, pitanje je što bi ona na sve mogla reći.

Na primjedbu Ivane Šabić kako je Panza poslije svega imenovana višim stručnim savjetnikom za javnu nabavu, Jadrijević je priznao da to zvuči cinično i dodao kako je ipak važno da ona za NL dr. Jadrijevića ne odlučuje o bitnim stvarima.

Vijećnik Marko Križanac prigovorio je Jadrijeviću da sada političku odgovornost pokušava prebaciti na stručno povjerenstvo, a odriče se Ankice Panza koja mu je vjerno služila 9 godina. Od svega je najbitnije da Sinj već godinama zaostaje u sveukupnom razvoju, da rasipa raspoloživi novac poreznih obveznika na preskupe projekte i, što je najgore, takvoj praksi ne vidi se kraja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 11:42