StoryEditorOCM
DalmacijaKulturna baština

Novi život čuvarici Hore: obnavlja se kapela sv. Jelene

7. kolovoza 2018. - 12:38

Nakon snimke postojećeg stanja, projekta i troškovnika sanacije kapele sv. Jelene (Jeline), koju je izradila splitska tvrtka "Kulić – inženjerski biro", napokon su započeli vidljivi obnoviteljski radovi na ovoj čuvarici Starogradskog polja (Faroske hore).

Obnovu kapelice je financiralo Ministarstvo kulture, a radove izvode djelatnici splitske građevinske tvrtke "Neir", specijalizirane za zahvate na spomenicima kulture. Kapela se nalazi uz put koji iz Staroga Grada vodi prema Dolu, a izgradio ju je nepoznati graditelj u 15. stoljeću i posvetio zaštitnici svih kršćana i arheologa.


U povijesti je sv. Jelena ostala zapisana kao majka cara Konstantina, a svetica je postala kada je, prema legendi, tijekom hodočašća u Jeruzalem pronašla Isusov grob i križ na kojem je bio razapet. U tlocrtu je jednostavna pravokutna građevina s pokrovom od kamenih ploča. Zanimljivost kapelice su dva reljefa uzidana poviše vrata (stilizirani prikaz sv. Jelene Križarice s kraljevskom krunom na glavi i Isusovim križem, te rustični reljef s prikazom medvjeda u hodu).

Ravnatelj Agencije za upravljanje Starogradskim poljem Frančesko Duboković kaže da je obnova potrebna zato što je kapela bila u zaista lošem stanju, kameni krov se počeo urušavati zbog puknuća vanjskih zidova. Ministarstvo je za njezinu obnovu u 2018. odobrilo 100.000 kuna, no taj iznos nije dostatan pa će se radovi obavljati tijekom dvije godine. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 14:46