StoryEditorOCM
Dalmacijanova razina kvalitete

Uskoro kreće gradnja nove solinske škole i vrtića, pogledajte kako će izgledati moderno zdanje

7. kolovoza 2018. - 14:33

Grad Solin raspisao je natječaj za izgradnju novog vrtića i škole Priko vode u blizini Osnovne škole kraljice Jelene.

Projekt je to vrijedan približno 20 milijuna kuna s PDV-om, a kako doznajemo iz Grada Solina, početak gradnje očekuje se u rujnu ove godine s rokom dovršetka od 18 mjeseci, znači u 2020. godini.

Grad je za to u ovoj godini u svom proračunu planirao 1,3 milijuna kuna, a Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku je prepoznalo potrebe najmlađeg grada u Hrvatskoj za povećanjem vrtićkih kapaciteta te je u tu svrhu odobrilo Solinu 750 tisuća kuna nepovratnih sredstava za gradnju i opremanje objekta.

Također, Gradsko vijeće prihvatilo je investicijski projekt izgradnje novog dječjeg vrtića - škole Priko vode, pa se tako osim spomenutog iznosa za ovu godinu obvezalo da će prilikom donošenja proračuna za 2019. za izgradnju spomenutog projekta planirati 8,2 milijuna kuna, a za 2020. godinu 10,5 milijuna kuna.

Od ukupnog iznosa od 20 milijuna kuna, kako je rečeno, Grad Solin će za cjelokupni projekt izdvojiti 8 milijuna kuna, a ostatak će, za potrebe školskog dijela, Županija splitsko-dalmatinska kao osnivač osnovnih škola na svom području.

- Izgradnja nove zgrade dječjeg vrtića i škole ukupne površine oko 2150 metara četvornih planira se na novoformiranoj gradskoj čestici na kojoj se trenutačno nalazi dječje igralište na Arapovcu, koje će se izmjestiti sjeverno na trg kod dvorane. U objektu je planiran smještaj pet vrtićkih jedinica, od kojih su dvije jaslične, kao i pet učionica razredne nastave - pojašnjava nam Sanja Samardžija pročelnica gradskog Upravnog odjela za komunalne djelatnosti, gospodarstvo, upravljanje prostorom i europske fondove upoznavajući nas s idejnim projektom koji je izrađen u zagrebačkoj tvrtki "Proarh Mateković", a glavni projektant je diplomirani arhitekt Davor Mateković.

Građevina je zamišljena s prizemljem kao postamentom, dok se preostale tri nadzemne etaže izdižu kao kubus na sjevernom dijelu građevine odmaknute od glavne ulice.

Zgrada je podijeljena na način da su u prizemlju smješteni glavni sadržaji dječjeg vrtića. Dječje sobe su orijentirane na unutrašnje dvorište, a zajedničko dječje igralište sa sobama je povezano preko natkrivenih terasa.

Budući da je prizemlje ispod razine glavne južne prometnice, unutrašnje dvorište postaje atrij čime se postiže privatnost vrtića, navodi se u opisu idejnog rješenja. Na sjeverozapadnom uglu nalazi se glavni ulaz u vrtić, dok je gospodarski dio, kuhinja, garderobe i slično, smješten u sjevernom dijelu prizemlja građevine do kojega vodi pristupni put.

Glavni ulaz u školu s vjetrobranom i ulaznom halom nalazi se na samom jugozapadnom uglu.

Na prvom katu zgrade će se u jednoj polovici smjestiti uprava vrtića, a u drugoj polovici škole. Na drugom katu su učionice s pratećim sadržajima, a na posljednjem katu, odnosno nadgrađu, također su učionice i terasa.

- Izgradnjom ovog vrtićkog centra pridonijet će se poboljšanju materijalnih uvjeta kao i podizanju kvalitete pedagoškog standarda te ravnomjernijoj dostupnosti programa ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja na području Grada Solina. U navedenom vrtiću bit će 130 novih mjesta za predškolsku djecu, najavljuju iz Grada, što bi sudeći po rezultatima ovogodišnjeg upisa značilo da će napokon biti mjesta za svu djecu zaposlenih roditelja s područja Grada Solina. Također, gradnjom novih učionica razredne nastave riješit će se i nedostatak prostora za školsku djecu iz naselja Priko vode.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 07:31