StoryEditorOCM
Dalmacijašibenik zbraja štetu

Obilna kiša natopila Dalmaciju i poljoprivrednicima donijela nove glavobolje: evo kakvo nas vrijeme očekuje u nastavku tjedna

Piše M. R.
17. srpnja 2018. - 09:49

Baš kao što su prognostičali i najavili, u posljednjim satima ponedjeljka na sjeveru Dalmacije počela je padati obilna kiša, a fronta koja se nastavila kretati prema jugu u prvim je satima utorka već dobro natopila zemlju.

Pljusak s jakim vjetrom trajao je sat vremena ili tek nešto više. U Zadru je tako palo oko 5 litara kiše po četvornom metru, na Dugom otoku čak 30, a u Vodicama 26.

Šibenik je također "primio" obilnu količinu oborine, oko 30 litara. Nevera koja je u ponedjeljak nešto iza 23 sata zahvatila šibensko područje napravila je silne štete po gradu, javlja ŠibenikIN. Rušila je stabla, nosila suncobrane i štekate, a po gradu ima dosta automobila s razbijenim staklima jer su po njima padale grane sa stabala i drugi predmeti koje je oluja nosila svud pred sobom.

Sinj bilježi 12, Split 5, Hvar 20, Makarska 8, Živogiošće 33 te Vid 14 litara po četvornom metru, a čini se da je ciklona zasad zaobišla grad Dubrovnik.

Ova kiša zasigurno je dobro došla u prveneciji suše u nadolazećem razdoblju, no poljoprivrednicima može značiti i dodatni razlog za brigu. 

Brojni štetnici na vinovoj lozi, maslini, voću i povrću zbog prethodnih kiša i visokih temperatura već imaju idealne uvjete za razvoj, no ti će uvjeti očito vladati i u danima koji su pred nama.

Prognoza za nastavak tjedna

Tijekom utorka slijedi razvedravanje pa će u nastavku tjedna biti barem djelomice sunčano i sve toplije, osobito na Jadranu i vruće, samo rijetko uz umjerenu buru pa maestral, javlja HRT.

U Dalmaciji tijekom utorka obilnije kiše odnosno izraženijih pljuskova može biti osobito na zadarskom području i u unutrašnjosti. Prema jugu manje kiše, ali posvuda su mogući lokalno izraženiji pljuskovi. Vjetar će s jugozapadnog okrenuti na zapadni i sjeverozapadni. More će biti malo valovito. Najviša temperatura zraka 26 do 28 °C.

Na jugu će se zadržati vruće, ali uz poneki pljusak ili prolaznu kišu, većinom u noći i ujutro. Puhat će slab, samo na otvorenome moru umjeren sjeverozapadnjak. More malo valovito, temperature od 24 do 26 °C.

U nastavku tjedna na Jadranu će biti sunčano, često i posve vedro uz većinom slab vjetar te danju vruće, osobito u Dalmaciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 03:05