StoryEditorOCM
DalmacijaDOM ZDRAVLJA NEMA RJEŠENJE

Solinjani na mukama, dvije pedijatrice čeka mirovina, a zamjene nema: hoće li 7000 djece završiti po splitskim ambulantama?

17. srpnja 2018. - 10:24

Problem nedostatka pedijatara mogao bi se dogoditi i Solinu, najmlađem gradu u Hrvatskoj po dobi stanovnika, ako za koju godinu ne stignu novi specijalisti, jer je pred solinskim dugogodišnjim i vrsnim pedijatricama zaslužena mirovina.

Na tom tragu je prije nekoliko dana na sastanku župana s gradonačelnicima i načelnicima istupio i prvi čovjek grada Solina Dalibor Ninčević, koji je tom prilikom upitao zašto se bolje ne planira, kada se i prije pet godina, koliko traju specijalizacije, znalo da jedine dvije pedijatrice u Solinu idu u mirovinu.

- U Solinu imamo ukupno oko 7000 djece, više je rođenih nego umrlih, hvalimo se time, a sutra će mi grad ostati bez likara za dicu. Osigurat ćemo i mi novac u proračunu za specijalizacije pedijatara – poručio je tada Dalibor Ninčević, pa se na naš upit detaljnije osvrnuo na ovu problematiku.

- Grad Solin je najmlađi grad u Hrvatskoj, grad prijatelj djece i grad prijatelj obitelji. Jedan od osnovnih preduvjeta zdravog odrastanja i življenja je dobra i kvalitetna zdravstvena zaštita, posebice djece i mladih - smatra gradonačelnik.

- U gradu Solinu, uz pripadajuća gravitirajuća područja (Dugopolje, Klis, Muć) živi oko 3500 djece u dobi od 0 do 6 godina. Prema broju djece Grad Solin bi mogao i trebao imati ugovorena najmanje dva pedijatrijska tima. No, prim. mr. sc. Katica Obradović je već prošle godine ispunila uvjete za mirovinu i samo zahvaljujući njezinoj ljubavi prema poslu koji radi produžava radni odnos. I prim. dr. sc. Kristina Drnasin iduće godine ispunjava uvjete za mirovinu, te se može dogoditi da Grad Solin ostane bez specijalista pedijatara i, uz dužno poštovanje prema liječnicima obiteljske medicine, specifične potrebe kvalitetne skrbi o djeci u dobi od 0-6 godina koje zahtijevaju posebnu edukaciju i specifičan pristup prema ovoj najosjetljivijoj dobnoj skupini – veli nam nadalje Ninčević, pojašnjavajući svoje viđenje djelovanja pedijatrijske ambulante:

- Rad pedijatara ne podrazumijeva samo liječenje bolesne djece, već temeljna njihova uloga jest, i treba biti, praćenje rasta i razvoja djeteta te rano uočavanje bilo kakvih poremećaja i sprječavanje težih oštećenja i bolesti. Pristup i način rada s ovom skupinom osiguranika je poseban i zahtijeva i vrijeme i strpljenje, što liječnik obiteljske medicine vrlo često sebi ne može priuštiti jer ga ispred ambulante čeka veliki broj starijih i bolesnih osiguranika - kaže poteštat.

Iz svih gore navedenih razloga Grad Solin je u više navrata zahtijevao da se postignuti standardi u organizaciji zdravstvene zaštite zadrže, da se djeci najmlađega grada u državi, a na što se svi zajedno volimo često pozivati kada nam to odgovara, osigura dostupnost zdravstvene zaštite prema standardima i normativima HZZO-a – govori Ninčević te smatra da se u Domu zdravlja Splitsko-dalmatinske županije trebalo na vrijeme razmišljati i osigurati specijalizaciju još prije šest-sedam godina s obzirom da se znalo da dvije pedijatrice u Solinu idu u mirovinu.

- Pozdravljamo inicijativu župana Blaženka Bobana sa sastanka održanog 26. lipnja ove godine, kako će u proračunu Županije predvidjeti novac kako bi se osigurao dovoljan broj specijalizanata. Grad Solin je također spreman ponuditi financijsku, a i svaku drugu pomoć, kako bismo zadržali nivo i kontinuitet pedijatrijske skrbi za najmlađe Solinjane – poručuje Ninčević.

S druge strane ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije dr. Dragomir Petric smatra kako se ipak u Solinu neće dogoditi problem.

- Situacija u Solinu je kao i u ostatku naše županije, nedostaje pedijatara. Naprosto nije bilo financiranja specijalizanata pedijatrije, ginekologije i opće medicine posljednje četiri godine od strane HZZO-a - veli na naš upit ravnatelj Petric.

- Sada je Ministarstvo zdravstva za našu ustanovu osiguralo novac za 28 specijalizanata, od čega se njih deset odnosi na pedijatriju. Nažalost, treba počekati još pet godina dok ti liječnici ne završe specijalizaciju. Koliko znam, jedna od solinskih pedijatrica već je tražila produženje radnog odnosa, tako da mislim da za Solin neće biti problema kao u nekim drugim mjestima naše županije. Također smatram da, ako kojim slučajem solinske pedijatrice i odu u mirovinu prije nego što stigne novi specijalist, mislim da neće nastati problem zbog blizine grada Splita. Nažalost, ja već duže vrijeme govorim o potrebi novih specijalizanata, dozvole postoje, samo ne i novac. Već je u ovom trenutku potrebno novih 45 specijalizanata, ako ne i više. Za njih 45 imamo dakle odobrenje ministarstva, ali ne i izvore financiranja, tako da se ovakvim tempom teško može uhvatit korak s potrebama. Jedan od načina kojim se može osigurati više mjesta za djecu na pedijatriji jest da HZZO jednom godišnje za onu djecu koja navršavaju sedam godina života, odnosno idu u školu, vodi evidenciju i obavijesti roditelje o potrebi premještanja kod obiteljskih liječnika, kao što su prije prelazila na školsku medicinu. Na taj način bi se otvorilo još mjesta na pedijatriji - smatra Petric.

Što na sve kažu i dvije solinske pedijatrice?

- U Solinu rade dvije pedijatrijske ordinacije, obje u koncesiji. Naša ordinacija skrbi o 1720 djece, od toga 1052 djece do 7 godina života. U 2017. godini sam ispunila uvjete za mirovinu. Kako nema pedijatara, Ministarstvo zdravstva mi je produžilo rad u pedijatrijskoj ordinaciji do 31. prosinca ove godine. Prije par dana sam poslala Ministarstvu zdravstva novi zahtjev za daljnje produljenje rada, a zahtjevu je priložena suglasnost gradonačelnika Solina za produženje radnog odnosa – veli nam primarijus mr. sc. Katica Obradović, dr. med. specijalist pedijatar koja dugi niz godina liječi male Solinjane. Tu se, među ostalim, navodi da će u slučaju ne produženja radnog odnosa Grad Solin, odnosno djeca s područja grada kojima je potrebna pedijatrijska skrb, biti u vrlo nezahvalnoj situaciji.

Njezina kolegica koja djeluje u drugoj pedijatrijskoj ordinaciji do mirovine ima još godinu i tri mjeseca.

- I nakon toga sam voljna nastaviti s radom u ovoj pedijatrijskoj ambulanti u Solinu, ako mi Ministarstvo zdravstva odobri produženje - kazala nam je kratko i primarijus dr. sc. Kristina Drnasin, dr. med., pedijatrica, koja također već dugi niz godina vodi brigu o zdravlju solinskih mališana. Kod nje je, kaže, upisano oko 1350 djece u dobi od 0 do 14 godina.

Prijedlog roditelja: Riješite pedijatru stan
- Upoznat sam sa situacijom iz prve ruke, imam dvoje djece! Svjesni smo da je to sad već širi, hrvatski problem, i da nije isključivo pod ingerencijom Grada, ali od Grada prijatelja djece očekujem da se uključi u rješavanje ovog pitanja, bilo da se radi o privlačenju liječnika iz drugih gradova u Solin, možda kroz rješavanje stambenog pitanja za tog pedijatra. Inače, moram naglasiti da sam izrazito zadovoljan pedijatrijskom skrbi koju moja djeca dobivaju u solinskoj ambulatni, pa bih želio da tako i ostane – veli nam jedan od roditelja s kojim smo razgovarali o ovoj temi.

- Nevjerojatna mi je uopće pomisao da postoji mogućnost da najmlađi grad u Hrvatskoj ostane bez pedijatra. Znam da je i u gradu Splitu isti problem, pa tko bi primio onda našu djecu na liječenje – pita se jedan tata koji ima četvero mališana.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 08:53