StoryEditorOCM
Dalmacijanisu gubili nadu

Čudo neviđeno: 'Sinjski' radnici dočekali isplatu plaća nakon 17 godina, 30 ih u međuvremenu umrlo

13. srpnja 2018. - 11:06
Nekadašnja građevinska tvrtka je sa svojih 500 zaposlenika praktično izgradila grad Sinj

Svih 222 vjerovnika graditeljske tvrtke "Sinj" d.d. u stečaju iz redova radnika i njihovih nasljednika dobilo je sve neisplaćene plaće i otpremnine u 100-postotnom iznosu.

Svoja prava sinjski građevinari ostvarili su poslije čekanja dugog 17 godina. Na njihove račune prosječno je uplaćeno 31.472 kune, ovisno o visinama plaća i pripadajućih otpremnina. Trgovački sud u Splitu nad tvrtkom "Sinj" d.d. otvorio je stečaj 12. studenoga 2001. godine. S tim danom oko 200 radnika na ime neisplaćenih plaća i otpremnina ostalo je "kratko" za više od 6 milijuna kuna u neto iznosu. Oni su prijavili svoja potraživanja koja im je sud u cijelosti priznao.

Znajući da tvrtka raspolaže vrijednom imovinom nisu gubili nadu. Naoružali su se strepljenjem koje im se u konačnici isplatilo. Na kraju su u cijelosti isplaćeni, a posljednja tranša sjela im je na račune prošle srijede.

Oko 30 radnika nije dočekalo isplatu jer su kroz ovih 17 godina umrli. Njima pripadajući novac dobili su njihovi nasljednici.

Radnicima je isplaćeno ukupno 6.294.511 kuna. Od toga iznosa 1.628.805 kuna dobili su na ime troška stečajnog postupka i to za 2/3 posljednje tri plaće i jednu trećinu pripadajuće otpremnine, kako je to u vrijeme otvaranja stečaja regulirao stečajni zakon.

Drugi dio, iznos od 4.665.706 kune, radnicima je isplaćen kao vjerovnicima prvog višeg isplatnog reda. Na ovaj iznos iz stečajne mase državi je na ime doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje uplaćeno 4.571.899 kuna što će dijelu bivih radnika "Sinja" d.d. omogućiti revidiranje mirovinskih primanja i makar neznatno povećanje mirovine. Iako su čekali predugo bivši radnici "Sinja" d.d. ipak spadaju u skupinu rijetkih sretnika koji su na kraju dobili svoj novac.


Iz mnogih opljačkanih i(li) na drugi način uništenih tvrtki radnici su uzaludno očekivali da će dobiti zarađene plaće i otpremnine, ali su na kraju stečajnog postupka shvatili da su im nade bile bez pokrića.
Toni Paštar

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 10:37