StoryEditorOCM
Dalmacijaval nezadovoljstva

Zaposleni roditelji na sto muka: bez upisa u vrtić ostao svaki peti mali Solinjanin

24. lipnja 2018. - 00:03

Objava rezultata upisa u solinski gradski vrtić "Cvrčak" za predstojeću predškolsku godinu izazvala je nezadovoljstvo kod dijela građana, posebno u obiteljima gdje je oboje roditelja zaposleno, a djeca im nisu "upala" u neki od željenih programa.

Ove su godine za jedan od "Cvrčkovih" pedagoških programa u vrtićima na području grada Solina i općina Klis, Muć i Dugopolje zahtjeve za svoje mališane predala ukupno 364 roditelja, skrbnika i posvojitelja, a prema službenim podacima primljeno je 191 dijete, i to 147 na solinskom području, te još njih 44 u susjednim sredinama.

Od ukupno 173 neupisana djeteta, što je gotovo polovina prijavljenih, njih je 80 koji ispunjavaju kriterij zaposlenosti obaju roditelja i imaju prebivalište u gradu Solinu. Među njima je, poručuju iz predškolske ustanove, 26 mališana jaslične dobi te 54 djece prijavljene za 10-satne i šestosatne boravke.

Zbog toga nam se požalila i jedna majka koja je ogorčena što joj dijete nije primljeno u državni vrtić.

– Suprug i ja smo zaposleni, jedno nam dijete ide već u vrtić, a drugo sad nije upisano, a budući da nemam nikoga da mi uskoči, poput "baka servisa", moram sada tražiti privatni vrtić iako ispunjavamo sve uvjete i kriterije za upis u gradski – navela je majka u dopisu našoj redakciji i dodala kako će se žaliti na odluku o neupisu njezina djeteta, ali će svoj stav iznijeti i gradonačelniku Daliboru Ninčeviću.
– Pitam se zbog svega i zašto je cijena vrtića u Solinu veća nego u Splitu, gdje ide taj novac, prirezi i ostalo, a toliko djece je ostalo neupisano. Zaista sam žalosna i ogorčena cijelom situacijom – piše nam ova stanovnica Solina čiji su podaci poznati redakciji.
Od Anđele Biuk, ravnateljice Dječjih vrtića “Cvrčak”, zatražili smo odgovore na ključna pitanja.

– U odnosu na prošlu godinu imamo povećani broj zahtjeva za upis djece iz obitelji s oba zaposlena roditelja, što smatramo kao obvezu za zbrinjavanje njihove djece. Kroz rok za podnošenje prigovora koji traje osam dana nakon objave rezultata upisa, nastojat će se pronaći mogućnost za prihvat djece dvoje zaposlenih roditelja i na taj način omogućiti građanima Solina ostvarivanje njihovih potreba. Prošle pedagoške godine zaprimljeno je 395 zahtjeva od kojih su 273 pozitivno riješena. Nakon žalbenog roka većina primjedbi je usvojena, tako da su na taj način upisana sva djeca zaposlenih roditelja – navode iz vrtića.

I u gradskoj upravi upoznati su sa situacijom o broju neupisane djece.

– Vjerujemo da će uprava "Cvrčka" po završetku žalbenog roka uvažiti opravdane prigovore zaposlenih roditelja te većini djece osigurati upis u jedan od gradskih vrtića. Određeni broj neupisanih preusmjerit će se u privatne vrtiće, čiji rad sufinanciramo po svakom djetetu zavisno o vrsti i dužini boravka – ističu iz Grada i dodaju:

– Prosječna ekonomska cijena boravka u vrtiću iznosi oko 2000 kuna po djetetu, a roditelji s područja Solina u ukupnoj cijeni sudjeluju s oko 30 posto. Što se tiče usporedbe cijene vrtićkih programa s iznosima u susjednim gradovima, ističemo da je participacija koju roditelji plaćaju, prema dostupnim i provjerljivim informacijama, jednaka ili čak nešto manja od one u Kaštelima, Omišu i Dugom Ratu. Cijena boravka u gradskim vrtićima u Splitu je za oko 20 posto niža nego u Solinu. No, vjerujemo da je roditeljima predškolaca na području Grada Solina, koliko god financijski bilo teško izdvajati za njihov boravak u vrtiću, važnije imati mogućnost upisati dijete u vrtić i imati primjerenu stručnu skrb za svoje dijete.

I gradski oci i vrtićka uprava navode kako bi problemi oko neupisane djece za koju godinu trebali biti riješeni. Lokalna vlast uskoro započinje gradnju dvaju velikih predškolskih centara, a projekti su vrijedni oko 30 milijuna kuna.

– Pred raspisivanjem javnog natječaja za izgradnju su vrtićki centri "Priko vode" i "Rupotina" u kojima će biti osigurana mjesta za upis novih dvjestotinjak djece. Vjerujemo da će njihovim otvaranjem biti osigurano dovoljno mjesta za svu djecu predškolske dobi. Nakon dovršetka njihove izgradnje, Grad će sukladno svojoj prepoznatljivoj pronatalitetnoj politici, sagledati mogućnost umanjenja participacije roditelja za boravak djece u vrtiću – poručje gradonačelnik Ninčević.

Čak 24 djeteta ostala necijepljena
Ostatak neupisane djece, njih 79, prema podacima na 'Cvrčkovoj' internetskoj stranici, ne ispunjava natječajne uvjete, primjerice oba roditelja nisu zaposlena, u vrtiću ne postoji dob za traženi program, vrtić nema uvjete za prihvat djeteta ili roditelj nema prebivalište na području Solina. Čak 24 mališana nisu primljena zbog necijepljenosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 14:40