StoryEditorOCM
DalmacijaUPLOVILA BIJELA LAĐA

Povijesni dan za Makarsku: najveća svjetska privatna jahta uplovila u gradsku luku, više od 100 milijardera inzistiralo da skrenu s uobičajene rute kako bi posjetili dalmatinski biser

Piše Dijana Turić / Makarska kronika
20. lipnja 2018. - 21:37

"Što se bijeli na pučini plavoj? Al' su snijezi, al' su labudovi? Nisu snijezi, nit' su labudovi nego prvi kruzer koji je ikada uplovio u Makarsku."

Ovako bi izgledao ''narodni'' opis bijele grdosije ''The World'' duge oko 200 metara koja se na pučinu pred gradskom lukom usidrila u subotu u jutarnjim satima i tamo ostala do nedjelje kada je nastavila plovidbu prema Dubrovniku.

Kako doznajemo od turističkih agenata, putovanje je započelo u Veneciji, pa se krstarilo do Rijeke i Hvara, a potom i do našega grada.

Zapravo, nije riječ o klasičnom kruzeru, već luksuznom brodu ili jedinoj putujućoj kući na svijetu, a na kojoj svoje privatne apartmane ili manje stanove kao u stambenoj zgradi ima oko 130 državljana iz 40 svjetskih zemalja od kojih neki na brodu borave cijelu godinu i putuju svijetom, dok neki svoje smještajne kapacitete iznajmljuju.

A ima i onih koji se ''ukrcaju'' na par mjeseci za vrijeme interesantnijih putovanja.

Najveća svjetska privatna jahta, koja plovi pod zastavom Bahama i koja je je prilikom uplovljavanja na oko trećinu nautičke milje, oko 600 metara od luke, postala i najveća atrakcija u gradu, dovela je u Makarsku 300 putnika, vlasnika brodskih apartmana i to iz Amerike, Engleske, Italije i Australije te gotovo jednak broj članova posade.
 



Bijeli impresivni brod s 12 paluba, 165 luksuzno opremljenih apartmana koji kontinuirano kruži svijetom, tako je ove godine u svoju specijalno prilagođenu turu koju izglasavaju vlasnici ''stanova'', prvi put uvrstio i Makarsku kao turističku destinaciju brodskih milijardera.

Ovom je činjenicom posebno oduševljena direktorica TZ-a Makarska Hloverka Novak Srzić koja je kazala da je naš grad napokon prepoznat kao poželjno i nezaobilazno odredište.

- Uplovljavanje prvog kruzera u Makarsku predstavlja nam veliku čast jer su nas vlasnici brodskih stanova, bogataši iz cijeloga svijeta, uvrstili u plan putovanja. Doista je ovo povijesni dan za makarski turizam i znak da nismo slučajno zagrljeni prirodom - kazala je Novak Srzić.

Detalje oko dolaska na rivu 300 vlasnika kruzerskih stanova otkrio nam je lučki redar Mijo Grabovac koji je mjesecima prije s agentima i dogovarao cijeli protokol.

Naime, gosti s bijele ''lađe'' od velebne jahte do mula dovezeni su tenderima u koji stane oko 50 ljudi pa je dio njih mini autobusima otišao na izlet do Splita i Mostara, dio biciklima do Biokova, a neki su krenuli u razgledavanje grada i na ručak u lokalne restorane.

Sam iskrcaj na rivu gdje su ''instalirani'' natkrivena mini recepcija, stol, stolice, kutak s rashlađenim pićem te stalak s kišobranima-suncobranima, bio je malo kompliciran i neplaniran.

Naime, kako pojašnjava Grabovac, dogovor s kapetanima kruzera bio je da se tenderi privežu na ''glavu'' mula, ali taj se plan izjalovio u zadnji tren.



- Mul je bio klizav zbog plime pa se posada uplašila da se neki od putnika ne posklizne. Onda smo iskrcaj na brzinu organizirali baš na rivi, a dio za prijem ogradili na 15 metara, a kako smo promptno i smireno reagirali, dobili smo pohvale od kapetana - veli Grabovac.

Dodaje kako je istina je da je ''The World'' prvi kruzer koji je pristao u Makarsku.

- Ne pamtim da nas je ikada, a posebno u zadnjih 14 godina koliko radim kao redar, posjetila ovakva bijela ''ljepotica' - zaključuje Grabovac.

"The World'' je izgrađen 2002. godine u norveškom brodogradilištu Rissa kada je prvi put i isplovio, a kroz 16 godina ''obišao'' je više od 1200 luka u 140 zemalja, a jedini od svih kruzera na svijetu ima teniski teren u punoj veličini.

Privatna jahta ima samoposlugu i delikates trgovinu, butik, golf simulator, trim stazu i teretanu, dva bazena, spa i fitness centar na 650 kvadrata, kapelicu, umjetničku galeriju, medicinski centar, šest restorana, kino, knjižnicu pa čak i kolekciju od 12.000 vina, a na ''brodić'' može sletjeti i helikopter.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 05:15