StoryEditorOCM
Dalmacijaispričali se korisnicima

Muke po 'Prometu': bus ostao bez rikverca, putnici 'šetali' po Šolti

29. svibnja 2018. - 17:41

Pokvarija im se rikverc, pa nas šofer ukrcaje dvista metara dalje od stanice. A štaš? Bolje i ovo malo prohodat nego bit bez busa. Glavno je stić na trajekt.

Ovo je tek mali dio dijaloga ili grintanja, kako tko želi protumačiti, mještana Šolte koji su minula tri dana imali nezgodu s autobusom splitskog "Prometa". Vozilom koje ne može u rikverc!

Pa je vozač "pokvarenog" vozila koje prometuje od Rogača prema istočnoj strani otoka, prema Stomorskoj i Nečujmu, zbog kvara i nemogućnosti vožnje unatrag molio putnike da iziđu ili se ukrcaju nešto dalje od uobičajene rute, na proširenju gdje je mogao napraviti polukružno okretanje bez uporabe – rikverca.

- Došlo nan je za smijat se. I država nan ide u rikverc, cila Hrvatska je u rikvercu, a naš mali bus ne može u rikverc! - prepričavaju nam zgode, sada već više kroz smijeh nego zabrinutost mještani Nečujma, koji su pratili manevre Prometovog vozača s neispravnim vozilom.

Srećom, sve je prošlo bez većih problema - tek hodanje 200 metara više za putnike, jer već danas "Promet" šalje na Šoltu ispravno vozilo!

- U ime cijelog "Prometa" ispričavam se putnicima i molim ih za razumijevanje i strpljenje. Mi vam na otoku nemamo ni servis ni garažu jer nam je to preskupo za održavanje. Zimi imamo dva autobusa manjeg kapaciteta, za trideset putnika što sjedećih što stojećih mjesta, i oni dolaze na svaki trajekt u Rogač. Jedan vozi na zapadni dio otoka, za Maslinicu, a drugi za istočni, Nečujam, Stomorska. Ljeti, uglavnom sredinom lipnja, šaljemo veće autobuse kapaciteta za 90 putnika, sjedećih i stojećih mjesta, jer je sezona u punom zamahu. Treći autobus prebacimo na Šoltu kao rezervu ako se dogodi kvar – u srž problematike s autobusnim prijevozom na škoju uveo nas je Vedran Knezović, rukovoditelj Prometnog sektora splitske javne prijevozničke tvrtke, te dodao:
- Sada nam se dogodio kvar tijekom vikenda i nismo ga mogli otkloniti dok ne pošaljemo zamjensko vozilo i ovaj pokvareni, nerikverc bus dovezemo u Split u garažu.

Govori nam dalje Knezović da se "Promet", unatoč brojnim problemima u kojima je ova gradska tvrtka, trudi na Šoltu poslati novije autobuse, a razlozi su jednostavni.

- Svaki kvar nam je dodatna komplikacija jer autobus moramo popravljati u Splitu, a prijevoz trajektom u jednom smjeru za bus košta 1600 kuna. Ova dva mala busa koja su sada prometovala otokom stara su sedam godina, a ovaj veliki koji danas stiže na Šoltu je kompletno pregledan, sto posto uredan, no nažalost kvarove ne možete predvidjeti. Samo što brže reagirati kada se dogode i otkloniti ih – rezimirao nam je Knezović, šaljući veći "ljetni" autobus na Šoltu petnaestak dana ranije od uobičajene procedure.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 07:05