StoryEditorOCM
Dalmacija'PREODGOj' GRAĐANa

'Nema više upozorenja, od sada krećemo u pravi rat': Kaštelanima prijete drastične globe zbog bacanja škovaca bez reda, uvodi se i nagrada za prijavitelje?

18. svibnja 2018. - 10:06

Grad Kaštela kreće u rat s građanima koji ilegalno odlažu glomazni, građevinski i biootpad na javne površine, a gradonačelnik Denis Ivanović s jučerašnje konferencije za medije održane kraj jednog od deponija na području Kaštel Lukšića poslao je poruku:

- Razmišljamo o uvođenju treće smjene za komunalne redare koji su proteklih dana napisali četiri prekršajna naloga zbog ilegalnog odlaganja otpada. Godinama se borimo s ovim problemom i tome napokon mora doći kraj. Razmišljamo i o uvođenju novčanih nagrada za građane koji nam prijave počinitelje, no ta mogućnost mora se razraditi kako bismo vidjeli je li u potpunosti u skladu sa zakonom. Isto tako, ovim putem šaljem poruku onima koji rade ovakve prekršaje da će kazne biti drastično povećane sa sadašnjih 1000 kuna. Nema više upozorenja građanima, od sada krećemo u pravi rat s počiniteljima kako bi u gradu nestali brojni deponiji kojih je iz dana u dan sve više i više, a pomoć u hvatanju počinitelja pružit će nam i policija, s kojom smo održali sastanak na temu ovih problema.

'Nema više upozoravanja', istaknuo je poteštat ispred gomile otpada u Lukšiću


Iz gradske uprave najavili su da će se u roku od tri tjedna otvoriti novoizgrađeno reciklažno dvorište, te da će od sada jednom mjesečno u svih sedam Kaštela i mjesnim odborima Radun i Rudine biti postavljeni kontejneri za glomazni otpad, gdje građani mogu odložiti svoje smeće.

Gradonačelnik je kazao i da se spomenuti otpad, osim građevinskog, i sada može dovesti u prostor komunalnog pogona, gdje će ga zaposlenici preuzeti bez ikakve naplate. Apelirao je na građane da ususret turističkoj sezoni koja je na vratima povedu računa o izgledu svojih okućnica, prvenstveno živica koje prelaze na javne površine jer su ih po Odluci o komunalnom redu dužni uredno orezivati i održavati.

Pročelnica za komunalu Marija Pelivan istaknula je da prema novom Zakonu o komunalnom gospodarstvu, devet kaštelanskih komunalnih redara ima znatno veće ovlasti u pogledu nadzora i sankcioniranja prekršitelja.

– Težimo razvoju turizma, želimo postati uredan grad i prema tom cilju idemo svim snagama – dodala je Pelivan.

Inače, građani koji imaju glomazni otpad, a uredno plaćaju komunalnu naknadu, mogu jednom godišnje naručiti kontejner na broj telefona 205-206. Također, u prostoru komunalnog pogona takav otpad zaprimaju svakog radnog dana, uključujući i subotu u jutarnjim satima.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 15:54