StoryEditorOCM
Dalmacijanacistički ispad

Dugopoljski HDZ-ovac priznao sve i pokajao se, njegov odvjetnik otkriva što ga čeka u Austriji: 'Pred saveznim pravosuđem ovo je u razini ubojstva ili oružane pljačke...'

18. svibnja 2018. - 09:34

Anđelko Bosančić, dugopoljski HDZ-ovac uhićen tijekom komemoracije na Bleiburškom polju, i četvrtak je proveo u pritvoru kod Klagenfurta.

Austrijske pravosudne vlasti dodijelile su mu odvjetnika po službenoj dužnosti. Radi se o dr. Thomasu Romauchu iz Krumpendorfa, s kojim smo razgovarali jučer malo poslije podneva, i to nakon što je u policiji dobio mogućnost uvida u slučaj. U poslijepodnevnim satima spremao se prvi put posjetiti Bosančića u pritvoru i s njim obaviti razgovor.

Odvjetnik Romauch potvrdio nam je da policija i tužiteljstvo terete bivšeg čelnika Općinskog vijeća Dugopolja zbog dizanja desnice u zrak.

Inspektor ga 'snimio'

– U prvom ispitivanju Anđelko Bosančić je kazao kako nije koristio Hitlerov pozdrav, nego samo glasnije pjevao. Na to su mu, prema zapisniku koji sam dobio, predočili iskaz policijskog inspektora Ferstera koji je nazočio komemoraciji i bio u neposrednoj Bosančićevoj blizini, te sve registrirao.

Istaknuti član dugopoljskog HDZ-a završio u austrijskom zatvoru: zbog visoko podignute desnice mu prijeti i do deset godina zatvora

Nakon toga Bosančić je priznao dizanje desne ruke, ali se branio da ništa loše nije mislio. Također je naveo da je član Hrvatske demokratske zajednice, da je demokrat, lokalni dužnosnik i da je u Bleiburg stigao kao predstavnik svoje općine, koja mu je i platila put. Po njegovu mišljenju, pjesma koju često koriste na svojim stranačkim skupovima bila je povod za sve. Na koncu je kazao kako mu je vrlo, vrlo žao zbog svega – kazao nam je austrijski odvjetnik.

Njegova je strategija raditi postupno na Bosančićevoj obrani. Prvi korak, kako nam je rekao, bit će pokušaj da ga izvuče iz pritvora i smjesti u hotel ili neki drugi smještaj gdje bi, uz jamstvo da će ostati dostupan austrijskom pravosuđu i neće otići kući u Hrvatsku, pričekao prvo saslušanje pred sudom.

– Sud u roku od 14 dana mora odlučiti ostaje li Anđelko Bosančić u pritvoru. Nakon toga tek će uslijediti suđenje, ali vam u ovom trenutku ne mogu reći kada će ono točno početi. Druga je stvar u mojoj strategiji obrane da slučaj ostane na lokalnoj razini i ne ode pred savezno pravosuđe, gdje je ova vrsta kaznenog djela u razini ubojstva ili oružane pljačke. To je sve posljedica negativnih iskustava koja je Austrija imala s Hitlerovim dobom i njegovim naslijeđem – poručuje dr. Romauch.

Poznato je da su u Austriji kazne za veličanje nacističkog režima vrlo rigorozne i kreću se do 10 godina zatvora. Bosančićev odvjetnik ipak je optimističan i drži da se to u ovom slučaju neće dogoditi, ali isto tako dodaje da su austrijske vlasti još prije ovogodišnje komemoracije, a poučene incidentima s prijašnjih, uvele nultu stopu tolerancije na bilo kakve nacističke i ekstremističke ispade.

Što mu bi?

Ni na sudu u Klagenfurtu u četvrtak nisu željeli izlaziti s datumom izvođenja pred suca i odlukom o zadržavanju Bosančića u zatvoru, te još petorice hrvatskih i jednog slovenskog državljanina, a kamoli o početku suđenja.

HDZ, kako lokalni, tako ni županijski, jučer se službeno nije oglasio o sudbini svog istaknutog člana i bivšega županijskog vijećnika. Članovi Bosančićeve obitelji još su nam u srijedu poručili da nemaju namjeru ništa govoriti.

S druge strane, sumještani pritvorenog HDZ-ovca, bez obzira na stranačku pripadnost, prilično su iznenađeni svime. Kažu da se Anđelko nikada nije isticao nikakvim radikalnim stajalištima, te da općenito nije bio čovjek iz prvog plana koji bi se bilo čime busao u prsa.

Bio je prvi predsjednik Općinskog vijeća u Dugopolju i uvijek uz dvojac Zlatko Ževrnja – Stanko Balić, koji su se godinama izmjenjivali na čelu HDZ-a i Općine. Zadnjih godina aktivan je kao predsjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Dugopolje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 15:24