Dalmacija Split županija

'ništa nisu vidjeli'

Čim radnici završe smjenu, ovo gradilište splitske Vodoprivrede se pretvara u Divlji zapad: kamioni ulaze usred noći i istovaraju otpad, lopovi im kradu željezo...

'ništa nisu vidjeli'

Nakon što radnici oko 17 sati napuste gradilište, u akciju kreću ilegalci koji bez problema kamionima ulaze na gradilište i istovaraju građevinski otpad izbjegavajući plaćanje legalnog zbrinjavanja odlaganja

Smeće, hrpetine ilegalno odbačenoga građevinskog otpada, ali i pljačka željeza pod okriljem noći.

Tim bi se riječima ukratko moglo opisati stanje na gradilištu vodoopskrbnog sustava Kaštel Gomilica-Kambelovac-Sućurac, preciznije, stanje na gradskom zemljištu koje je Vodoprivredi Split, tvrtki u suvlasništvu splitske građevinske tvrtke Cestar i Županije, privremeno dodijeljeno za potrebe skladištenja cijevi, željeznih armatura te izgradnju crpne stanice koja će se graditi u sklopu projekta.

Zemljište smješteno uz gomiličku ulicu Milinkovo zadnjih je dana postalo ilegalno odlagalište građevinskog otpada i smeća. Nakon što radnici Vodoprivrede, koja je izvođač radova na vodoopskrbnom sustavu, oko 17 sati napuste gradilište, u akciju kreću ilegalci koji bez problema kamionima ulaze na gradilište i istovaraju građevinski otpad izbjegavajući pritom legalno zbrinjavanje i plaćanje odlaganja. Ulazak privatnih kamiona na gradilište Vodoprivrede postalo je svakodnevica, a glavni razlog odlaganja smeća ali i krađe željeza nepostojanje je zaštitne ograde ili rampe na samom ulazu na gradilište.

Riječima "samo izvolite" moglo bi se opisati sigurnosno stanje gradilišta koje je potpuno otvoreno, a na kojem se nalaze stotine tisuća kuna vrijednosti željeza, cijevi i ostalog materijala potrebnim za izgradnju vodoopskrbe.

I to stotine tisuća kuna poreznih obveznika prema kojima se odgovorni odnose potpuno neodgovorno. Jer da je suprotno, onda bi gradilište bilo zatvoreno ili bi pak na njemu postojao čuvar.

- Je li se radnici koji rade na gradilištu povuku i otiđu s posla, na gradilištu se radi šta god kome padne na pamet. Iskrcava se šut, dovozi se tu kako bi se izbjeglo legalno odlaganje koje valja platiti. A pod okriljem noći često se mogu vidjeti i automobili i manji tamići u koje se vjerojatno krca i željezo. Ljudi valjda kažu, zašto ne uzeti kada ti se nudi. A cijeli problem se riješi u samo pet minuta. Na ulaz gradilišta postavi se rampa i onda nitko više neće ni odlagat otpad a ni krasti željezo - kaže nam naš sugrađanin koji je u više navrata uočio počinitelje ovoga bezobrazluka.

Podsjetimo, u svibnju prošle godine započeli su 15 milijuna kuna vrijedni radovi na vodoopskrbnom sustavu Gomilica-Kambelovac-Sućurac, a Grad Kaštela zemljište na koji se dovozi otpad dodijelio je Vodoprivredi za potrebe skladištenja materijala te privremeno odlaganje zemljanih iskopa.

Iz Vodoprivrede nam kažu kako nisu upoznati s radnjama koje spominjemo.

- Nemamo nikakve spoznaje da se na zemljište ilegalno odlaže otpad, kao ni spoznaje o nekim većim krađama materijala. Je li netko usput prođe i uzme jednu željeznu šipku uistinu ne mogu tvrditi, mogu tek dodati kako ćemo ulaz na gradilište odmah ograditi lancima na koje ćemo postaviti i katanac. Na brojnim gradilištima gdje radimo imamo problema s krađama nafte i goriva, na stotine prijava smo uputili prema policiji. U ovom slučaju Gomilice uistinu nismo imali takvih problema, ali poduzet ćemo sve da se gradilište osigura - izjavio nam je direktor Vodoprivrede Predrag Zekić.

 

Naslovnica Split županija