StoryEditorOCM
DalmacijaNOVA PRAVILA 'IGRE'

Pekarama nije mjesto na Rivi! Direktorica makarske Turističke zajednice želi uvesti reda u prvom redu do mora, otkrila nam je svoju viziju najatraktivnije lokacije u gradu

Piše Dijana Turić/Makarska kronika
17. ožujka 2018. - 23:03

Pekare i banke na gradskoj rivi trebalo bi zamijeniti butigama u kojima se prodaje odjeća hrvatskih dizajnera, kušaonicama vina i maslinov ulja. Mišljenje je to direktorice Turističke zajednice Makarske Hloverke Novak Srzić.

Prema riječima Novak Srzić, Grad za početak treba donijeti Pravilnik o postupanju s komunalnom infrastrukturom u staroj gradskoj jezgri, a onda bi pod hitno trebalo donijeti i pravila kojima se diktiraju sadržaji u prvom redu do mora.

- Na rivi ne smije biti toliki broj banaka, a posebno pekara. Evo, u središtu grada sjedimo na klupi i gledamo u novu pekaru "Mlinar". Nemam ja ništa protiv "Mlinara", ali tužno je da uz lukobran i njegovu tendenciju razvoja nautičkog turizma, nema nekih drugih sadržaja - veli Hloverka Novak Srzić.

Umjesto pekare, objašnjava naša sugovornica, otvorila bi "concept store" koji promovira mlade hrvatske dizajnere tako da gost koji Makarsku izabere kao svoju destinaciju, može kupiti nešto kvalitetno, a ne samo kinesku robu. Njezina turistička vizija, uz kušaonice vina i maslinova ulja, sastoji se i od zlatarnica, slastičarnica te trgovine u kojoj bi se prodavale sve vrste domaćih sireva proizvedene na području Zabiokovlja.

Vođena promocijom autohtonih proizvoda, direktorica TZ Makarska najavljuje da će se u sklopu budućeg Centra za posjetitelje u prizemlju palače Tonolli otvoriti ''Makarski kantun'' u kojemu će se promovirati torta makarana i izvorne dalmatinske slastice, a u multimedijalnom dijelu objekta svaki turist će moći na virtualan način sam izraditi makaranu.

 

Kako napominje, TZ Makarska trenutačno se bavi i izradom makarskog suvenira.

- Brendirat ćemo Spomenik turistu, našega znamenitog ''galeba'' Juru i njegovu turistkinju, dok će na majicama i šalicama biti istaknuti makarski motivi kao što je loptica za picigin. Tu su još i totemi na kojima će biti sve ono što se može vidjeti u prezentacijskom centru pa će turist mobilnom aplikacijom i potezom prsta saznati detalje o Makarskoj, a totem će mu uzvratiti aplikacijom prepoznavanja životne dobi po izgledu lica pa će mu sukladno godinama preporučiti zabavni ili kulturni događaj - priča nam Novak Srzić, dodajući kako TZ Makarska može biti uspješna onoliko koliko blisko surađuje s gradskom upravom jer infrastruktura prati turistički proizvod na kojemu TZ radi, a to je, kako kaže, prije svega brendiranje Makarske kao prave destinacije.

Suradnja Grada i TZ -a već daje rezultate, pa se od ove sezone najavljuje pojačani režim pranja plaža, a kreće i projekt pametnih kanti za otpad koje će biti postavljene na rivi i po cijeloj plaži. Riječ je o kantama koje će moći primiti veću količinu smeća jer će ga automatski prešati, a signalizirat će kada se potpuno napune tako da više neće biti ''prelijevanja'' smeća po šetnici sve dok se kante ne isprazne.

 

Tende u jezgri bit će iste boje
Osim na rivi, reda treba uvesti i u prvom redu do mora, u čemu je Hloverki Novak Srzić uzor Split i gradonačelnik Andro Krstulović Opara. Kako kaže, splitski je ''poteštat'' rekao ne kaosu na Žnjanu, preuzeo je odgovornost i dao stručnjacima zadatak osmišljavanja javnog prostora.

- Prema splitskom primjeru treba napraviti reda i na Peškeri gdje doista vlada kaos. Mogu samo podsjetiti da je oko 1800. godine tadašnje makarsko Obćinsko viće poslalo svog delegata u Split po tkaninu za tende kakve bi trebali imati svi ugostiteljski objekti. Međutim, tadašnji vijećnici nisu bili zadovoljni izborom uzorka tkanine pa su delegata ponovno vratili u Split po novi materijal. Gradski oci u Makarskoj prije više od 200 godina brinuli su o svome gradu, pa su čak vijećali oko boja tendi, i po njihovu uzoru ćemo i mi napraviti reda s tendama u staroj gradskoj jezgri i na plaži - kazala je Novak Srzić.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 15:11