StoryEditorOCM
Dalmacijasramota

Pogledajte gdje imotski osnovci imaju nastavu iz tjelesnog odgoja, ovo nema nigdje u Europi! Bizarnoj situaciji ipak bi uskoro trebao doći kraj

7. ožujka 2018. - 17:30
IMOTSKI_Nova_ravnateljica_imotske_nove_osnovne_skole_Josip_Virgil_Peric_prof.Monika.JPG

Imotski prvi put ima dvije osnovne škole, jer je uz OŠ "Stjepan Radić", koja je s 1200 učenika bila najveća u našoj županiji, utemeljena i druga, nazvana po Josipu Vergiliju Periću, političaru i književniku s prijelaza iz 19. u 20. stoljeće.

Županijski vijećnici u ponedjeljak su odobrili nova područja s kojih će se učenici upisivati u obje imotske osmoljetke i time su stavili pečat na priču koja se već mjesecima širi gradom. Sve je okončano tek 16. veljače, kad je profesorica Monika Pavlović-Grabovac, novoizabrana stalna ravnateljica ustanove koja je tu dužnost dosad obnašala u "staroj" školi, preuzela sve službene dokumente, uključujući i onaj o pravnom razdvajanju dviju obrazovnih institucija.

Na čelu OŠ "Josip Vergilij Perić" do tada se izmijenilo dvoje privremenih ravnatelja, jer je na toj dužnosti od početka osnivačkog postupka sredinom 2016. bila profesorica Branka Buljan koja je zbog sukoba unutar kolektiva podnijela ostavku, pa je 20. prosinca prošle godine Županija, kao vlasnik ustanove, imenovala profesora Ivana Glibotu.



Punih 19 mjeseci trajalo je razdvajanje najveće osmoljetke u srednjoj Dalmaciji na dvije samostalne obrazovne institucije. Brojni Imoćani, a pogotovo roditelji učenika, pitaju se zašto se toliko odugovlačilo s ključnim odlukama i zašto se postupak toliko razvukao. Premda će prosvjetari reći da je rad s đacima bio "uredan i redovit", te da "nije trpio zbog procedure razdvajanja", u školskom kolektivu dolazilo je do iskrica koje su kulminirale ostavkom profesorice Buljan.

Nakon što je regionalna vlast postavila profesora Glibotu za novog privremenog ravnatelja OŠ "Josip Vergilij Perić", izabrani su članovi Školskog odbora, a potom je i resorna ministrica Blaženka Divjak dala zeleno svjetlo za rad ravnateljice Pavlović-Grabovac, prve koja nema prefiks "v.d.".

Spor oko imena

Do obnove stare zgrade Gimnazije svi osnovci pohađali su dvosmjensku nastavu u jednoj zgradi, ali u lošim prostornim uvjetima. Nakon što je Gimnazija uređena, oko 550 učenika prešlo je u tu zgradu, udaljenu pedesetak metara od stare osnovne škole.



Sada će OŠ "Stjepan Radić" nastaviti djelovati u staroj osnovnoj školi, dok će OŠ "Josip Vergilij Perić" raditi u nekadašnjem gimnazijskom objektu. I oko imena nove osmoljetke vodila se široka rasprava jer su mnogi građani postavljali pitanje zašto se nije uzelo u obzir i ime Vlade Gotovca, velikana hrvatske književnosti i politike čija bista krasi ulaz u staru Gimnaziju, čiji je bio učenik.

Zanimljivo je spomenuti da se sada čeka i cijela procedura izbora novog Školskog odbora i ravnatelja u OŠ "Stjepan Radić" jer se, kao što smo spomenuli, dojučerašnja ravnateljica preselila na novu adresu. U Imotskom vjeruju da se tu neće ponoviti ni dio scenarija izbora kao u novoj školi, jer i ravnatelje i oba kolektiva očekuje veliki posao.

Sramota

Zajedno s Gradom, koji već ima i određene planove, treba konačno urediti okoliš obiju školskih zgrada, stvoriti optimalne uvjete za sigurnost učenika i krenuti u pripremu poslova za izgradnju nove sportske dvorane. Sramota je za Imotski da 1200 školaraca obavlja dio nastave tjelesnog odgoja u hodnicima i učionicama, posebice kad su loši vremenski uvjeti.

Stara dvorana svojim prostornim i higijenskim uvjetima ne zadovoljava ni minimalne kriterije za rad s djecom i mladima. A gdje je izgradnja parkirališta i sličnih pratećih sadržaja, vanjskih sportskih terena...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 17:09