StoryEditorOCM
Dalmacijanema labavo!

Zasmrdi li njihovo smeće susjedima, stanovnici mjesta na Makarskoj rivijeri platit će pet tisuća kuna! I Split je propisao istu kaznu, ali jedan detalj je uistinu šokantan

6. ožujka 2018. - 18:14
otpad_ulice8-280214

Općina Baška Voda s po tri tisuće kuna kažnjavat će mještane koji ne razvrstavaju smeće. To je tri puta više nego što za isti prekršaj plaćaju Splićani.

Piše to u novoj Odluci o prikupljanju miješanog komunalnog i biorazgradivog otpada. Stižu i noviteti o cijenama te formula za njihov izračun, a možete je pronaći na općinskoj internetskoj stranici.

Regulira se, također, odvoz glomaznog otpada. Komunalna tvrtka "Gradina" dužna je osigurati preuzimanje, jer ako stare ormare i regale bacite pored kontejnera, kaznit će vas s tri tisuće kuna.

I ostale kazne su vrtoglave – s deset tisuća kuna "ako ne koristite javnu uslugu i ne predajete miješani i biorazgradivi komunalni otpad davatelju usluge".



Pet tisuća kuna tražit će komunalci ako vam ispada smeće oko spremnika, ali i ako uzrokujete pojavu neugode drugoj osobi zbog smrada. Za istu stvar, usporedbe radi, Grad Split je predvidio kaznu od 500 kuna.

Nula gore, nula dole - ne'š ti.

Također, ako ne držite spremnik na za to Odlukom propisanom mjestu, kazna iznosi dvije tisuće kuna. Ako onemogućite prilaz do istog (a da u pitanju nije javna površina), tisuću kuna.

Pet tisuća kuna je kazna ako ste oštetili novi kontejner.

Tri tisuće kuna izbit će vam iz džepa ako ne predajete "problematični" otpad u za to predviđene sekcije u reciklažnom ili mobilnom dvorištu.

Načelnik Josko Roščić nalog za postupanje po tim uredbama dao je Upravnom odjelu za gospodarenje prostorom i komunalno-prometne poslove te direktoru tvrtke "Gradina".

- Već prije dvije godine Općini su dodijeljena bespovratna sredstva u svrhu nabave komunalnih kanti koje su kupljene i dijeljene kućanstvima na području Baške Vode. Sukladno zakonskim odredbama u zakonskom roku donijeli smo ovu Odluku – kaže Roščić.

A u njoj stoji i da će tvrtka "Gradina" osigurati određenim korisnicima i vrećice za miješani komunalni otpad volumena 60 litara. Reguliraju se i smještajne jedinice korištene u svrhu iznajmljivanja.

Kazna iznosi tri tisuće kuna "ako ste u izjavi o načinu korištenja usluge naveli netočne podatke, odnosno ako ste lažno naveli da trajno ne koristite nekretninu". Tisuću kuna manje platit ćete ako u roku od 30 dana niste, od početka korištenja novoizgrađene nekretnine pisanim putem obavijestili "Gradinu". Ili ako niste javili da će račune od sada plaćati druga osoba.

Prikupljanje i razvrstavanje otpada postalo je obavezno u čitavoj državi prema uredbi o gospodarenju komunalnim otpadom donesenoj od Vlade u svibnju prošle godine. S time je počelo i naplaćivanje miješanog komunalnog otpada prema količini i broju pražnjenja. Uzevši u obzir cijene u drugim gradovima i općinama, Baškovođani su visoko postavili ljestvicu.

Prema za sada javno dostupnim podacima, takve ugovorne kazne ima još jedino Grad Zagreb.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 18:16