StoryEditorOCM
DalmacijaPRAVOSUDNA TRAKAVICA

Sudački 'fajt' na Hvaru: sutkinja snima druge suce, tužba zbog krivotvorenog potpisa

3. ožujka 2018. - 21:23

Zbog "narušenih" odnosa hvarske odvjetnice Jelene Dulčić i sutkinje Općinskog suda u Starom Gradu na Hvaru Jadranke Jeličić, koji je kulminirao kaznenim postupkom u Šibeniku protiv odvjetnice te otvorenim sukobom sudaca hvarskog suda, sudačko vijeće Županijskog suda u Splitu opet je nedavno imalo posla.

No, iako odluka još nije donesena, jasno je da je ovaj "sukob" poprilično zatrovao odnose na navedenom sudu.

Cijela se priča vrti oko postupka u kojem je odvjetnica Dulčić preuzela zastupanje Marije Tudor. Sporan je ugovor o doživotnom uzdržavanju koji je ovjerila sutkinja Jeličić 24. lipnja 1998. godine, a po kojem je majka, danas pokojna Antica Carić, sinu Ambrozu, danas također pokojnom, ostavila svu imovinu koju je imala, čime je kći Marija ostala bez ičega. Upravo je taj ugovor predmet spora jer Marija (a prije nje i njezina majka) tvrdi da je potpis na tom ugovoru krivotvoren.


Postupak je pokrenut 2000. godine pred sudom u Starom Gradu, a nakon što je vještački nalaz pokazao da potpis na ugovoru nije Antičin potpis, Vrhovni sud RH ga je delegirao u Solin, da bi na kraju predmet završio na Općinskom sudu u Splitu. U međuvremenu je Općinski sud u Splitu u dva navrata donio presude u korist Marije Tudor, a trenutačno se spis nalazi u žalbenom postupku.

Zanimljivo je da su u postupku, dok se još vodio u Starom Gradu, tada njezina zapisničarka Milva Matković i sama sutkinja Jeličić kazale da je pokojna Antica potpisala ugovor. No, zapisničarka je desetak godina poslije na šibenskom sudu drukčije iskazala.

– Meni je poznato da se privatna tužiteljica i okrivljena nisu privatno družile te da je okrivljena u nekoliko predmeta tražila izuzeće privatne tužiteljice. Na pitanje okrivljene da jesam li ja potpisala ugovor o doživotnom uzdržavanju na str. 7 i 8 spisa, i to u ime Antice Carić, odgovaram da nisam. A tko je to potpisao? To je učinila osobno privatna tužiteljica. A tko je spis kopirao, ne sjećam se. Kao zapisničarka sam sudjelovala u ostavinskom postupku iza smrti Mate Carića. U tom je predmetu bio priložen solinski spis, a tko je iz tog spisa izvukao original spisa ovjere, ne znam, ja nisam – kazala je zapisničarka na šibenskom sudu svjedočeći u postupku u kojem sutkinja Jeličić, kao privatna tužiteljica zbog sadržaja predstavke na njezin rad, zbog teškog sramoćenja kazneno goni odvjetnicu Dulčić.

Zbog tog postupka u Šibeniku, "zaiskrilo" je i na hodnicima starogradskog suda. U veljači 2017. godine, za vrijeme pauze, sutkinja Jeličić obilazila je sudske sobe pokazujući djelatnicima suda materijal koji je netom prije snimila mobitelom. Bile su to fotografije odvjetnice Dulčić na kavi s još dva suca tog suda – Miljanom Srhoj Buratović i Željkom Paršićem. Sutkinja Jeličić tada je govorila da ih "sad ima", te da je sucu Paršiću to kazna za "amneziju", a sutkinja Srhoj Buratović "neka se pazi".

Na traženje tadašnjeg predsjednika Općinskog suda u Splitu Gorana Čolaka da se očituje, sutkinja Jeličić je napisala da je istina da je trojku snimila mobitelom te da ne smatra da je to bio ikakav incident. Navela je i da je kaznenu prijavu protiv odvjetnice podnijela prije tri godine, i to ne zbog osobnog konflikta, nego zbog njezina ponašanja prema njoj kao sutkinji, čemu su, kako kaže, pridonijeli i neki suci koji s tom odvjetnicom ispijaju kave. Zamjerila je svom kolegi sucu Paršiću na njegovu svjedočenju u postupku u Šibeniku, kazavši da je žalosna što je rekao da se ne sjeća nekih konkretnih događaja zbog kojih je od njega kao tadašnjeg predsjednika suda zatražila zaštitu od odvjetnice.

– Fotografirala sam ih isključivo zbog toga što sam bila povrijeđena ponašanjem svojih "kolega". Slikanje ne smatram incidentom, nego vlastitom zaštitom od "zaboravljanja", a pitanje je hoću li ikome ikada pokazati fotografiju. Ono što je točno jest da su kolege nakon pauze došli k meni u sudnicu i svaki me pojedinačno napao, a što samo po sebi dokazuje što im ta fotografija znači – navela je sutkinja Jeličić u svom očitovanju tadašnjem predsjedniku Općinskog suda. Spornu je fotografiju u prosincu 2017. godine dostavila u šibenski spis.

– Trebam li ovo shvatiti kao prijetnju, upozorenje ili utjecaj na mene kao svjedoka? Ovakvo ponašanje sutkinje držim nedopustivim i neprofesionalnim, čime ozbiljno dovodi u pitanje ne samo svoj sudački ugled i čast, već i ugled ostalih sudaca ovog suda – navela je sutkinja Srhoj Buratović u svom dopisu predsjedniku Čolaku.

Nazvali smo radi komentara i sutkinju Jeličić, koja nam je samo kratko kazala da su to sve gluposti i da je sve smiješno da se od "ničega pravi nešto".

–Svi mi samo radimo svoj posao – rekla je.

Bruno Klein: Prijepori u komunikaciji
Zanimljivo je da je još krajem rujna 2013. predsjednik Sudačkog vijeća Bruno Klein naveo da su neosnovane pritužbe odvjetnice i da sutkinja nije povrijedila norme Kodeksa. No, zaključio je da postoje određeni prijepori u komunikaciji te je preporučio medijacijski pristup u komunikaciji na relaciji odvjetnik – sutkinja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 05:39