StoryEditorOCM
Dalmacijapodignuta prijava

Sramotan incident: vandal na groblju uništio spomen ploču fra Karla Ćuluma

2. ožujka 2018. - 14:32

Nepoznati počinitelj oštetila je spomen-ploču podignutu u Zavojanima u spomen na župnika fra Karla Ćuluma kojega su 1943. ubile ustaše, zbog čega je gradska Udruga antifašista podigla kaznenu prijavu.

U Zavojanima nedaleko od Vrgorca, nepoznati počinitelj je oštrim predmetom izgrebao je do neprepoznatljivosti slova imena i prezimena pokojnog Ćuluma, a uništio je i riječ „ustaše“.

Predsjednik Udruge antifašista Grada Vrgorca Dragan Brljević je u ime svoje organizacije je podigao  kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja.

"Zaprepastio nas je ovaj anticivilizacijski čin i tražit ću od Policijske postaje Vrgorac i nadležnog Državnog odvjetništva da nađu i procesuiraju počinitelja sukladno zakonima Republike Hrvatske," rekao je Brljević za Hinu.

Zavojanskog župnika fra Karla Ćuluma ubila je 25. svibnja 1943. godine ustaška vojska. U spomen na stradalog župnika zavojanska organizacija Saveza udruženja antifašističkih boraca Narodonooslobodilačkog rata (SUBNOR) je 1961. godine podigla spomen-ploču na vanjskom zidu zavojanskog mjesnog groblja, nedaleko od župne crkve.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 00:30