StoryEditorOCM
Dalmacijanaoružajte se strpljenjem

Započeli milijunski radovi na rekonstrukciji ceste od Strožanca do Žrnovnice: evo što će se do kraja godine raditi na opasnoj prometnici

Piše Nina Glučina
28. veljače 2018. - 19:55

Na cesti od Strožanca do Žrnovnice danas su službeno započeli radovi na rekonstrukciji vrijedni 19 milijuna kuna. Ta cesta je, kao što je većini poznato, jedna od najprometnijih kojom u ljetnim mjesecima dnevno zna proći i više od 14 tisuća automobila.

Projektom, kojeg uz Županijsku upravu za ceste Split financira Općina Podstrana, Hrvatska Elektroprivreda te splitski Vodovod i kanalizacija, planiraju se izgraditi i nogostupi, šest autobusnih ugibališta i javna rasvjeta, riješit će se i odvodnja oborinskih voda, a dijelom rekonstruirati i postojeća, vodovodna, telekomunikacijska i elektromreža.

Župan Blaženko Boban vozače i obližnje stanovnike zamolio je za strpljenje jer će radovi biti nešto dugotrajniji, točnije rečeno trajat će devet mjeseci ne računajući prekid za vrijeme turističke sezone koji će najvjerojatnije stupiti na snagu od polovine lipnja i trajati sve do prve polovine rujna.

Računajući sezonsku obustavu izvođenja radova, cesta duga kilometar i pol a vrijedna gotovo 20 milijuna kuna bit će završena do kraja 2018. godine, doznajemo od načelnika Općine Podstrana Mladena Bartulovića.

Glavni nositelj izrade projektne dokumentacije je tvrtka „Geoprojekt“, izvođač je Poduzeće za ceste Split, a za stručni nadzor bit će zadužena tvrtka tvrtka „Institut IGH“.

- Ovaj projekt koliko znam traje već sigurno 7-8 ako ne i više godina. Zbog pripreme i usklađivanja svih dijelova projekta, postupaka ishođenja lokacijske i građevinske dozvole, rješavanja imovinsko pravnih odnosa i provođenja postupaka javne nabave, početak radova se čekao dulje od planiranog - izjavio je načelnik Bartulović od kojeg doznajemo i da će se radovi izvoditi uz odvijanje prometa koji će biti reguliran privremenom prometnom signalizacijom, odnosno semaforima.

- Zbog nepreglednosti, nedostatka nogostupa, rasvjete i autobusnih ugibališta, ta je cesta iznimno opasna za promet te se povremeno na njoj događaju i pogibelji, ali ćemo investicijom oko 19 milijuna kuna u njezinu obnovu dobiti 1,5 kilometara moderne prometnice na kojoj će biti uklonjene dosadašnje opasnosti. Nakon završetka radova dobit ćemo modernu prometnicu, opremljenu svom potrebnom infrastrukturom, nogostupom širokim dva metra, autobusnim ugibalištima i javnom rasvjetom koja će poboljšati sigurnost i ubrzati komunikaciju ovim prometnim pravcem. Dobit ćemo bolju povezanost ovih mjesnih odbora s gradom Splitom, kroz Općinu Podstrana pod čijom je nadležnosti ova cesta -  rekao je ravnatelj Županijske uprave za ceste u Splitu Petar Škorić.

Inače za ovaj projekt Županijska uprava za ceste je osigurala pet milijuna kuna iz sredstava Ministarstva unutarnjih poslova.

- Ova prometnica nam je jako važna i nužna prije svega zbog sigurnosti pješaka a i turista koji ljeti tu prolaze. Također prometnica je važna zbog povezivanja ova četiri kotara i kao alternativa Jadranskoj magistrali sve do Omiša u ljetnom razdoblju. Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u pripremi i izradi projekta, koji je još jedan dokaz da nastavljamo i dalje s izgradnjom vitalnih prometnica - rekao je župan Boban.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 15:45