StoryEditorOCM
Dalmacija'di je ralica?'

Minusi, snijeg i led okovali vrgoračke ceste i ulice, poljoprivrednici cijelu noć čuvali plastenike

27. veljače 2018. - 14:47
Kozička Poljica 1

Od nedjelje na vrgoračkom područja pada slab snijeg, palo ga je nekoliko centimetara u užem gradskom središtu i okolnim mjestima, dok ga u brdsko-planinskim selima negdje ima i do 15 centimetara. Posebno na području planinskog prijevoja Milina zasida te u Kozičkim Poljicima i Mijacima.

Na društvenim mrežama jedan dio građana nije zadovoljan dinamikom čišćenja gradskih ulica i prometnica. Škole i vrtići normalno rade, broj djece je manji nego uobičajeno na nastavi. Djelatnici „Gradske čistoće“ i zaposlenici na javnim radovima od ranog jutra čistili su prilaze školama i vrtićima, no nekoliko centimetara snijega tijekom noći na temperaturi od -4 Celzijeva stupnja skovalo je ulice i prometnice, posebno u planinskim selima gdje je živa u termometru „pala“ na -10 Celzijevih stupnjeva.  

Za sad nije zabilježen ni jedan prijelom zbog leda na Hitnoj pomoći. Najmlađi su se i najviše obradovali snijegu, vrgorački poljoprivrednici s posebnom zebnjom ovih dana gledaju prema nebu. No, na sreću većih  posljedica za sad nije bilo na poljoprivrednim kulturama. 
- Tresla se brda, rodio se miš, tako je bi ja to opisao. Temperatura se spustila na -5 Celzijevih stupnjeva, ali vegetacija je „malo usporila“ proteklih tjedana. Jedan dio poljoprivrednika u ponedjeljak navečer kad je snijeg počeo malo jače padati čuvao je plastenike da ih ne uruši, na sreću sve je prošlo uredu. Nije bilo potreba za većim intervencijama - kazao nam je mr.sc. Danko Tolić, poznati agronomski stručnjak. 

Kad će kroz moje selo, zaselak ili ulicu proći ralica, svi se pitaju u utorak. Ivica Šamanović, voditelj makarske „Nadcestarije“ kaže da djelatnici Županijskih cesta s dvije ralice znaju točno prioritete, idu državne, županijske, pa lokalne ceste. 
- Snijeg i led su se spustili do mora, jednu ralicu držimo na magistrali, a dvije na vrgoračkom području. Sad ćemo im priključiti i treću ralicu. Sve državne i županijske pravce smo prošli, najteža je situacija u Kozičkim Poljicima i Mijacima, očistili smo tu ceste, ali padao je ponovno snijeg i sad se stvorilo 10 centimetara leda na cesti. Proći ćemo i lokalne ceste, znam da ima povika iz Dusine, ali ta prometnica nije naša cesta,  nego od Grada Vrgorca. No, očistit ćemo i nju, ali kad dođe na red. Sve se ceste  uredno posipaju  pijeskom i sa solju. Problem je led i niske temperature tijekom noći, onaj tko ima zimske gume na automobili bez problema može gaziti ovaj snijeg. Međutim,  dosta naših vozača vozi na ljetnim gumama i onda im je svatko kriv -  kazao je Šamanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 08:10