StoryEditorOCM
Dalmacijaodluka gradskog vijeća

Urbanisti ponovno rade plan radi prenamjene prostora bivšeg Jugovinila

22. veljače 2018. - 21:59
Prostor bivsšeg Jugovinila u Kaštel Sućurcu

Jednoglasnom odlukom kaštelanskih gradskih vijećnika usvojen je prijedlog odluke o izradi urbanističkog plana uređenja turističke zone Kaštel Sućurca - Sustipan (UPU-18). Nova odluka donesena je zbog isteka roka od dvije godine tijekom kojega je plan morao biti usvojen, a nije, te radi usklađenja s planovima višeg reda koji su u izradi, na temelju odluke o izradi trećih izmjena i dopuna prostornog i generalnog urbanističkog plana Kaštela koje su u tijeku.

- Obuhvat UPU-a 18 je oko 38 hektara. Plan predstavlja područje urbane preobrazbe iz bivšeg proizvodnog pogona u složeni višefunkcionalni gradski projekt, a kao takav ima zakonsku obvezu izrade UPU-a - kazao je pred vijećnicima pročelnik za urbanizam Boris Škara.

Inače, gradski projekt zone ex Jugovinil obuhvaća prostor najznačajnije intervencije urbane preobrazbe kojom će se sanirati prostori napuštenih pogona i postrojenja kemijske industrije, te će se izvršiti odgovarajuća sanacija područja na kojem je na dijelu obuhvata deponirana otpadna šljaka.

Funkcionalni program ove zone temelji se na razvojnim interesima Grada Kaštela, a budućom namjenom prostora nekadašnje područje najvećeg kemijskog proizvođača u bivšoj državi koje danas predstavlja veliko ruglo grada, pretvorilo bi se u gospodarsku i ugostiteljsko-turističku namjenu s pratećim sadržajima cijelogodišnje ponude. Tako bi u dogledno vrijeme na tom zapuštenom prostoru trebali niknuti hoteli, luke nautičkog turizma, te sportski, rekreacijski, zabavni, zdravstveni, kongresni, trgovački, kulturni, javni i društveni sadržaji.

Prostor ex Jugovinilaa odnedavno je u 50-postotnom vlasništvu Marine Kaštela, bivšega gradonačelnika Joška Berketa, dok je druga polovica i dalje vlasništvo "Kemokompleksa" Envera Moralića.


Uspostava sustava za zaprimanje obavijesti o nepropisno odbačenom otpadu, sustava za evidentiranje tih obavijesti, provođenje godišnjeg nadzora zbog utvrđivanja lokacija na kojima je u prethodne dvije godine evidentiran odbačeni otpad također su mjere usvojene na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća. Cilj im je sprječavanje daljnjeg nastajanja divljih odlagališta glomaznog, građevinskog i opasnog otpada koji ima štetan utjecaj na okoliš.

Mjere će, kako je kazala pročelnica za komunalu Marija Pelivan, provoditi i nadzirati komunalni redari, a jednako tako vijećnici su izglasali i izmjene odluke o privremenoj zabrani izvođenja radova tijekom turističke sezone.

Prema novoj odluci koja se promijenila prema uputi Ureda državne uprave, gradonačelnik ubuduće neće moći izvođačima radova produžiti rad kao što je to bilo do sada, dok se zabrana gradnje neće primjenjivati na objekte od javnog državnog ili lokalnog interesa, građevine koje se ruše na temelju rješenja građevinske inspekcije, te na sve objekte čija je izgradnja započela nakon 1. siječnja 2018. godine. To znači da će svi oni koji su s građevinskim radovima započeli nakon prvog dana tekuće godine moći nesmetano graditi tijekom cijelog ljeta.

Na temelju zahtjeva Ministarstva kulture, a s ciljem sprječavanja devastacije prostora i bespravne izgradnje, Gradsko vijeće izglasalo je jednoglasno odluku da svi oni koji koriste javne površine, primjerice za postavljanje skela prilikom obnove objekata, od sada uz svu potrebnu dokumentaciju moraju imati i prethodno odobrenje konzervatorskog odjela, sukladno Zakonu o zašiti i očuvanju kulturnih dobara.

Na prijedlog Komisije za dodjelu javnih priznanja koje je obrazložila predsjednica Dina Balić, vijećnici su donijeli i odluku o dodjeli javnih priznanja za 2017. godinu.

Tako će prema jednoglasnoj odluci vijećnika, na svečanoj sjednici Gradskog vijeća, koja se održava uoči Dana grada 2. ožujka, biti dodijeljene tri nagrade za životno djelo, i to Ivici Bakotinu, te posthumno dr. Asimu Rešiću i Antonu Deliću. Osobne nagrade bit će dodijeljene Zoranu Vukiću, don Boži Bobi Deliću, dr. Dolores Britvić, dok će se ove godine dodijeliti rekordnih osam skupnih nagrada.

Nagrada za humano djelo bit će uručena prof. dr. sc. Stipislavu Jadrijeviću, a osobne nagrade dobrovoljnim davateljima za 100 puta darovanu krv pripast će Jakovu Tanti i Ivici Kotevskom.

Vijećnici su odlučili da će nagrađeni u kategorijama za životno djelo, humanost i darivatelji krvi uz plakete grada dobiti i novčane iznose od 10 tisuća kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 03:37