StoryEditorOCM
Dalmacijakulinarsko natjecanje

Legendarni Stevo Karapandža sudio u Makarskoj: Šteta što pjenica od celera dominira nad 'klasičnom' kuhinjom

13. veljače 2018. - 21:15
natjecanje_ikker7-130218

Osobno sam vječiti tradicionalist i klasičar, koji voli jesti žlicom i sve bih dao za dobru maneštru. Mislim kako ta vrsta kuhinje, dakle 'klasična', s dobrim domaćim tanjurom, i dalje ima budućnost. Ove pomodnosti odvele su mnoge restorane u bankrote, dok oni koji se drže provjerenih tradicionalnih receptura uvijek dobro rade – rezimirao je trendove u kulinarstvu legendarni majstor od kužine Stevo Karapandža, kojeg smo zatekli u ulozi suca na međunarodnom kulinarskom nadmetanju IKKER u Makarskoj.

Naime, četvrto izdanje 'Interregionalnog natjecanja kuhara regije' IKKER, u organizaciji Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER), okupilo je u makarskom hotelu 'Miramare' deset kuharskih prvaka iz Italije, Hrvatske, Crne Gore, Srbije i Makedonije, koji se bore za epitet najboljeg kuhara regije u ovoj 2018. godini. A kako su iza štednjaka najbolji kuhari, tako su za stolom međunarodnog žirija najuvaženiji majstori kuhari, a među njima i legendarni Karapandža, koji nam dalje 'secira' stanje na gastronomskoj sceni.

– Na bezbroj televizijskih programa vidi se svega i svačega, a općenito se slijede mnoge pomodnosti, bez kojih se može raditi dobra stvar. Reklo bi se kako po tim trendovima nema dobrih tanjura bez pirea od celera, kojekakvih pjenica od povrća, poteza kista u različitim bojama cikle, kurkume i drugih dodataka. Šteta je što je to postalo dominantno u kuhinjama. Osobno, kao tradicionalist, smatram kako uvijek sezonska hrana, nabavljena od lokalnih proizvođača, uz dobro i zanimljivo serviranje, ima poslovnu perspektivu i gosta – naglasio je iskusni Karapandža komentirajući nove trendove u gastronomiji.

A što se samog nadmetanja majstora kuhara tiče, oni su pred žiri za ocjenu donijeli po tri jela. Prva je bila juha na bazi piletine i korjenastog povrća, drugo jelo od krakova divovske lignje, te treće od tri vrste mesa: ramstek, mljeveno meso i svinjski filet, uz koje su mogli birati i pet namirnica po svom izboru, bilo temeljce, začine ili neke svoje tajne dodatke...
Ujedno su ovi kuharski virtuozi prvi put imali i prave 'okršaje' s novinarima. Po petnaest minuta, šest novinara iz raznih medija 'rešetalo' je pitanjima kuhare, od toga zašto su uopće izabrali to zanimanje, koja je njihova kuharska filozofija, pa su morali predstaviti sebe, ali i objekte u kojima rade, kao i to što najviše cijene, ali i što ih najviše živcira kod – gosta.
 

Pobjednik IKKER-a 2018.​


Epitet najboljeg kuhara u regiji pripao je domaćem natjecatelju Damiru Tomašu, šefu kuhinje makarskog hotela Meteor, inače lanjski pobjednik natjecanja Grand Gourmet.

Drugo mjesto osvojila je Ana Milošević iz Srbije, s Departmana za geografiju turizam i hotelijerstvo novosadskog PMF-a, dok je treći Dragan Šljivić iz Bosne i Hercegovine, šef kuhinje banjalučkog Monograma koji je osvojio niz kuharskih kupova diljem regije.

U "Medijskom grand prix" slavio je Nikola Mishovski iz Makedonije, chef u prestižnom skopskom restoranu Chateau Kamnik Winery, specijaliziranom za divljač. Mishovski je i voditelj makedonske varijante emisije "Kruške i Jabuke".
Odluka je to međunarodnog žirija u sastavu: Stevo Karapandža, Iztok Legat, Antun Nišević, Zoran Krsteski, Hamid Hadžić i Željko Neven Bremec, domaćin cijelog nadmetanja

 

Edukacije​

Održane su i brojne edukacije za posjetitelje, među kojima i gastro-predavanje austrijske tvrtke "QimiQ" o izradi pašteta, terrina i deserta s kvalitetnim bezglutenskim vrhnjima za kuhanje.

Štošta se kušalo, a u prezentaciji i pripremi kojekakvih deserta i malih slanih zalogaja pomogao je Jadran Grančić, chef hotela "Park", lanjski pobjednik IKKER-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 08:10