StoryEditorOCM
Dalmacijasramotni čin

Splićanka kazneno prijavila organizatore kaštelanskog krnjevala, predsjednik udruge tvrdi da nije poticao na mržnju: Da san zna da će se sve digniti na ovu razinu, ne bi se u to dira...

7. veljače 2018. - 19:21

Bura koja se u javnosti podigla oko dječjeg karnevala u Kaštelima kada je prije nekoliko dana spaljen i bačen u more Krnje koji je ove godine simbolizirao LGBT slikovnicu "Moja dugina obitelj“, nikako da jenja.

I dok su ministrica obrazovanja Blaženka Divjak i pravobraniteljica za djecu Helena Pirnat Dragičević verbalno vrlo oštro osudile ovaj potez kazavši, među ostalim, da je "neprihvatljiva poruka da se spaljuju knjige ili da se radi na način da se nekoga diskriminira u bilo kom smislu", neki su otišli i korak dalje. Tako su dvije žene, jedna iz Splita, a druga iz okolice Zagreba nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu podnijele kaznene prijave protiv organizatora, kaštelanske krnjevalske udruge "Poklade" i to zbog javnog poticanja na nasilje i mržnju.

'Dosta je šutnje'

- Prijavljujem Kaštelansku krnjevalsku udrugu "Poklade" za kazneno djelo javnog poticanja na nasilje i mržnju prema osobama homoseksualne orijentacije te njihovim bliskim srodnicima, uključivo djecu i posvojenike. Dana 4. veljače 2018. je na dječjem karnevalu u Kaštelima, pred polaznicima osnovnih škola, vrtića te dječjeg doma, namijenjenog djeci, održano javno spaljivanje velikih plakata s jasnom aluzijom na istospolne zajednice i njihove obitelji direktno povezano sa slikovnicom "Moja dugina obitelj" koja je izdana prije manje od trideset dana te nikako nije mogla biti čak ni satirički ili duhoviti "krivac" odnosno "Krnjo" za cijelu prošlu godinu osnovnoškolcima. Spaljivanje takvog sadržaja pred djecom od kojih su neka možda članovi obitelji u kojima ima LGBT osoba ili su čak i sama LGBT, doprinosi osjećaju straha, ugroženosti te izdvojenosti, dok drugu djecu jasno potiče na diskriminaciju prema takvim članovima društva i nasilje prema njima - stoji u kaznenoj prijavi poslanoj ODO-u Split.

Prijaviteljice smatraju da je organizator prekršio čl. 325 Kaznenog zakona u kojem stoji da će onaj tko "putem tiska, radija, televizije, računalnog sustava ili mreže, na javnom skupu ili na drugi način javno potiče ili javnosti učini dostupnim letke, slike ili druge materijale kojima se poziva na nasilje ili mržnju usmjerenu prema skupini ljudi ili pripadniku skupine zbog njihove rasne, vjerske, nacionalne ili etničke pripadnosti, podrijetla, boje kože, spola, spolnog opredjeljenja, rodnog identiteta, invaliditeta ili kakvih drugih osobina" biti kažnjen kaznom zatvora do tri godine.

'Nikakav govor mržnje'


- Odlučila sam se kao građanka ove države podnijeti kaznenu prijavu jer mi je stvarno dosta toga da svi šute i ne talasaju i da samo komentiraju po društvenim mrežama, a mržnje je u našem društvu svakim danom sve više i više. Ali nemojte mi molim vas navoditi ime, ne bih željela da me netko prebije ili da mi djeca stradaju - kazala nam je jedna od podnositeljica kaznene prijave.
Nikša Radić, predsjednik udruge, bio je iznenađen kad smo mu rekli za kaznene prijave. Kaže da će se, ako ga policija bude tražila za izjavu, odazvati, no da ne zna od čega bi se trebao braniti.

- Da san zna da će se sve ovo digniti na ovu razinu, ne bi se u to dira. Zanimljivo je da se niko nije bunija na paljenje knjiga kad nam je krnjo bija kurikulum i kad smo spalili tovara nakrcanog knjigama. Mi smo samo tili poručiti da dica predškolske dobi ne znaju ni kako im se babe i dide zovu, a imaju i dvi babe i dva dida, a ode im se sad priča i pune im se glavice o nekim novim roditeljima. Smatrali smo da je to previše za male dičje glave i to je sve. Nije nam bila namjera nikoga uvriditi i mislim da i nismo nikoga uvridili, a nije to bija niti nikakav govor mržnje - komentirao nam je Radić.

Sad je na ODO-u da naloži policiji provođenje izvida i da onda odluči ima li osnove za pokretanje kaznenog progona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 10:18