StoryEditorOCM
Dalmacijaradi se punom parom

Malo mjesto kraj Sinja konačno će dobiti nogostup: 'Dvadeset godina čekali smo ovo, djeca su nam ginula po cesti!'

1. veljače 2018. - 12:33

Ovo smo čekali ima 20 godina! Pa sto naše dice svako jutro ide u školu po cesti.

Vidite kako jure auti, kako je opasno ići uz rub ceste, bez nogostupa koji se eto napokon radi – u nekoliko rečenica zbori nam Tone Ajdučić iz Gale kraj Sinja dok s ogradnog zida svoje obiteljske kuće prati iskope uz rub ceste prema Hanu.

Radi se punom parom nogostup dug gotovo četiri kilometra, i to od listopada prošle godine, na vrlo frekventnoj županijskoj prometnici. Mještani se ne tuže što sporije moraju voziti do svojih odredišta, jer bageri i kamioni stvaraju i buku i smetnju uz rub ceste, jer će napokon i Gala dobiti ne samo nogostup, već i javnu rasvjetu duž cijelog mjesta.

– Sad će se prominit i vlast kada se ovo napravi. Za našu dicu i njihovu sigurnost – dobacuje Ajdučić, pa pojašnjava kako HDZ koji je držao vlast od osnutka Općine Otok "nije puste godine moga ni cestu osvitlit, a kamoli napraviti trotoar za pješake".

Djece i mladih srećom ima dosta na teritoriju općine koju čine mjesta Otok, Gala, Udovičići i Ruda s ukupno oko 6000 stanovnika. Među njima je 4000 punoljetnih, s glasačkim pravom, a većina onih koji su pristupili biračkim kutijama za načelnika su izabrali nezavisnog kandidata Dušana Đulu.

– Plaća načelnik sve radove u roku, a mi ćemo sve u roku i završiti. Do prvog lipnja – ističe Dražen Muštrić, vlasnik sinjskog obrta "Telekomunikacije" koji je angažiran na projektu vrijednom gotovo pet milijuna kuna što ga financiraju Županijska uprava za ceste i lokalna vlast.

– U sklopu trase ukopat ćemo električne vodove koji su sada bili na stupovima, pa je svaka nevera uzrokovala prekid strujnog napajanja. Sada u zemlju idu energetski kabeli i telefonske instalacije, a uz uređeni nogostup, postavit ćemo i javnu rasvjetu. Dvanaest je mojih radnika non-stop na terenu, radi se dobrim ritmom i bit ćemo gotovi u roku – tvrdi izvođač radova.

– Šteta je što se u projektu nije odmah planirala i biciklistička staza, kako bi biciklisti iz našeg Otoka vozili do Sinja, kroz polje i uživali u ljepoti prirode – žali načelnik Đula zbog tog propusta, ali ne krije zadovoljstvo što se finalizira i ovaj projekt.

Ponajprije je riječ o sigurnosti djece, jer čak 500 učenika pohađa nastavu u Osnovnoj školi "Kamešnica" do koje su dolazili hodajući asfaltom ili blatnjavim putićem uz jureća vozila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 10:24