StoryEditorOCM
Dalmacijamještani puni zahtjeva

Boban na Drveniku: 'Ovo je prvi župan koji se usudio doći na naš otok od osnutka Hrvatske!'

Piše Gordana Dragan
26. siječnja 2018. - 22:13

Župan Blaženko Boban u petak je u Trogiru obznanio kako je Županija splitsko-dalmatinska preuzela obvezu da za školsku godinu 2018./2019. nabavi udžbenike za učenike od prvog do osmog razreda u svim osnovnim školama čiji ona osnivač.

Lokalnim jedinicama ostaje da novac koji su same planirale u proračunu za tu namjenu preusmjere možda za nabavku radnih bilježnica ili pak neke druge projekte ili programe, rekao je.

Ovim svojim posjetom Trogiru Boban je počeo, kako je bio obećao krajem prošle godine u Klisu, obilaziti gradove i općine svoje županije kako bi se na licu mjesta upoznao s njihovim problemima.

Uradio je to u pratnji svojih zamjenika Luke Brčića i Ante Šošića, pročelnika Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Tomislava Đonlića, Josipa Matkovića iz županova ureda te županijskog vijećnika HDZ-a iz Trogira Ferde Kurtovića.

Cesta za pristanište

Najprije se u gradskom salonu sastao s gradonačelnikom Antom Bilićem i njegovim zamjenicima, gdje je dogovoren raspored obilaska. Pritom je Boban domaćine izvijestio kako će Županija trogirskim vatrogascima ove godine pomoći pri kupnji cisterne te da su od vodonosci upravo počeli s opskrbom vodom obaju Drvenika te kako S.Š. Blaža Jurjeva Trogiranina ima šansu da joj se s 200 do 400 tisuća kuna nabavi stroj za računalne programe s obzirom na interes učenika za upis u taj perspektivni smjer.

Župan je izrazio zadovoljstvo kako teku radovi na pristupnoj cesti dugoj 257 metara koja će voditi do trajektnog pristaništa za otoke Drvenik Veliki i Mali, a koju Županija financira u cijelosti s 2,7 milijuna kuna. Ona će biti završena početkom svibnja.

Posjet Domu zdravlja završio sa zaključcima kako je Županija osigurala pola milijuna kuna za sanaciju krovišta, što je godinama bio najveći problem te zdravstvene ustanove, te da će urediti dva sanitarna čvora u ambulanti fizikalne terapije i financirati medicinsku sestru u Hitnoj medicinskoj pomoći koja bi ostala dežurna u ordinaciji dok je liječnički tim na terenskim intervencijama. Zapušteni okoliš trebao bi održavati Grad.

Nije bilo dvojbi ni oko pronalaska rješenja kako pomoći pri legalizaciji zgrade O.Š. Majstora Radovana koju pohađa 740 učenika u 20 učionica i dvije smjene, a koja je uvjet za prijavu na natječaj za energetsku učinkovitost i fondove EU-a.

Voda iz Krke

Župana Bobana posebno je obradovao posjet trogirskim otocima. Na Drveniku Velikom srdačno je dočekan od skupine otočana na čelu s predsjednikom Mjesnog odbora Josipom Majićem. "Ovo je prvi župan koji se usudio doći na naš otok od osnutka Hrvatske", oduševljeno će Lina Kučić.

 

- Imamo mi ovdje puno problema, ali voda je najveći. Ona nam je prioritet i zato vas, župane, molimo da nam pomognete da voda iz vodovodne mreže poteče našim špinama - kazao je Majić, a u tome su ga jednoglasno podržali ostali mještani.

Zaključeno je kako će se problem vodoopskrbe oba otoka riješiti zajedničkom suradnjom Županije, Grada Trogira i Hrvatskih voda.

Naime, do kraja godine trebala bi biti izrađena projektna dokumentacija za spoj Drvenika Velikog s kopnom, odnosno Vinišćem u općini Marina, gdje će se voda dovesti s izvora rijeke Krke. Potom bi se prišlo spoju Drvenika Velikog sa susjednim Malim. Projektna dokumentacija stajat će oko milijun kuna, a ona je uvjet za povlačenje novca iz EU fondova za izgradnju sustava.

Podsjetimo, na Drveniku Velikom još 2008. godine izgrađeni su potrebni objekti, vodospreme i vodovodna mreža i tu je taj projekt staos.

Grlati su oko problema vodoopskrbe bili i Pločari, kako nazivaju stanovnike Drvenika Malog. Stjepan Dražić, zamjenik predsjednika tamošnjeg MO-a, upoznao je Bobana s činjenicom da na tom otoku živi stotinjak stanovnika čiji prosjek godina je 70.

Požalio se i na problem zemljišnih knjiga koje su spaljene u Drugom svjetskom ratu i do danas nisu izrađene nove, pa investitori koji žele ulagati na otoku, a njih je sve više, imaju golemih problema jer im banke prilikom podizanja kredita ne priznaju katastarske izvatke.

Dobra suradnja

Točno u portu smješten je prostor ambulante u koju dvaput tjedno dolazi liječnica. I baš se namjestilo da je ona jučer bila tamo. Župan je poželio izmjeriti krvni tlak i na iznenađenje svih, s obzirom na njegove obveze, on je iznosio idealnih 125/80.

Župan je naložio svojim suradnicima da se za ambulantu treba nabaviti klima uređaj, da je treba "piturati" te postaviti izolaciju na krovu.

Dosadašnju suradnju sa Splitsko-dalmatinskom županijom trogirski gradonačelnik Ante Bilić (SDP) ocijenio je dobrom. S obzirom na jučer dana obećanja ona ide u smjeru odlične. Netko je u jednom trenutku rekao kako je župan u Trogiru bio kao zlatna ribica koja ispunjava sve želje.

Nakon Trogira župan se sastao u općini Okrug s tamošnjim načelnikom Ivicom Radićem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 03:32