StoryEditorOCM
Dalmacijanovi brojevi

Potrošači s pravom grintaju, iz Elektrodalmacije otkrivaju nova pravila: evo kako ćete od sada prijavljivati svoja očitanja HEP-u

Piše Milena BudimirPAUN PAUNOVIĆ/HANZA MEDIA
11. siječnja 2018. - 19:32

Zaredali su se pozivi u redakciju Slobodne Dalmacije, sve se redom naši sugrađani žale kako tijekom posljednjih nekoliko dana prošle godine i od početka nove 2018. nikako ne mogu na uobičajene načine HEP-u prijaviti stanje svojeg brojila električne energije.
A kako već ne mogu prijaviti potrošene kilovate struje, tako unaprijed strahuju koliki će im računi stići. I kada će stići.
– U tijeku je provedba završne faze informatičkog razdvajanja opskrbne djelatnosti od djelatnosti distribucije električne energije u sklopu zakonski propisanog postupka, odnosno potpunog razdvajanja poslovnih procesa u odnosima s korisnicima u tvrtkama koja ih obavljaju - "HEP Operator distribucijskog sustava" (HEP ODS) i "HEP Elektra". Slijedom toga, došlo je i do promjena u procesu dostave očitanja stanja brojila, za čije je zaprimanje ovlašten jedino HEP ODS – poručili su iz HEP-ove Službe za odnose s javnošću i dodali za naše čitatelje:
– Novi postupak zahtijeva da kupac, umjesto dosadašnje šifre, unese broj svog obračunskog mjernog mjesta.
Iz državne tvrtke pojašnjavaju da se šifra obračunskog mjernog mjesta (OMM) nalazi na poleđini računa ili onog dijela omota uplatnica na kojem se nalazi uobičajeni šestomjesečni obračun. Ubuduće ta šifra za dostavu očitanja mora sadržavati 10 znamenki.
Ako vaša ima manje znamenki, morate ju formirati sami na sljedeći način:
– kod osmoznamenkastih šifri na početku se dodaje prefiks pripadajućeg distribucijskog područja, koji je za "Elektrodalmaciju" broj 13 (primjerice šifra OMM 12345678 preformira se u 1312345678)
– kod sedmoznamenkastih šifri na početku se dodaje prefiks pripadajućeg distribucijskog područja i jedna 0 (šifra 1234567 postaje 1301234567 za "Elektrodalmaciju")
– kod šestoznamenkastih šifri na početku se dodaje prefiks pripadajućeg distribucijskog područja i dvije 0, pa dosadašnja 123456 na našem području prelazi u 1300123456
Mi smo pegulasti broj 13, lako ćete ga zapamtiti.
– Taj desetoznamenkasti broj od sada predstavlja broj obračunskog mjesta koji kupac treba unijeti prilikom dostave telefonom ili upisom u aplikaciju Dostava očitanja koja se nalazi na internetskoj stranici www.hep.hr – ističu u HEP-ovoj Službi za odnose s javnošću.
Trenutno dostavu očitanja putem web-stranice mogu obaviti samo korisnici koji imaju evidentiran OIB kod HEP ODS-a. Ako nemaju evidentiran OIB, korisnici ga mogu dostaviti putem infotelefona, e-maila ili na šalteru pripadajućeg distribucijskog područja.
– Kupcima "HEP Elektre" koji ne budu mogli dostaviti očitanje, račun će se formirati na temelju procijenjenog stanja – poručuju za kraj HEP-ovci.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 01:29